Részletes híreink

Sokba kerül a petárdázás Szilveszterkor

 

        
                                              

2009. december 04-én ismét módosították a pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló kormányrendeletet. A Sárospataki Rendőrkapitányság munkatársai, Jenei János alezredes és dr.Gaál Krisztián őrnagy már az új törvények betartását ellenőrizték az illetékességi területükön működő árusító helyeken, és ők tájékoztatják a tudnivalókról a lakosságot is…
 


 
 


dr. Gaál Krisztián
 

 


Minden év végén sláger a pirotechnikai termékek árusítása és felhasználása. Ez évben december 27-től december 31-ig lehet megvásárolni legálisan e termékeket. Felhasználásukra Szilveszter napján délután hat órától újév reggelén 6 óráig kerülhet sor. Figyeljünk arra, hogy a termékhez tájékoztatót is kapjunk, ami a biztonságos felhasználásra vonatkozik elsősorban. Tiltott a petárda, ami a fényhatása mellett fokozott hanghatással jár, így az állampolgárokban és házi állatokban riadalmat kelthet.

A petárda birtoklásáért 50 ezer, felhasználásáért 100 ezer forint bírság is kiszabható. Felhívom az állampolgárok figyelmét, hogy a petárda mozgó gépjárműre vagy emberek közé dobása bűncselekménynek minősül, ami súlyosabb jogkövetkezményeket vonhat maga után.

A legálisan beszerzett, de fel nem használt vagy "bedöglött" petárdák az árusítónak január 6-ig visszavihetők, amit az árus köteles átvenni.

Törő Gábor
/2009.12.30./
 

 

A sofőr kissé fiatalnak tűnt

 

        
                                              

A Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén a karácsonyi ünnepek alatt jelentősebb esemény nem történt, az ünnepek nyugodtan teltek. Egy jelentősebb rendőri intézkedés történt, amivel viszont könnyen lehet, hogy komolyabb balesetet előztünk meg - nyilatkozta Ladics Tamás rendőr hadnagy…
 


 
 


Ladics Tamás
 

 


2009. december 24-én 11 óra 40 perc körül a Sárospatak és Apróhomok közötti útszakaszon a rendőrjárőr ellenőrzése alá vont egy személygépkocsit. Ennek során kiderült, hogy a gépkocsit vezető személy 14 éves, gépjárművezetői engedéllyel nem rendelkezik, valamint a gépkocsi iratait sem tartotta magánál.

Az ellenőrzés során az is kiderült, hogy a gépkocsi egy ismerősüké, amit az ismerősük előző nap bízott rájuk, hogy vigyázzanak a gépkocsijára, viszont nem azért adta oda nekik, hogy közlekedjenek vele, hogy használják.

Az ellenőrzés során a fiú mellett, a jobb első ülésen ült az édesanyja, aki a fiát megkérte, hogy Sárospatakra jöjjenek be ezzel a gépkocsival ügyintézés céljából. Mivel tudta az édesanya, hogy a fia semmiféle vezetői engedéllyel nem rendelkezik, ezért ellene is megtették a feljelentést az intézkedő rendőrök, kiskorú veszélyeztetése miatt, valamint a gépkocsit vezető fiatalkorú személy ellen is, jármű önkényes elvétele miatt.
(a fotók illusztrációk)

Cziczer Katalin
/2009.12.29./
 

 

Év végi ellenőrzési akcióban vesz részt a Sárospataki Rendőrkapitányság

 

        
                                              

December 3-tól január 1-ig folyamatosan tart az a rendőrségi akció, ami az országos rendőrfőkapitány utasítására, a közterületeken elkövetett bűncselekmények és szabálysértések visszaszorítására irányul. Az akció az ország minden rendőrkapitányságára kiterjed, így a sárospatakira is – nyilatkozta Jenei János rendőr alezredes, közrendvédelmi osztályvezető…
 


 
 


Jenei János
 

 


A fokozott rendőri jelenlét a karácsonyi és az év végi bevásárló- és turistaforgalommal is összefügg, és a jogsértések megelőzése mellett nem titkolt célja az állampolgárok biztonságérzetének javítása.
Kötelesek vagyunk mi is megtenni minden szükséges intézkedést a vagyon elleni bűncselekmények - különösen a rablások és alkalmi lopások – visszaszorítása érdekében, különös tekintettel az áruházakra, a piacra, a pénzintézetekre, postahivatalra, a vasútállomásra, az autóbusz-pályaudvarra és a buszmegállókra.

Felhívtuk, és ezúton is felhívjuk a pénzintézetek, áruházak, benzinkutak, pénz és értékszállítást végző szervezetek figyelmét a vagyonvédelmi intézkedések szigorítására, továbbá kiemelt figyelmet kell fordítani a postai kézbesítők biztonságára is.

Gondoskodni kell - különösen december 31-én és január 1-jén – a visszatérő közúti ellenőrzések végrehajtásáról, az ittas járművezetők kiszűrése érdekében.
Ugyanebben az időszakban a szükséges intézkedéseket foganatosítani kell a közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket – így különösen a pirotechnikai eszközöket – forgalmazókkal és birtoklókkal szemben.

Mindezek maradéktalan végrehajtása érdekében intézkednünk kell a polgárőrséggel közös szolgálatellátás megszervezéséről.
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.12.27./
 

 

Több mint 50 ittas járművezetőt találtak idén a pataki rendőrök

 

        
                                              

A Sárospataki Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti és közrendvédelmi állománya is részt vett a nemzetközi TISPOL akcióban, amelyet 2009. december 10-11-12-re hirdettek meg. Az akció célja, minden más szabálysértés mellett főleg a gépjárművezetők ittasság és a drogfogyasztás ellenőrzése volt - nyilatkozta Bacso Tibor rendőr őrnagy…
 


 
 


Bacsó Tibor


Espák Pál

 Egy alatt a három nap alatt minimum 8 órában kellett szolgálatot teljesíteni és fő feladat az ittasság ellenőrzése volt, valamint ilyenkor - ha arra utaló jelek vannak - akkor a gépjárművezetőt drogtesztre is elő kell előállítani. Az ellenőrzés alá volt minden gépjárművezetővel szemben alkoholszondás ellenőrzést tartottunk, s ilyenkor, ha a szonda ittasságot jelez, akkor annak a függvényében, hogy milyen mértéket mutatott, akkor szabálysértési vagy büntetőeljárást kezdeményeztünk a járművezetővel szemben.

Az ittasság továbbra is probléma közútjainkon, a közlekedési baleseteknél a Sárospataki Rendőrkapitányság területén belül 10%-ban jelentkezik az, hogy vagy az okozó, vagy a vétlen gépjárművezető ittas állapotban vezette a járművét. A Sárospataki Rendőrkapitányság 2009-ben 50-60 esetben intézkedett ittas járművezetővel szemben. Közúti ellenőrzés során drog hatása alatt közlekedő gépjárművezetővel szemben eddig még nem intézkedtünk.

Az ünnepek közeledtével növekednek a rendőri feladatok is, fokozatosan el vannak rendelve különböző akciók, ilyen például a TISPOL akció is, ezen kívül van még „csillagszóró” akció, ami még folyamatban van, mellette fokozott ellenőrzések lesznek elrendelve. A mozgáskorlátozott engedélyeket, illetve mozgáskorlátozott parkolókat is ellenőriznünk kell annak érdekében, hogy az ünnepek előtti megnövekedett járműforgalomnál őket segítsük, az ő közlekedésükre odafigyeljünk, valamint azt is ellenőrizzük, hogy a mozgáskorlátozott parkolót illetve a mozgáskorlátozott igazolványt az arra jogosult személy használja-e.

Elsősorban az iratok állapotát vizsgáljuk, hogy mennyire érvényesek, illetve fokozott ellenőrzés során az ittasságot, a droghasználatra utaló jeleket – tette hozzá a Espák Pál, akik részt vett az ellenőrzésben. A papírokon belül a vezetői engedély érvényességét, a forgalmi engedélyt, a környezetvédelmi igazoló lapot és a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét vizsgáltuk.
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.12.19./
 

 

Autósok figyelem! Téliesre fordult az időjárás!

 

        
                                              

2009. december 15-én reggel 6 óra körül könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a Kenézlő és Sárospatak közötti útszakaszon - nyilatkozta Ladics Tamás rendőr hadnagy, baleseti fővizsgáló…
 


 
 


Ladics Tamás
 

 Egy fiatalember az általa vezetett Renault személygépkocsival közlekedett a kenézlői úton Sárospatak irányából Apróhomok irányába, amikor a fenti útszakaszhoz érve, egy erősen balra ívelésű kanyarba behaladva nem az útvonalvezetésnek megfelelően választotta meg a gépkocsija sebességét, aminek következtében az úttest jobb szélén előbb lehaladt, majd fának ütközött.

Az ütközés következtében jobb első utasa és jobb hátsó utasa megsérült, ezért őket mentőautóval a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház baleseti ambulanciájára szállították. A baleset következtében szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedtek.
 

Cziczer Katalin
/2009.12.15./
 

 

Ismét a gyorshajtás okozott balesetet

 

        
                                              

A Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt 2009.december 12 02 óra 38 perckor a 3803 számú kenézlői út 1 km 450 m-es szelvényében - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály vezetője...
 


 
 


Bacsó Tibor
 

 Egy fiatalember az általa vezetett Renault személygépkocsival közlekedett a kenézlői úton Sárospatak irányából Apróhomok irányába, amikor a fenti útszakaszhoz érve, egy erősen balra ívelésű kanyarba behaladva nem az útvonalvezetésnek megfelelően választotta meg a gépkocsija sebességét, aminek következtében az úttest jobb szélén előbb lehaladt, majd fának ütközött.

Az ütközés következtében jobb első utasa és jobb hátsó utasa megsérült, ezért őket mentőautóval a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház baleseti ambulanciájára szállították. A baleset következtében szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedtek.
 

Cziczer Katalin
/2009.12.14./
 

 

Kiosztották a rendelt riasztókat a nyugdíjasoknak

 

        
                                              

A Nyugdíjas Klub egy korábbi összejövetelére eljöttek hozzánk a rendőrség munkatársai előadást tartani a bűnmegelőzésről és az előadás során riasztó eszközöket is bemutattak. Akkor mi azokból rendeltünk, a mai alkalommal pedig Bujdosó Norbert elhozta nekünk ezeket az eszközöket és megmutatta azt, hogy hogyan kell kezelni – számolt be az újabb találkozásról Vígh Andrásné, a klub vezetője…

 


 
 


Vígh Andrásné


Bujdosó Norbert
 

 


Igen örülünk neki, mert nagyon egyszerű és igazán jó az a kis riasztó, ezt mindannyian láthattuk, amikor bemutatták a működését. Lehet az ablakok közé tenni, lehet az ajtóhoz- egyszerűen, ha nyílik az ablak, olyan hangot ad, hogy felriad még a szomszéd is.

Nagyon-nagyon örülünk neki, és éppen ezért tartjuk a kapcsolatot a rendőrséggel, mert valóban olyan sok jó dolgot hallunk tőlük, hiteles forrásból és nem innen-onnan szóbeszédből. Mi vagyunk azok a korosztály amely a legvédtelenebb, hiszen legtöbbször egyedül vagyunk és aki betör az tudván tudja, hogy egy idős asszonyt könnyű odébb dobni és ez a riasztó is egy kis önbizalmat ad nekünk az által hogy van valami a házban, én is tettem valamit a házamért.

Erre az összejövetelre elhoztam a nyugdíjasok által korábban megrendelt riasztó ajtóékeket. Korábban beszéltünk nekik erről, hogy most már léteznek olcsón megvásárolható, nagyon modern és hasznos riasztók – tette hozz Bujdosó Norbert, rendőr törzszászlós…

Örömmel tapasztaltuk, hogy nem voltak ódzkodóak a nyugdíjasok és nagy számban igényt tartottak rá, már az első megrendelések során.
Továbbra is folyamatosan lesz erre lehetőség, a kapitányság vezetője elvállalta, hogy ennek a forgalmazását megszervezi.

Ennek köszönhetően jöttem el ide a mai napon, megkért rá, hogy adjam át a riasztó eszközöket a nyugdíjasoknak, természetesen megmutattam, hogy hogyan kell használni, hogyan kell üzembe helyezni, amit úgy láttam nagyon jó néven vettek. Ugyanakkor jelezték felém, hogy szomszédjaik, ismerőseik is valószínűleg igényt tartanak majd az eszközökre, ha meglátják. Ez nagyon jó, hiszen az idősek így nyugodtabban aludhatnak otthonukban, nem kell attól tartaniuk, hogy valaki álmukban rájuk támad.

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.11.28./
 

 

Továbbra is látható lesz az iskolarendőr az iskolákban

 

        
                                              

November 18-án Bacsó Tibor rendőr őrnagy, közlekedés osztályvezető valamint jómagam, Bujdosó Norbert rendőr törzszászlós, Sárospatak iskolarendőre közösen vettünk részt egy előadáson, ugyanis az országos rendőr főkapitány az iskolarendőri feladatokkal kapcsoltban megkérte a megyei rendőrséget, hogy további oktatást, további előadásokat tartson…
 


 
 


Bujdosó Norbert
 

 


Ezzel kapcsolatosan zajlott egy előzetes megbeszélés, valamint nagyon komoly oktatási segédanyagokat kaptunk ezzel kapcsolatban, amiket november 19-én adtam át az iskolák vezetőinek. Ez az anyag most - ellentétben a korábbiakkal - nem a diákoknak lesz tovább adva, hanem a pedagógusoknak, hiszen elsősorban az ő munkájukat segíti.

A kerékpáros, illetve a gyalogos közlekedésre vonatkozó, illetve más, pl. bűnmegelőzéssel kapcsolatos anyagokat tartalmaznak ezek a könyvek, sőt még társasjáték formában is tudtunk az iskoláknak ilyen oktatási segédeszközöket kivinni. Tapasztalataim szerint nagyon örültek ezeknek a pedagógusok, hiszen jó oktatási segédanyagnak tartják.

A későbbiekben bűnmegelőzési, internet függőségi és más egyéb olyan hasznos, a mai kornak megfelelő oktatási segédanyagot fogok kapni, amelyek segítségével januártól kezdve előadásokat fogok tartani a tanulóknak.

 

További fotók >>>

Kistóth Karolina
/2009.11.24./
 

 

Összetett ellenőrzés-sorozat Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain is

 

        
                                              

A tehergépjárművekkel okozott személyi sérüléses balesetek visszaszorítása, illetve a közlekedésbiztonság területén elért eredmények megtartása érdekében a Rendőrség 2009. november 23-tól december 6-ig országos ellenőrzés-sorozatot tart.
 


 
 


 

 


Az ellenőrzés kiterjed Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsősorban a lakott területen belüli útvonalakra és a ki- és bevezető útszakaszokra. A végrehajtásban a megyei Forgalomellenőrző Alosztály, az Autópálya Alosztály, a Miskolci, Kazincbarcikai, Encsi, Sátoraljaújhelyi, Sárospataki, Tiszaújvárosi, Szerencsi, Mezőkövesdi, Ózdi, Edelényi Rendőrkapitányságok vesznek részt. 2009. november 23-25-26-30-án valamint december 2-án és 4-én a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a B-A-Z Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai is részt vesznek az akcióban.

Az ellenőrzések a közúti forgalomban részt vevő magyar és külföldi tehergépjárművekre egyaránt kiterjednek. Ugyanakkor a közúti közlekedési szabályok megsértésének észlelése esetén a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően más járművek vezetőivel szemben is intézkednek a rendőrök.

Az akció során elsődleges figyelmet fordítanak a hatóságok:
- a túlsúlyos és rossz műszaki állapotban lévő járművek forgalomból történő kiszűrésére,
- a nemzetközi közúti fuvarozásban résztvevő járművezetők vezetési és pihenőidejére vonatkozó rendelkezések, valamint a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó szabályok magtartásának ellenőrzésére,
- a sebességellenőrzésre,
- az ittas vezetők kiszűrésére,
- a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére.

Baleseti helyzet:
Megyénk közútjain az előző év hasonló időszakához viszonyítva a személyi sérüléses balesetek száma 9,0 %-os mértékben csökkent. A halálos balesetek száma 26 %-al, a súlyos sérüléses balesetek száma 11 %-al, a könnyű sérüléses balesetek száma 7 %-al csökkent. A bekövetkezett közlekedési balesetek okozóit tekintve a tehergépkocsi vezetők által okozott balesetek száma 15%-al emelkedett. A baleseti okok közül elsődlegesen a gyorshajtás és az elsőbbségi jog megsértése a jellemző. (
A fotók illusztrációk )
 

Egyedné Novodonszki Éva B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda
/2009.11.24./
 

 

Két közlekedési baleset

 

        
                                              

Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense ezúttal két olyan balesetről számolt be, amelyek kisebb sebességgel, és körültekintőbb vezetéssel elkerülhetőek lettek volna…
 


 
 


Bacsó Tibor
 

 


Az elmúlt szombaton 17 órakor történt egy anyagi kárral járó közlekedési baleset a 37-es számú főút 62 km 750 méteres szelvényében, ami a Gomboshegyi Csárda közelében van. Két, egymással szembe közlekedő gépkocsi ütközött érintőlegesen. Szerencsére csak kisebb anyagi kárral járt ez a közlekedési baleset - mindkét kocsinak a visszapillantó tükre tört le – de személyi sérülés nem történt.
Az egyik gépkocsivezető észlelve a balesetet megállt a helyszínen, viszont a másik csak lassított, majd tovább hajtott a baleset helyszínéről. A rendőrség kéri, hogyha valakinek valamilyen információja van erről a közlekedési balesetről, akkor értesítse a Sárospataki Rendőrkapitányságot.

A másik közlekedési baleset november 15-én 03 óra 35 perckor történt, 38115 számú úton, ami ténylegesen a Sárospatak és Makkoshotyka közötti útszakasznak felel meg. Itt egy személygépkocsi közlekedett Sárospatak felől Hercegkút irányába. Az úgynevezett Cinege bekötőutat elhagyva a balra ívelő útkanyarulat előtt, nem megfelelően választotta meg a gépkocsija sebességét, és amikor egy vad átszaladt előtte, a gépkocsivezető megijedt és az úttestről lehaladt a menetirány szerinti jobb oldalon levő vízlevezető árokba. Ott az árok falának ütközött, majd a szántóföldön állt meg a gépkocsival.
A baleset következtében a gépkocsiban hátul ülő, utasként tartózkodó hölgy sérült meg, nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.

Itt hívnám fel a gépjárművezetők, illetve az utasok figyelmét arra, hogy ezen gépkocsivezető utasa nem használta a biztonsági övet – amit ha használt volna, valószínűleg nem következett volna be személyi sérülés.

 

Törő Gábor
/2009.11.20./
 

 

A rendőrség segítségével jutottak be a beteg nagymamához

 

        
                                              

Egy rendőri intézkedésről szeretném tájékoztatni a lakosságot, amely a rendőrségnek a szolgáltató oldalát mutatja be – kezdte beszámolóját Bacsó Tibor rendőr őrnagy, sajtóreferens…
 


 
 


Bacsó Tibor
 

 


2009. november 13-án érkezett egy bejelentés a Sárospataki Rendőrkapitányságra, amikor egy Sárospataki hölgy jelentette be, hogy telefonon beszélt a nagymamájával, aki elmondta neki, hogy nagyon rosszul van, nem tud az ágyból felkelni.
A lakáskulcsot viszont az idős néni belülről az ajtóban felejtette, ezért nem tudták az ajtót kívülről kinyitni, nem tudtak hozzá bejutni. Ezért kereste meg a bejelentő a Sárospataki Rendőrkapitányságot, hogy segítséget kérjen, mert féltette a nagymamát.

A rendőrjárőrök a bejelentővel együtt a lakáshoz mentek, akik szintén azt tapasztalták, hogy az ajtó bezárt állapotban van, és dörömbölésre sem nyit senki ajtót. Az ajtót a tulajdonos lányával közösen felfeszítették, és ott találták az idős hölgyet az ágyban, legyengült állapotban. Ezt követően értesítették a mentőket, s így került ellátásra az idős hölgy.
 

Törő Gábor
/2009.11.18./
 

 

Rekordgyorsaságú felderítés és bírósági eljárás

 

        
                                              

 


 
 


Bacsó Tibor
 

 


2009. november 14-én bűncselekmény történt Sárospatak területén. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően az elkövető szinte azonnal felderítésre került és már a mai napon, november 16-án a bíróság tárgyalta az ügyét – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…

A bűncselekményt Sárospatakon, az Eötvös utcában lévő Bíbor dohány és vegyi áru üzletben követte el, ahová a bejárati ajtó üvegezését betörve ment be és onnan dohányárut tulajdonított el.
Az alapos helyszíni szemle és az azonnali intézkedés következtében még az éjszaka során felderítésre került, így kerülhetett két napon belül bíróság elé az elkövető.
 

Cziczer Katalin
/2009.11.16./
 

 

A Nyugdíjas Klubba látogatott a rendőrkapitány

 

        
                                              

A rendőrség minden lehetőséget megragad, hogy az időseket tájékoztassa az őket napjainkban fokozottan fenyegető veszélyekről, köztük a trükkös lopásról. Ebből a célból látogatott dr.Téglás István r. alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője a Nyugdíjas Klubba, Vígh Andrásné klubvezető meghívására…
 


 
 

Vígh Andrásné

 


dr. Téglás István

 

 

 


 

 

A legvédtelenebb a kisgyermek és az idős ember. Az idős ember védtelenségének oka sok esetben a magányosság. A magányosság sok mindent szül, először is szomorúságot, bánatot, és mivel a magányos ember hamarabb szóba áll bárkivel, így könnyebben rászedhetik, megkárosíthatják – vezette be a rendőrkaptány előadását Tilda asszony…

Sárospatakon nem jellemző az, hogy betörnek, rabolnak, bántalmaznak embereket, de az elmúlt időszakban sajnos történt ilyen dolog és ez is apropója volt annak, hogy meghívjam a rendőrség vezetőjét. Szerettem volna, ha hiteles forrásból halljuk és nem csak mende-monda alapján, hogy ez történt, az történt, és esetleg feleslegesen félelmet keltsünk az emberekben.
Nagyon sok felvilágosítást, tanácsot, feladatot kaptunk, hogy hogyan védekezzünk, mit csináljunk, a pénzünket hova rakjuk. Nagyon sok mindent tisztáztunk.

Nap, mint nap tapasztaljuk például, hogy még árulnak most is szatyorból, de már nem olyan céllal, hogy nekünk eladjanak, hanem hogy becsapjanak bennünket. Nagyon fontos volt még a közlekedéssel kapcsolatos jó tanács is, hogy hogyan közlekedjünk. Megbeszéltük, hogy mi a feladata a gyalogosnak, a biciklisnek és mi a feladata éppenséggel egy autósnak. Ezen túl az lenne mindenkinek a feladata, hogy vigyázzunk egymásra, de sajnos ma már annyira kihalt az emberekből, hogy törődjenek egymással - a legtöbb ember csak saját magával van elfoglalva, pedig én úgy érzem nem igaz, hogy ennyire elfoglaltak vagyunk, inkább érdektelenek - nem érdekel, hogy a másikkal mi történik. Pedig sokkal egyszerűbb lenne a bűncselekményeket is megelőzni, ha oda figyelnénk egymásra, he szeretnénk egy kicsit egymást.

A mai alkalommal a beszélgetést egy közlekedésbiztonsági ismertetővel kezdtem, hiszen jön a téli időszak, változnak az útviszonyok, a látási viszonyok, ezért többeknek felhívtam a figyelmét, akik kerékpárral illetve gyalogosan közlekednek a betartandó biztonsági rendszabályokra. Ezen kívül vázoltam, hogy a gépjárművezetők szemszögéből máshogy jön ki egy kerékpáros, egy gyalogos észlelése, amikor fényvisszaverő mellénnyel rendelkezik az illető – vázolta fel az előadása témáját dr. Téglás István alezredes…

Ezt követően egy bűncselekmény helyzetképet vázoltam, melyben megállapíthatjuk, hogy 20%-al csökkent az illetékességi területünkön a bűncselekmények száma, majd konkrét eseteket ismertettem, mégpedig olyanokat melyek az idős korúakat nagyobb számban érintik. A trükkös lopások, a pénzváltásos módszerrel történő átverések, illetve a bekövetkezendő rablások megelőzésének lehetőségeiről adtam tájékoztatót. Ezzel kapcsolatban bizonyos technikai eszközök lehetőségét is felvázoltam, majd kérdésekre válaszoltam és ezt követően zártuk a beszélgetést.

Tévhitek is vannak az állampolgárokban – máskor is előjött már, hogy olyan kérdéseket tettek fel, amelyekről azt gondolták, hogy a rendőrség hatáskörébe tartozik. Például jelen estben is volt egy olyan problémafelvetés, hogy a közlekedési lámpának a zöld tartománya időben nagyon rövid. Ezt a közlekedési kollégák majd jelenteni fogják az illetékesek felé, de valójában nem rendőrségi hatáskör, csak egyfajta helyszínbejárási kötelezettségünk van egy gyalogátkelőhely kialakításával kapcsolatban, illetve a közlekedési táblák kihelyezésével kapcsolatban is.
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.11.13./
 

 

Borultak a kerékpárosok

 

        
                                              

2009. november 7-én 18 óra 30 perckor történt egy közlekedési baleset Sárospatakon, a Rákóczi utcában, ami szerencsére csak könnyű sérüléssel járt. A baleset körülményeiről Bacsó Tibor rendőr őrnagy számolt be…
 


 
 


Bacsó Tibor
 

 


Egy sárospataki lakos elektromos kerékpárral közlekedett Sárospatak Déryné út irányából a Rákóczi úton a Kazinczy Ferenc út irányába. A Rákóczi úton haladva későn észlelte az előtte, vele azonos irányba haladó, kivilágítatlan kerékpárját toló gyalogost, aminek következtében annak kikerülése közben összeütköztek, majd mindketten felborultak.
Mind az elektromos kerékpáros, mind a kerékpárját toló gyalogos nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.

A baleset érdekessége az, hogy a balesetet nem jelentették be a rendőrségnek, hanem az orvosi ügyeletre mentek ellátásra. Onnan, az ellátás során jelentették be, hogy történt egy közlekedési baleset, ekkor kezdődött meg a rendőri intézkedés. Az elektromos kerékpáros személynél az alkoholos szonda ittasságot jelzett, ezért tőle a vért az intézkedő rendőr le is vetette.

Felhívnám az állampolgárok figyelmét, hogy a kerékpár is járműnek számít és természetesen az elektromos kerékpár is. Ezekkel közlekedni úgy nem szabad, hogy előtte szeszes italt fogyasztott a jármű vezetője.
 

Cziczer Katalin
/2009.11.08./
 

 

Figyelmesebben közlekedjünk!

 

        
                                              

B.-A.-Z. Megyében az év eddig eltelt időszakában 73 olyan személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, melynek okozója a kerékpár vezetője volt. A 2008. évi adatokhoz képest ez 2.8 %-os emelkedést jelent - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály vezetője...

 


 
 


Bacsó Tibor
 

 


A megkülönböztetett figyelem szükségességét nem csak a baleseti statisztikai adatok támasztják alá, hanem az a tapasztalat is, hogy ebben az időszakban jelentősen emelkedik a gyalogos és kerékpáros elütések száma. Az őszi évszakváltozás kapcsán, nemcsak az időjárási, hanem a látási viszonyok is nagy mértékben változnak, romlanak és ez jelentős hatással van a mindennapi közlekedésre is.

A Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya és a Borsod-Abaúj-Zemplén Baleset Megelőzési Bizottság a területi szervek segítségével fel kívánja hívni a közúti forgalomban résztvevők figyelmét:

- a világítási szabályok betartására, a fényvisszaverő eszközök viselésének fontosságára
- valamint arra, hogy az időjárási-látási és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, próbáljanak meg fokozatosan
alkalmazkodni a megváltozott látási útviszonyokhoz tekintettel az esetleges ködös, esős, havas időjárásra.

Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemzőbb koccanások. Lassabb, körültekintőbb, előreláthatóbb
vezetéssel megelőzhetőek a gyalogos baleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége váltaná is ki. Vigyázni kell az úttest mellett haladó
gyermekekre, illetve fokozott figyelemmel kell lenni az iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra is.

Lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét * és természetesen saját magát * a megváltozó körülményekre is.

A gyalog és kerékpárral közlekedő biztonságának növelése, az általuk elkövetett szabálysértések számának csökkentése érdekében az
elkövetkezendő időszakban kiemelt figyelmet fordítunk a közlekedési szabályokat megszegő gyalogosok és kerékpárosok ellenőrzésére illetve az
ittas vezetők kiszűrésére. (a fotók illusztrációk)
 

Cziczer Katalin
/2009.11.06./
 

 

Két baleset a hónap utolsó napján

 

        
                                              

Két anyagi kárral járó közlekedési baleset is történt 2009. október 31-én, az egyik Sárospatakon, a másik pedig Kenézlőn. Mindkettőről Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Közlekedésrendészeti Osztály vezetője nyilatkozott…
 


 
 


Bacsó Tibor
 

 


2009. október 31-én 12 óra körül anyagi kárral járó közlekedési baleset történt Kenézlőn, ahol Suzuki személygépkocsival közlekedett a Nagyváradi út felől az Aradi út irányába egy helyi lakos. A Nagyváradi út az Aradi útnak elsőbbségadás kötelező közúti jelzőtáblával jelezve van alárendelve. Ennek ellenére a gépkocsivezető úgy hajtott rá, és akart áthaladni egyenesen az Aradi az úton, hogy nem adott továbbhaladási elsőbbséget az azon Sárospatak irányába, szabályosan közlekedő személygépkocsinak. Ennek következtében összeütköztek, melynek során személyi sérülés nem történt, csak anyagi kár keletkezett. A baleset bekövetkeztét szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a rendőrség.

Ugyanezen a napon Sárospatakon is történt egy anyagi kárral járó közlekedési baleset, a Sárospatak Széldomb utca és a Szuhay Mihály utca kereszteződésében. Egy helyi lakos közlekedett arra, az általa vezetett személygépkocsival. A kereszteződéshez érve lassítani kívánt, de figyelmetlensége miatt a fékpedál helyett a gázpedálra lépett, így a gépkocsi a kereszteződésbe behaladt és a Szuhay Mihály úton egy kapubejárónak ütközött. Az ütközés erejétől a kapu kinyílt és az udvaron üresen álló gépkocsinak is nekiütközött.
Személyi sérülés nem történt, csak anyagi kár keletkezett. Ezt a balesetet is szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a Sárospataki Rendőrkapitányság.
 

Törő Gábor
/2009.11.02./

 

 

Koccanás a Rákóczi úton

 

        
                                              

 


 
 


Bacsó Tibor
 

 


2009. október 28-án délután háromnegyed három körül a Sárospatak, Rákóczi út 53. szám előtti útszakaszon anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt, amiről Bacsó Tibor rendőr őrnagytól, a Sárospataki Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetőjétől kaptunk információt…

Az elsődleges adatok szerint, egy gépkocsi forgalmi ok miatt lassított, s mivel a mögötte haladó gépkocsi nem tartott megfelelő követési távolságot, hátulról neki ütközött.
A baleset során személyi sérülés nem történt, a rendőrség szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a történteket.

Cziczer Katalin
/2009.10.28./
 

 

Anyagi káros baleset a Hunyadi úton

 

        
                                              

2009. október 24-én 12 óra 20 perckor történt egy anyagi kárral járó közlekedési baleset Sárospatak, Hunyadi utcában. Egy sárospataki lakos, az általa vezetett Opel típusú személygépkocsival közlekedett a Kőrösi Csoma Sándor utca irányából a Déryné irányába. Idézte fel a baleset körülményeit Bacsó Tibor rendőr őrnagy…
 


 
 


Bacsó Tibor
 

 


A Hunyadi utcában szabályosan parkolt az úttest menetirány szerinti jobb oldalán egy Ford személygépkocsi. Az Opel személygépkocsit vezető férfi nem tartott kellő oldaltávolságot a személygépkocsi kikerülésekor és nekiütközött a parkoló gépkocsinak. A Ford gépkocsiban nem tartózkodott senki, az üresen parkolt, így személyi sérülés nem is történhetett.

A balesetet okozó személygépkocsi vezetője a baleset helyszínéről adatainak hátrahagyása nélkül elhajtott. Ez után került sor a rendőri intézkedésre, amikor a gépkocsi vezetőjét lakásán találták meg ittas állapotban és vele szemben a szükséges rendőri intézkedéseket megtették.
 

Törő Gábor
/2009.10.27./
 

 

A sárospataki közbiztonságról

 

        
                                              

2009. szeptember végén Sárospatak Város Önkormányzata és a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete szervezett egy fórumot a város közrendje és közbiztonsága és aktuális feladatai címmel. Ezen meghívottként szerepelt dr. Téglás István r. alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője, Kecskés Lajos r. százados, közrendvédelmi osztályvezető-helyettes és Klima János, a Sárospataki Polgárőr Egyesület Elnöke…
 


 
 
dr. Téglás István

 

 


Kecskés Lajos

 

 

 

 

 


 

 

Az eseményen Klima János megismertette a résztvevőket a polgárőrség feladataival, az elért eredményekkel és felhívta a figyelmet mindazokra a veszélyforrásokra, ami az időskorúakat érheti. Sajnos történt egy megkötözéses rablás időskorúak sérelmére Sárospatakon, és ennek is volt előzménye. A jelenlegi adatok szerint lehetett egy terepfelmérés, amelyben két nappal a bűncselekményt megelőzően egy magát árusnak kiadó női személy bement az idősekhez, amit azonban nem jeleztek a rendőrség felé és ez is vezethetett esetleg a rabláshoz.

A kapitányságvezető néhány gondolatot osztott meg a jelenlévőkkel, egyrészt a rendőrség feladatairól, azon belül is arról, hogy a bűnmegelőzésben milyen prioritások vannak a nemzeti stratégiában, továbbá mik a rendőrség fő feladatai a bűnmegelőzés körében, így kitért a gyermek és fiatalkorú bűnözés megelőzésére, csökkentésére. Ebben nagy szerep hárul az Iskola rendőre programra, mely minden iskolában működik Sárospatakon is.
A családon belüli erőszak kezelésének egy külön fejezetet szentelt, hiszen itt 2009. október 1-től a megelőző távoltartás intézménye jelentkezik új feladatként a rendőrségnél.

Mivel a közbiztonság megteremtése nem csak és kizárólag a rendőrség feladata, hanem komplex termék, ezért vázolta az ebben feladattal rendelkezőket. Így az önkormányzatokat is említette, kitérve Sárospatak Bűnmegelőzés koncepciójára, néhány pontban felsorolta, hogy melyek az önkormányzatok feladatai ezzel kapcsolatban, aztán kitért az egyéb bűnmegelőzési szervezetekre, ahol külön kiemelte és köszönetet mondott Klima János úrnak a sárospataki polgárőrök tevékenységéért, hiszen áldozatos munkát vállalnak.

Ismertette a „Rend és Biztonság” tíz pontból álló rendőrségi programját, részletesebben kitért a településőrség lehetőségére, illetve a kis értékű lopások felderítése érdekében a jegyzők megerősítésével a hatékonyabb eljárásokkal kapcsolatos változásokra.
Kihangsúlyozta, hogy a rendőrség nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó (így például az objektív felelősség során nincs mérlegelési jogköre az eljáró rendőrnek).
Az állomány felé irányuló kapitányi elvárásait is bemutatta: a köz érdekében, tisztességesen, törvényesen, szakszerűen, felelősen, következetesen, kultúráltan és emberségesen kéri a kollégáit intézkedni és eljárni.
Közbiztonság és biztonságérzet területén leszögezte, hogy egyértelműen tudja mindenki, hogy más a biztonságérzet és a valós közbiztonsági helyzet, ugyanis a lakosságot befolyásolják a hallottak, a környezetükben történt események, életmód, életstílus, a kommunikáció és nagymértékben a média. És itt nem a Sárospatakon elérhető médiákat említette negatívan, hanem az országos médiát, amelyeknél a hírhajhászás és a negatívumok bemutatása nagyon sok esetben csak a cél.

A rendőrkapitányság bűnügyi mutatói:
Megállapítható, hogy a testi sértések 58%-al csökkentek, összességében a személy elleni bűncselekmények stagnálnak, tehát számazonosak és a garázdaságok száma is 15 úgy, mint tavaly. Közrend elleni bűncselekmények 65-ről 42-re 34%-os csökkenést mutatnak, a lopások 40 %-os csökkenést és a betöréses lopások számának örülök a gépi statisztika 69%-os csökkenést mutat, ami azért fontos, mert a betöréses lopással nem csak a vagyoni értékek mennek el, hanem valahol az intim szférájába is betörnek az állampolgárnak és az egy ilyen visszatetszést, rossz érzést kelthet a családban, főleg ha kisgyermekek vagy idősek, akkor egyfajta félelem alakulhat ki bennük. Ezért örülünk hogy ez lecsökkent. A rablások száma az egyik, amelyik nagymértékben emelkedett 45%-al, 16-ot regisztráltunk ebben az időszakban. Sajnos ezeket a rablásokat megelőzni, a tapasztalat azt mutatja, nem lehet- a felderítésre kell helyezni a hangsúlyt. Megelőzni azét nem lehet, mert volt konkrét példa rá- negyed órával a rendőri igazoltatást követően hajtotta végre a rablást a fiatalkorú. A kapitányság bűnügyi mutatói javultak, én remélem, hogy ez év végéig meg is marad.

A rendőrkapitány ezeken kívül jó pár elkövetési módszert vázolt még fel, ami a pénzváltás, csatornacsere, javítás, tisztítás, hulladékfém felvásárlás, olcsónak tűnő termékek árusítása és tartozás megadásának színlelése- ezeket részletesen kifejtette- célja a terepszemle, a szokások kiismerése a későbbi bűnmegelőzés érdekében és általában idősek, egyedülállók sérelmére. Következtetésképp levonta, hogy csökken a tolerancia a társadalomban- durvul az ember, nyilván azok a társadalmi feszültségek amelyek jelen vannak még inkább agresszióban fognak megjelenni és erre kell megtalálni az ellenszert. Kitérte arra is, hogy nő a zaklatások bejelentett száma. A bűnesetek számának csökkenését eredményezhetné, hogyha a társadalom tagjai jobban figyelnének egymásra, működne a jelzőrendszer.

Az előadást követően a résztvevők kérdéseket tettek fel és javaslatokat fogalmaztak meg. Valaki feltette kérdésként, hogy gyalogos rendőr lesz-e Sárospatakon. Ekkor többen is összenéztünk, hiszen van gyalogos rendőr, rendszeres jelenlétük biztosított a frekventált helyeken, az iskolák környékén például mindig láthatóak iskolakezdési időszakokban.
Kecskés százados a kérdés kapcsán elmondta, hogy meg kell találni azt az optimális arányt, hogy mennyi legyen a gépjárművel, illetve gyalogosan járőröző kolléga, hiszen azt mutatják a mindennapi tapasztalatok, hogy a gyors reagáláshoz – az azonnali intézkedéshez - az kell, hogy a rendőr a gépjárműve közelében legyen.

Gyalogátkelőhelyekkel kapcsolatban több felvetés is volt: akkor még nem voltak a jelzések felfestve, illetve, hogy hol hiányzanak gyalogátkelőhelyek. Ezzel kapcsolatban elmondtuk, hogy ez nem rendőrségi hatáskörbe tartozik, ugyanúgy nem, mint a közlekedési jelzőtáblák kihelyezése, illetve gyalogátkelőhelyek és körforgalmi helyek kialakítása, melyekkel kapcsolatban javaslattal és véleményezéssel élhetünk.

Volt olyan fölvetés is, hogy a város belterületére 30-as sebességkorlátozó táblát helyezzünk ki, amelynek indokoltságát megkérdőjeleztük.
Jogosítvány, azaz vezető engedély nélküli sofőrök problematikája is felmerült, ott az egyik résztvevő megkérdezte, hogy miért lehetséges az, hogy tudva tudottan írni-olvasni nem tudó személyek rendelkeznek jogosítvánnyal. A jogszabály azt írja elő, hogy mi azt ellenőrizzük, hogy megvan-e a megfelelő engedélye a személynek, nem azt, hogy hogyan szerezte? Viszont amennyiben gyanú merül fel ezzel kapcsolatban, akkor a szükséges intézkedéseket megtesszük.

Klima János elmondta és megkérte a lakosokat, hogy az idegen autók rendszámát az adott lakókörnyezetben meg kellene jegyezni azért, hogyha netán történik később valami jogsértő cselekmény, akkor könnyebb legyen a felderítés. Megállapította az egyik hozzászóló, hogy az embereknek jobban oda kellene figyelni egymásra.

A sebességmérő készülékekkel kapcsolatban volt fölvetés, amellyel kapcsolatban azt tudtam válaszolni, hogy két fixen telepítettre ígéretet kaptunk, majd ha a pályázat befejeződik, akkor reménységünk szerint a város újabb két pontján el lesznek helyezve.
Szintén felvetés volt, hogy robogókkal, hogy nagy hangerejű motorokkal száguldozgatnak a város egyes utcáin – ezzel kapcsolatban elmondtam, hogy ez ellen külön akciókat is szerveztünk központilag és saját erőből, illetve ezekre a későbbiekben is odafigyelünk, sőt, a Forgalomellenőrző Alosztály rendőrmotorosait is be fogjuk venni.
Amikor összefoglaltam a fórumon elhangzott kéréseket és felvetéseket, azt állapítottam meg, hogy nincs nagy gond Sárospatakon a közbiztonsággal, amit a statisztikák is alátámasztanak.

Még egyszer rátértem, hogy milyen konkrét javaslat lenne az, ami a rendőrség hatáskörében meg tud valósulni. Összefoglalva tulajdonképpen az lett, hogy láthatóan több rendőr kell az utcára. Ezzel kapcsolatban elmondtam, hogy magunk erejéből a szolgálatszervezési lehetőségekkel élünk, illetve szükség esetén a megyei és egyéb rendőri erőket is igénybe vesszük. Mint ahogy azt az előadásomban is megfogalmaztam, megkövetelem az állománytól a következetes, emberséges, szakszerű, tisztességes, törvényes munkát és hozzáállást.

Cziczer Katalin
/2009.10.13./
 

 

Utcai rablás volt Kenézlőn

 

        
                                              

 


 
 


Solymosi Antal
 

 


Rablás bűntette miatt indult büntetőeljárás három fő ismeretlen tettes ellen, akik 2009. augusztus 15-én, 23 óra körül, Kenézlő község Kárpát és Kossuth utcájának kereszteződésében tettleg bántalmazták G.B. budapesti lakost, majd a zsebéből egy 5.000 Ft értékű telefont, 1.200 forintnyi készpénzt és kulcscsomót tulajdonítottak el – tudtuk meg Solymosi Antal rendőr alezredestől, a Sárospataki Rendőrkapitányság osztályvezetőjétől…

Az egyhónapos nyomozás során megállapítást nyert, hogy a bűncselekmény elkövetésével két fiatalkorú és egy felnőtt személy gyanúsítható megalapozottan. Kihallgatásuk során mindhárman beismerő vallomást tettek és az eltulajdonított telefon is lefoglalásra került

Törő Gábor
/2009.10.13./
 

 

Közösen ellenőrzik a közterületeket

 

        
                                              

Országos Rendőr-főkapitányság és a Közterület-felügyelők Országos Szövetsége között létrejött együttműködési megállapodása alapján a sárospataki Rendőrkapitányság és a Sárospatak Város Önkormányzatának közterület-felügyelőivel 2007-ben az együttműködési megállapodásunkat aláírtuk - nyilatkozta Jenei János rendőr alezredes, a közrendvédelmi osztály vezetője...
 


 
 


Jenei János
 

 


A 2009. évben kiemelt feladatunknak tekintjük a közterületek, nyilvános helyek rendjének, biztonságának megőrzését, az állami és önkormányzati rendészet, valamint a civil szféra összefogását a közterületi jogsértések visszaszorítása, megelőzése érdekében, az európai színvonalú közterületi rend, tisztaság és biztonságérzetet megteremtését.

Továbbra is szükségesnek tarjuk a Közterületi Egyeztető Fórumok összehívását és a célírányos feladatmeghatározásokat, amelyen a meghívottként a rendészeti és rendvédelmi szervek - Tűzoltóság, Határőrség, Rendőrség, VPOP, Polgári védelem - önkormányzati szabálysértési hatóság képviselőivel közös megbeszéléseken gondoljuk át a szükséges teendőket.

Célirányos adatgyűjtéssel értékeljük, elemezzük az egyes szabálysértések sorozatjellegét, elkövetési módokat, elkövetési eszközöket, jellemző helyszíneket.

A jövőre vonatkozóan a közterület-felügyelet hatáskörének további bővítése várható, mind a rendészeti, mind pedig a bűnmegelőzési területen, melyek nagymértékben hozzájárulhatnak az állampolgárok biztonságérzetének javításához és az amúgy is leterhelt rendőrség e területet érintő tevékenységének tehermentesítéséhez.

 

Törő Gábor
/2009.10.05./
 

 

Felhívás!

 

        
                                              

Szemtanúk jelentkezését várja a rendőrség, azzal a balesettel kapcsolatban ami 2009. szeptember 26-án 15 óra 10 perckor történt a 37-es számú főközlekedési úton a Hercegkúti bekötőútnál – küldte a felhívást Ladics Tamás, rendőr hadnagy közlekedési fővizsgáló…
 


 
 


Ladics Tamás
 

 


Egy ismeretlen személy, ismeretlen forgalmi rendszámú gépkocsival Sárospatak irányából közlekedett Miskolc irányába. A 62 km szelvénynél egy jobb ívelésű útkanyarulatba beérve nem tett eleget jobbra tartási kötelezettségének, minek következtében a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba áthaladt, ahol egy szemből, szabályosan közlekedő gépkocsival érintőlegesen összeütközött, majd megállás nélkül Miskolc irányába haladva elhagyta a helyszínt.

A balesetet okozó és a helyszínt megállás nélkül elhagyó gépkocsi egy metál szürke színű Fiat Ducato kistehergépkocsi, ami hosszított és magasított felépítményű és feltehetően a baleset következtében megsérült a bal oldali külső visszapillantó tükre és a tükör melletti bal oldalsó ablaküveg.

Kérjük, hogy akik a balesettel kapcsolatban valamilyen érdemleges információval rendelkeznek, azok jelentkezzenek a Sárospataki Rendőrkapitányságon vagy hívják a 06/47 513-030 telefonszámot.


 

Cziczer Katalin
/2009.10.01./

 

 

Baleset a Bodrogközben

 

        
                                              

2009. szeptember 30-án 8 óra 30 perc körül történt egy súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset a 3811-es számú út - ez a Sárospatak-Cigánd közötti útszakasz – 11-es kilométerszelvényénél, ahol egy S kanyar található – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője…
 


 
 


Bacsó Tibor
 

 


Cigánd felől közlekedett Sárospatak irányába egy Ford kistehergépkocsi, amely a menetiránya szerinti jobb ívű kanyarban nem az út vonalvezetésének megfelelően közlekedett - először lehaladt a jobb oldali kerekével a füves útpadkára, ahol megcsúszott és keresztbe sodródott az úttesten. Ezen sodródása során a gépkocsi jobb elejével összeütközött a Sárospatak irányából Cigánd irányába közlekedő Audi személygépkocsival. Az ütközést követően mindkét jármű az útmenti árokba csúszott, illetve az Audi az árokban fel is borult.

A baleset során az Audi gépkocsit vezető személy - aki egyedül tartózkodott a gépkocsiban – 8 napon túl gyógyuló súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, mentőhelikopterrel szállították a miskolci Megyei Kórházba. A baleset helyszínén a rendőrség szemlét tartott és igazságügyi műszaki szakértő bevonásával büntetőeljárás keretében vizsgálja a baleset bekövetkezésének körülményeit.

Felhívnám a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy az ősz elérkeztével megváltoznak az útviszonyok, megváltoznak a látási viszonyok, hamarabb sötétedik, hamarabb válik nedvessé az úttest, és kiszámíthatatlanná válik a közúti közlekedés!
Kérném a gépjárművezetőket, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek és a megengedett sebességhatárokat tartsák be! Ezen az útszakaszon a tehergépkocsi haladási irányában 60 km/h jelzőtábla volt kihelyezve.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2009.09.30./

 

 

A közbiztonságról tartottak fórumot a lokálpatrióták

 

        
                                              

Sárospatak Város Önkormányzata és a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete „A város közrendje, közbiztonsága és aktuális feladatai” címmel tartott fórumot az Újbástya Rendezvénycentrum emeletén. A rendezvény fontosságát az egyesület elnöke, Saláta László így indokolta…
 


 
 


dr. Téglás István
 

 


Azon kívül, hogy az éves munkatervünkben is szerepel, ezt a fórumot egy közelmúltban történt sajnálatos esemény is indokolta. Egy idős házaspárhoz éjszaka betörtek, őket mozgásképtelenné téve és a lakásukat átkutatva, tőlük 100 ezer Ft-nál nagyobb összeget vittek el, ráadásul a néninek testi sérülést, bordatörést is okoztak.
Néhány évtizeden keresztül biztonságban éltünk itt és most már elért bennünket is egy bűnözi hullám. Ezért fel kell készülnünk a védekezésre, hogy ilyen támadások ne érhessenek bennünket.

Először Klima János, sárospataki és kistérségi polgárőr parancsnok beszélt a polgárőrök összetett munkájáról, amit díjazás nélkül, szabad idejük terhére, de annál nagyobb lelkesedéssel és komolysággal végeznek. Elmondta, hogy a rablást elszenvedő idős házaspár megnyugtatására kétféle jelzőberendezést is felszereltek, hogy ne kelljen rettegésben élniük, hogy a rablás esetleg megismétlődik.
Az egyesület tagjai felkeresi az idős embereket akiknek a figyelmét felhívják arra, hogy a trükkös tolvajoknak ne dőljenek be és akik kérik, azoknak szintén felszerelik a szomszédnak jelző gombot, vagy az udvarra a mozgásérzékelőt.
Itt is elmondta, hogy gyanús idegeneket látva hívhatják a polgárőrséget is a 20/264 96 54 - számon.

A rendezvény meghívott vendége volt dr.Téglás István, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője is, aki előadását a rendvédelmi szervek ismertetésével kezdte, majd beszámolt arról, hogy a közbiztonság egy komplex termék, hiszen ez az Önkormányzat, a civilszervezetek, a polgárőrség, a vagyonvédelmi szervek és a rendőrség közös együttműködésén alapszik.
Megnyugtatta a jelenlévőket, hogy a minden bűncselekmény vonatkozásában visszaesés történt, kivéve a rablás – amelynek a tetteseit viszont javarészt felderítik.
A fórumon sok kérdést megtárgyaltak és kifejezték reményüket, hogy a fenti együttműködés tisztességes és kemény munkával további eredményeket fog hozni, de ehhez a lakosságtól is nagyobb éberséget és együttműködést kérnek, mert még mindig gyakran előfordul, hogy nem jelentik a gyanús idegeneket, sem a rendőrségnek, sem a polgárőrségnek.


 

További fotók >>>


Törő Gábor
/2009.09.30./
 

 

Hosszú szünet után ismét baleset volt a Füzesérnél

 

        
                                              

2009. szeptember 22-én a déli órákban anyagi kárral járó közlekedési baleset történt a Sárospatak és Páterhomok közötti útszakaszon, a 14-es úton ( a Füzesér mellett), amiről Bacsó Tibor rendőr őrnagytól kaptunk információt…
 


 
 


Bacsó Tibor
 

 


Páterhomok felől haladt Sárospatak irányába egy személygépkocsi. A benne ülő személy elmondása szerint, vele szemben közlekedett egy kamion, amitől megijedve, a neki balra ívelő kanyarban lehaladt az útpadkára. Az útpadkán haladva megpróbálta korrigálni a gépjárművét és visszarántotta a kormányt, aminek következtében a gépjárművével átsodródott a bal oldali forgalmi sávba, ahol egy fának ütközött és lecsúszott az árokba. Ha a növényzet nem állítja meg, könnyen a vízben találhatta volna magát.

A baleset során személyi sérülés nem történt csak anyagi kár keletkezett, ami viszont jelentős. A rendőrség a baleset helyszínén szabálysértési szemlét tartott és szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a balesetet okozó felelősségét.


 

További fotók>>>


Cziczer Katalin
/2009.09.24./

 

 

Iskolai kirándulás rendőrségi bemutatóval

 

        
                                              

 


 
 


Bujdosó Norbert
 

 

2009. szeptember 16-án délelőtt a Botkő játszóterén voltak osztálykiránduláson Vámosújfalu általános iskolás diákjai, amelyben az 1. osztályos korosztálytól a 8. osztályosig egyaránt minden diák részt vett. Őket látogattuk meg a Sárospataki Rendőrkapitányságról baleseti helyszínelő szolgálati gépkocsival és kicsit elbeszélgettünk velük, kicsit megismertettük őket a rendőrség eszközeivel – számolt be a találkozásról Bujdosó Norbert rendőr törzszászlós, a Sárospataki Rendőrkapitányság iskolarendőre…

A szolgálati gépkocsival is megismerkedhettek a gyerekek, amely nagy sikert aratott körükben, érdeklődve nézegették a rendőrautót, amelybe lehetőségük volt beülni is. Továbbá, néhány percben, néhány fontosabb gyerekekkel kapcsolatos közlekedési szabályról kérdeztem őket, melyekre nagyon jó válaszokat kaptam.


 

További fotók >>>


Törő Gábor
/2009.09.20./
 

 

Már akadt dolga az iskolarendőrnek

 

        
                                              

2009. szeptember 15-én Bujdosó Norbert rendőr törzszászlós a sárospataki általános iskolák iskolarendőre ismételten felkereste a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát, valamint az Árvay József Gyakorló Általános Iskolát, ugyanis már most, a második héten voltak olyan szülői kérések, tanári meglátások, amiben a segítségét kérték…
 


 
 


Bujdosó Norbert
 

 


Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy például több alsós diák folyamatosan késik, nem jár időben iskolába, kerüli az iskolát – amit az iskolarendőr személyesen is tapasztalt két gyermek kapcsán, akikkel elbeszélgetett és bekísérte őket a tanáraikhoz - továbbá előfordultnak még verekedések, összetűzések az iskolások között, amit a továbbiakban még időben szeretnének megelőzni. Ebben segített az iskolarendőr, megkereste az érintett gyerekeket, elbeszélgetett velük és egyértelműen lehetett látni, hogy ennek már azon a napon eredménye volt.

Összességében viszont elmondható, hogy a pedagógusok nagyon jó véleménnyel vannak a diákokról, a kisebb problémákat, pedig közös erővel el kezdték orvosolni. Komolyabb gondokkal az iskolarendőr nem találkozott, bűncselekményekre egyáltalán nem került sor. A gyerekek megígérték, hogy folyamatosan oda fognak figyelni, a tanítók intelmeit betartják és az iskola szabályait nem szegik meg. 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.18./
 

 

Láthatósági mellényt kaptak az elsőosztályosok

 

        
                                              

Az iskolakezdésre nem csak a családok és az iskolák készültek, de rendőrség és a polgárőrség is. A rendvédelmi szervek nem elégedtek meg azzal, hogy a gyerekek közlekedését vigyázzák, utánuk mennek a tanterembe is, rájuk adják a láthatósági mellényt, és ellátják őket jó tanácsaikkal. Ennek voltunk tanúi szeptember 14-én a II.Rákóczi Ferenc Általános Iskola első osztályában…
 


 
 


Ladics Tamás


Bujdosó Nobert
 

 

Nagyon megható, hogy ismét gyermekekkel foglalkozunk – mondta Klima János a Sárospataki Polgárőr Egyesület Elnöke. Nem idegen számunkra a gyerekekkel való foglalkozás, de ilyen nagyszámú, elsőosztályos gyerekkel ritkán találkozunk. A mai gyerekek nagyon értelmesek és fogékonyak a jóra - és gondolom a rosszra is. Ezért igyekszünk beléjük táplálni már most, az első osztály elején a legfontosabbakat, hogy hogyan kell helyesen közlekedni, hogy balesetmentesen jussanak el az iskolába és épségben érjenek haza.

Rendőrkapitányságunkról mindig nagy örömmel érkezünk a gyerekhez az iskolába előadást vagy bemutatót tartani – tette hozzá Ladics Tamás rendőr hadnagy, közlekedési fővizsgáló. A legfontosabb feladataink közé tartozik a gyermekek védelmére irányuló bűn és baleset megelőzési tevékenység. A programunk egyik legfontosabb célja, hogy a rendőrség közelebb kerüljön az ifjúsághoz és ez által pozitív rendőri kép alakuljon ki a gyerekekben, szülőkben és pedagógusokban. Elmondható, hogy a településünkön található általános iskolák szívesen fogadták a rendőrség és a polgárőrség kezdeményezéseit és további együttműködésükről biztosítottak minket.

Szegedi Istvánné igazgatónő örömmel fogadta a rendvédelmi szervek segítségét, hiszen fáradozásukkal az ő tanulóikat óvják…

Ebben az időszakban nagyon fontos az, hogy a gyerekeket rászoktassuk a helyes közlekedésre, ebben segít nekünk mind a két szervezet. A rendőrséggel eddig is folyamatos volt a kapcsolattartás az „Egy iskola, egy rendőr” programba való bekapcsolódástól kezdve. Azóta Bujdosó Norbert tartja az iskolánkkal a kapcsolatot, aki nem csak az alsó tagozatosoknak, hanem a felsősöknek is folyamatosan, órarend szerinti órákon is segít.
Ezek a gyerekek – a kis elsősök - azt hiszem, hogy a beiskolázással nem csak a tanulást kezdik meg, hanem egy kicsit az önálló életet is, egy kicsit az önálló közlekedést is, és most, ebben a korban szükséges elkezdeni a helyes közlekedési szabályok megismertetését és betartatását a gyerekekkel.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.16./
 

 

Idős házaspárt raboltak ki Sárospatakon

 

        
                                              

Rablás büntette miatt indult büntetőeljárás két fő ismeretlen tettes ellen, akik 2009. szeptember 11-én éjjel 01 óra körül ajtókifeszítés módszerével behatoltak egy sárospataki családi házába, majd az ágyban fekvő 87 éves férfit és 81 éves feleségét megkötözték, a lakást átkutatták és a szekrényből 150.000 forint körüli készpénzt tulajdonítottak el – tudtuk meg Solymosi Antal r. alezredestől, a bűnügyi osztály vezetőjétől…

 


 
 


Solymosi Antal
 

 

Az idős asszony az elkövetők erőszakos magatartása következtében nyolc napon túl gyógyuló bordatörést szenvedett.

A kihallgatások során megállapítást nyert, hogy a sértett lakásába két nappal korábban bement egy magát ruhaárusnak kiadó nő, aki onnan ezer forintot tulajdonított el. Vélelmezhető, hogy a két eset között összefüggés van. Sajnos a lopást akkor a sértett nem jelentette a rendőrségre, így a ruhaárus kiléte sem ismert a hatóság előtt.

Kérjük a lakosságot, hogy minden olyan esetet jelezzenek a rendőrség felé, amikor házaló árusokkal találkoznak, amennyiben lehetőségük van rá, jegyezzék fel az árus gépjárművének típusát és rendszámát.

Mivel az ilyen jellegű bűncselekményeket elsősorban idősek sérelmére követik el, kérjük a hozzátartozókat és a szomszédokat, hogy figyeljenek oda idősebb embertársaikra, figyelmeztessék egymást, és soron kívül tájékoztassák a rendőrséget, ha bűncselekményre utaló körülményeket észlelnek. 

Törő Gábor
/2009.09.14./
 

 

Új büntetési tarifák szerint büntetnek a rendőrök

 

        
                                              

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) Műveleti Csoportjának 2009. éves ellenőrzési terve alapján szeptember 8-tól 10-éig a Sárospataki Rendőrkaptányság illetékességi területén is kampányt tartottunk, melynek során a biztonsági öv, a gyermekülés és a bukósisak előírásszerű használatát ellenőriztük kiemelten – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy…

 


 
 


Bacsó Tibor
 

 

Az ellenőrzésnek a járművezetőkre és az utasokra is egyaránt ki kellett terjednie. Az akciónak különös aktualitást adott, hogy Magyarországon az övhasználat mértéke sajnálatos módon alacsony, melyet a jövőben a jelenlegi szintről az európai átlagra kellene emelni.

Augusztus elsejétől jogszabályváltozások történtek. Az imént felsorolt - korábban szabálysértések - megszűntek szabálysértések lenni. Eddig ezek az 1988 évi 1. törvény alapján kerültek szankcionálásra, s mivel szabálysértések voltak, az intézkedő rendőr a helyszínen eldönthette, hogy ezekért figyelmeztetést, helyszíni bírságot, illetve szabálysértési feljelentést alkalmaz az elkövetővel szemben.
Mostantól kezdve a rendőrnek ezen mérlegelési joga megszűnt, kötött bírságok vannak, ami azt jelenti például a biztonsági öv esetében, hogy ha lakott területen belül azt nem használja a gépjárművezető, vagy az utas, akkor 10 ezer forintot kell kiszabni. Ezek az összegek változnak lakott területen kívül és autópályán is.

„Eredményes” volt ez a közlekedési akció, a Sárospataki Rendőrkapitányság rendőreivel több esetben, más-más helyszínen ellenőriztünk és helyszíni bírsággal éltünk, valamint több esetben szabálysértési feljelentést tettünk az új büntetési tarifák szerint:
 

Sor-szám

Bírságolással érintett cselekmények, mulasztások

A bírság összege forintban

A bírságolással érintett cselekmény elkövetéséért felelőssé tehető

1.

Menet közben kézben tartott mobil rádiótelefon használata

 

 

a.) lakott területen belül

a.) 10 000

járművezető

b.) lakott területen kívül

b.) 15 000

járművezető

c.) autóúton, autópályán

c.) 20 000

járművezető

2.

Biztonsági öv használata nélküli közlekedés

 

 

a.) lakott területen belül

a.) 10 000

járművezető, utazó személy

b.) lakott területen kívül

b.) 20 000

járművezető, utazó személy

c.) autóúton, autópályán

c.) 30 000

járművezető, utazó személy

3.

Gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztása

 

 

a.) lakott területen belül

a.) 15 000

járművezető

b.) lakott területen kívül

b.) 30 000

járművezető

c.) autóúton, autópályán

c.) 45 000

járművezető

4.

Motorkerékpár-bukósisak használatának elmulasztása

 

 

a.) lakott területen belül

a.) 10 000

járművezető, utas

b.) lakott területen kívül

b.) 15 000

járművezető, utas

c.) autóúton, autópályán

c.) 20 000

járművezető, utas

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.12./
 

 

Közterületen raboltak

 

        
                                              

 


 
 


Solymosi Antal
 

 A Sárospataki Rendőrkapitányság rablás bűntette és más bűncselekmények miatt indított büntetőeljárást négy fő ellen, akik 2009. augusztus 30-án, éjfél után - 1 órakor a sárospataki művelődési ház melletti park egyik padjáról eltulajdonították egy személy pénztárcáját a benne lévő személyes irataival, bankkártyájával és ötezer forint készpénzével együtt – tudtuk meg Solymosi Antal rendőr alezredestől…

Mikor a sértett a cselekményt észlelte, őt és társát a dolog megtartása végett combon illetve mellkason rúgták. A bűncselekmények elkövetésével négy helyi felnőtt korú férfi gyanúsítható, akikkel szemben az eljárás folyamatban van, s vélhetően gyorsított eljárás keretében rövid időn belül bíróság előtt állhatnak. 

Törő Gábor
/2009.09.04./
 

 

Kórház lett az esti motorozásból

 

        
                                              

2009. augusztus 31-én 22:30-kor történt egy személyi sérüléssel járó közlekedési baleset Olaszliszkán, a Petőfi úton. A rendőrség a kórház bejelentése alapján értesült a közlekedési balesetről, ugyanis a sérültet a hozzátartozói szállították az újhelyi kórházba. A balesetről Bacsó Tibor rendőr őrnagytól kaptunk tájékoztatást…
 


 
 


Bacsó Tibor
 

 

A kórházban elmondták, hogy hozzátartozójuk közlekedési balesetben sérült meg, és így tett értesítési kötelezettségének eleget a sátoraljaújhelyi kórház, és értesítette a rendőrséget a közlekedési baleset tényről.
A baleset 22:30-kor történt Olaszliszkán, ahol egy fiatal hölgy közlekedett egy Yamaha típusú robogóval a Petőfi úton, amikor egy bal ívelésű útkanyarulatban nem az útvonalvezetésnek megfelelően választotta meg a segédmotoros kerékpár sebességét és a menetirány szerinti jobboldalra lehaladt az útról, ahol egy drótkerítésnek ütközött.

Az ütközés következtében a lány 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, így szállították be kórházi ellátásra. A baleset vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a segédmotoros kerékpár nem a hölgy tulajdona, hanem a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül vitte el azért, hogy motorozzon vele Olaszliszkán. Ezért vele szemben jármű önkényes elvétele miatt eljárást indított a Sárospataki Rendőrkapitányság.


 

Cziczer Katalin
/2009.09.04./
 

 

Ne legyen közlekedési baleset gyermekek sérelmére!

 

        
                                              

Megnyugtató látni, amint reggelente az iskolák közelében rendőrök vigyázzák gyermekeink biztonságát. Sőt, ezt megelőzően már az évnyitókon felfigyeltünk arra, hogy nem csak Sárospatakon, de a környező települések mindegyikén látható volt a rendőri jelenlét az iskolákban. Dr.Téglás István alezredes úrtól, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetőjétől megtudtuk, hogy ez nem véletlen, az iskolakezdésre tudatosan és gondosan készültek…
 


 
 


Dr. Téglás István


Bujdosó Norbert
 

 

A tavalyi iskolai évkezdéshez hasonlóan ebben az évben is kiemelt figyelmet fordítunk az iskolák környékére, az iskolát kezdő gyerekek biztonságára. Ez több szinten is megnyilvánul, melyek közül az első és a legfontosabb az iskolarendőr program itt Sárospatakon.

Az iskolarendőrünk Bujdosó Norbert rendőr törzszászlós, aki nem csak az évnyitókon vett részt, de az elsejei iskolakezdés reggelén, valamint az első két hétben egy fokozott rendőri jelenlétet biztosít más rendőrökkel és polgárőrökkel együtt az iskolák környékén, a buszmegállók környékén és azokon az útvonalakon, ahol a diákok, a gyerekek nagy számban közlekednek.

A célunk ezzel az, hogy megelőzzük a gyermekek sérelmére bekövetkezett baleseteket. Figyelmeztetjük a gyerekeket a közlekedési, és egyéb magatartási szabályok betartására, valamint a látható rendőri jelenlét a gépjárművezetőket is a közlekedési szabályok betartására készteti.

Mindezt saját erőből oldjuk meg, valamint Klima János úrral, a Sárospataki Polgárőr Egyesület vezetőjével egyeztetve ők is bevonásra kerültek, s így a polgárőrök is részt vesznek ebben a szolgálatban. Az iskolák környékén ők is besegítenek a forgalom figyelésébe, ill. jelenlétükkel hozzájárulnak a gyerekek biztonságos közlekedéséhez.

Remélem, meg lesz a hatása, hogy az első időszakban nagyobb rendőri jelenléttel találkoznak a diákok, és elmondhatjuk majd a tanév végén: egy olyan tanévet zártunk, amely során nem történt közlekedési baleset gyerekek sérelmére.
 

További fotók >>>                     További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.03./
 

 

Baleset volt Sárazsadánynál

 

        
                                              

2009. szeptember 1-jén anyagi káros közlekedési baleset történt a 37-es főúton, a sárazsadányi bekötőútnál. Egy személygépkocsi Sárospatak felől közlekedett Miskolc irányába, amikor a Sárazsadány felé, balra kívánt kanyarodni – kezdte a baleset körülményeinek ismertetését Bacsó Tibor rendőr őrnagy…
 


 
 


Bacsó Tibor
 

 

A bekanyarodást megkezdte, viszont ezt a mögötte haladó személygépkocsi - amely nem tartott kellő követési távolságot – későn észlelte, s e miatt nekiütközött a balra kanyarodó gépkocsinak. Az ütközés ereje olyan nagy volt, hogy a gépkocsit az árokba dobta.

Szerencsésnek tekinthető ez a baleset abból a szempontból, hogy személyi sérülés nem történt, csak jelentős anyagi kár keletkezett.
A rendőrség szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a baleset bekövetkezésének körülményeit.


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.01./
 

 

A rendőrség és a polgárőrség együtt biztosította az ünnepeket

 

        
                                              

Az augusztus 20-án szervezett ünnepi rendezvények biztosítása jelentős rendőri erő mozgósítását igényelte a Sárospataki Rendőrkapitányság részéről, amiről Ladics Tamás rendőr hadnagy, közlekedési fővizsgáló számolt be…
 


 
 


Ladics Tamás
 

 

Sárospatakon kívül, több településen is egésznapos rendezvényeket biztosítottak rendőreink, amelyek különösebb rendbontás nélkül értek véget. Sárospatakon a nap fénypontját jelentő tűzijátékra nagy létszámú érdeklődő látogatott ki, ezért hasonlóan az elmúlt évekhez, most is nagy erőkkel biztosítottuk a rendezvényt.
A tűzijátékra látogatók biztonsága érdekében több helyen tereltük el a forgalmat, illetve zártuk le az utcákat, amely feladat végrehajtásában nagy létszámmal segítségünkre volt a sárospataki Polgárőr Egyesület. Segítségükkel sikerült a tűzijáték, majd a tömeg távozásának zökkenőmentes biztosítása, a forgalmi rend gyors helyreállítása.

Sajnos a hosszú hétvége esős szombatján - mint már arról korábban hírt adtunk - egy halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt a Vajdácska felé vezető útszakaszon, ezért továbbra is felhívjuk a gépkocsival közlekedők figyelmét, hogy közlekedésük során mindig vegyék figyelembe az út és időjárási viszonyokat, és annak megfelelően válasszák meg gépjárművük sebességét.


 

Cziczer Katalin
/2009.08.29./

 

 

Bűnügyek

 

        
                                              

Ismeretlen személy 2009. július 31-én, hajnali 3 órakor, a Sárospatak, Erdélyi János út egyik lépcsőházának kaputelefonján keresztül szólt fel egy lakónak, és a lépcsőház másik lakójára hivatkozva arra kérte, hogy nyissa ki a lépcsőház bejárati ajtaját, mert a saját kulcsát otthon felejtette. Miután az álmából felébredő és megtévesztett lakó a kérésnek eleget tett, a férfi a lépcsőházból eltulajdonított egy 24.000 forint értékű kerékpárt - nyilatkozta Solymosi Antal rendőr alezredes, a Bűnügyi Osztály vezetője...
 


 
 


Solymosi Antal
 

 

Lopás vétsége és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Sárospataki Rendőrkapitányság egy vámosújfalui férfi ellen, aki 2009. július 29-én, 23 óra körül ajtókifeszítés módszerével behatolt a vámosújfalui polgármesteri hivatal garázsába, ahol az ott álló gépkocsi tetőablakát betörte, az utastérben lévő villamos kábeleket elvágta, majd az épületből egy porral oltó készüléket tulajdonított el 18.000 forint értékben.

Amikor a bűncselekményt a hivatal őrzésével megbízott személy észlelte, az elkövető a kezében lévő poroltóval lefújta. Kisebb dulakodást követően sikerült a tettest lefognia, de az ezt követő gyalogoskísérés közben az elkövető a nadrágzsebéből egy kést vett elő, s azzal ismét megtámadta elfogóját. Szerencsére sikerült a támadást elhárítania, s közben a rendőrök is megérkeztek.

A Sárospataki Rendőrkapitányság lopás bűntette miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, aki 2009. július 29-re virradóan ablakkifeszítés módszerével behatolt a tolcsvai általános iskola épületébe, ahonnan tisztítószereket tulajdonított el 30.840 forint értékben.

Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a cselekményt három helybeli gyermekkorú személy követte el, akiktől az eltulajdonított dolgok egy része lefoglalásra került. Mivel egyik elkövető sem töltötte be a 14. életévét, az eljárást büntethetőséget kizáró ok miatt meg kellett szüntetni.

 

Törő Gábor
/2009.08.25./
 

 

Még mindig nagy haszonnal váltatják a húszezrest és javítják a csatornákat a csalók

 

        
                                              

A korábbi figyelemfelhívások és tájékoztató levelek ellenére továbbra is könnyen válnak áldozattá az idős emberek. A rendőrség ismét eljárást folytat ismeretlen tettes ellen, aki 2009. július 30-án, 20.000 forintos felváltásának legendájával bement egy sárazsadányi családi házba, majd onnan a tulajdonos figyelmét elterelve 40.000 forint készpénzt tulajdonított el – nyilatkozta Solymosi Antal rendőr alezredes, a Bűnügyi Osztály vezetője...
 


 
 


Solymosi Antal
 

 

Az elkövetők általában vásárlási legendával keresik meg az időseket, majd arra hivatkoznak, hogy csak húszezer forintosuk van, s arra kérik a ház tulajdonosát, hogy abból adjon vissza nekik, vagy váltsa fel. A mit sem sejtő nyugdíjas ilyenkor jóhiszeműen és segítőkészen előveszi a megtakarított pénzét, majd az elkövetők egy újabb ürüggyel elterelik a figyelmét, s az asztalon hagyott, vagy a helyére visszahelyezett pénzt eltulajdonítják. A sértett csak akkor veszi észre, hogy a pénze eltűnt, amikor a tettesek távoztak, így általában az elkövetői gépjárművel kapcsolatban, de legtöbb esetben az elkövetőkkel kapcsolatban sem tudnak érdemi adatokkal szolgálni.

A további elkövetések megelőzése érdekében a rendőrség arra kéri lakosságot, hogy ilyen és hasonló trükkel ne engedjen be senkit az udvarra, illetve a lakásba, amennyiben pedig ilyen irányú kísérletet észlel, azonnal értesítse a rendőrséget, és jegyezze fel az elkövetők gépjárművének rendszámát.

Mivel az idősekhez nehezen jut el az információ, kérjük a fiatalabb hozzátartozókat, szomszédokat, barátokat, hogy erre hívják fel a figyelmüket.

Újabb áldozata akadt a korábbi csatornás trükknek is. Nyomozást folytatunk ismeretlen tettesek ellen, akik, 2009. július 12-én, 12.00 óra körüli időben, a sárospataki Dobó Ferenc út egyik családi házának csatornaszerkezetét előzetes egyeztetést követően kicserélték, majd a kialkudott összeg (12.000 forint) sokszorosát, 270.000 forintot csaltak ki az idős tulajdonostól.

Kérjük a lakosságot, hogy amennyiben hasonló esettel találkoznak, az üzletet ne kössék meg, és soron kívül értesítsék a rendőrséget. Az ezt megelőző büntetőeljárás során megállapítást nyert, hogy az elkövetők Magyarországon tartózkodó románok, akik jól beszélik ugyan a nyelvünket, de az akcentusból következtetni lehet nemzetiségükre.


 

Törő Gábor
/2009.08.25./
 

 

Baleset az Arany János úton

 

        
                                              

2009. augusztus 24-én 9 óra körül anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt Sárospatakon, az Arany János utcában, amiről Bacsó Tibor rendőr hadnagy, a Közlekedésrendészeti Osztály vezetője számol be…
 


 
 


Bacsó Tibor
 

 

Egy fekete Volkswagen Póló típusú személygépkocsival közlekedő férfi haladt Sárospatak, Arany János úton Bodrogolaszi irányából a belváros felé, aki úgy akart bekanyarodni a Kossuth Holding bejárójára, hogy nem győződött meg kellőképen arról, hogy megvannak-e a balra kanyarodás feltételei, így a vele szembe szabályosan közlekedő másik Volkswagen típusú személygépkocsi elé kanyarodott. Az ütközést a másik gépkocsi vezetője nem tudta megakadályozni, hiába vészfékezett, nagy erővel összeütköztek.

Szerencsére egyik gépkocsivezetőnek sem volt utasa, a biztonsági öveik be voltak kapcsolva, valamint az okozó gépkocsiban a légzsák is működésbe lépett, ennek következtében személyi sérülés nem történt, az anyagi kár viszont jelentős.
A balesetet szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja a rendőrség. 

Cziczer Katalin
/2009.08.24./
 

 

Baleset a vajdácskai úton

 

        
                                              

2009. augusztus 23-án 10 óra 20 perc körüli időben a Sárospatak és Vajdácska közötti útszakaszon súlyos közúti közlekedési baleset történt – nyilatkozta Ladics Tamás rendőr őrnagy...
 


 
 


Ladics Tamás
 

 

Vajdácska felől Sárospatak irányába közlekedett egy Lada típusú személygépkocsi, ami az esős időben a vizes, hepehupás úttesten megcsúszott, és a jobboldali árokba lehajtva először az árokpartnak ütközött, majd a gépkocsi a hosszirány tengelyén átpördülve a jobboldalára borulva állt meg.

A baleset következtében a gépkocsi nem ütközött más járművel. A gépkocsit egy férfi vezette - utasa nem volt - aki a baleset következtében olyon súlyosan sérült, hogy a helyszínre érkező orvosi segítség, orvosi ellátás ellenére a helyszínen elhunyt.
A baleset körülményeit igazságügyi műszaki szakértő bevonásával vizsgáljuk. 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.08.24./
 

 

Közös járőrözés szlovák rendőrökkel

 

        
                                              

2009. augusztus 15-én szombaton a megnövekedett turisztikai forgalom miatt közös magyar - szlovák rendőrjárőr teljesített szolgálatot Sárospatakon.
A közös járőrszolgálat során elsősorban azokat a helyeket ellenőrizték, ahol a városunkba érkező szlovák, lengyel látogatók megjelennek, amelyeket előszeretettel keresnek fel – nyilatkozta dr.Téglás István a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője…
 


 
 


dr. Téglás István
 

 

Fő intézkedési terület volt a Végardói Strandfürdő területe, mivel több esetben érkezett jelzés arról, hogy - többek között - a fürdőbe érkező vendégek a vonatkozó parkolási szabályokat nem tartják be.

A szlovák rendőr kolléga jelentős segítséget nyújtott a szlovák és lengyel állampolgárok által elkövetett közlekedési szabálysértések megelőzésében illetve szankcionálásában, valamint közvetlenül tudta segíteni honfitársait, ha felvilágosításra volt szükségük.

Az ellenőrzés kiterjedt továbbá a külföldi állampolgárok Magyar Köztársaság területén való jogszerű tartózkodásának vizsgálatára is.

Az első közös szolgálat pozitív tapasztalatai alapján továbbra is célszerű ezt az ellenőrzési formát fenntartani a nyári turisztikai idény tartamára, ezért augusztus utolsó két szombatjára is tervezünk ilyen közös szolgálatot.
( a fotók illusztrációk) 

Cziczer Katalin
/2009.08.22./
 

 

Patakra jöttek verekedni egy szomszéd városból

 

        
                                              

2009. augusztus 7-én 17 óra 25 perckor bejelentés érkezett a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletére, hogy Sárospatakon a Madách Imre utcában található sörözőben több ember verekszik. A bejelentés után pár perc elteltével a helyszínre érkező rendőrök már csak a verekedés nyomait, és sérült vérző embereket találtak a sörözőben nyilatkozta dr. Téglás István rendőr alezredes, a kapitányság vezetője...
 


 
 


dr. Téglás István
 

 

A szórakozóhely biztonsági kamerájának felvétele és a sértettek elmondása alapján a verekedés nem tartott sokáig, de a megtámadott társaság egyik tagjának a bal kézfejét csuklóból egy bozótvágó késsel teljesen átvágták, illetve többen könnyű sérülést szenvedtek.
A helyszínre érkező mentők a sérülteket a sátoraljaújhelyi, a súlyosan sérült kéz sérültet pedig a miskolci, megyei kórházba szállították gyógyellátás céljából.

A támadást végre hajtó csoport szintén egy sátoraljaújhelyi társaság volt, akiket a sértettek jól ismernek, mert elmondásuk alapján nem rég volt velük egy "kisebb nézeteltérésük"; és abból kifolyólag történt ez a támadás.

A verekedésben 13 fő vett részt, mely során a söröző berendezési és használati tárgyai sérültek meg, valamint a sérültektől származó vér nagy felületen szennyezte a falfelületet és berendezési tárgyakat.

Az ügyben nyomozást rendeltünk el a Btk. 170. § (2) bekezdésébe ütköző és a (4) bekezdés I. fordulata szerint minősülő maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt.
(a fotók illusztrációk) 

Törő Gábor
/2009.08.13./
 

 

Kismotoros esete a kamionnal

 

        
                                              

2009. augusztus 11-én, 9 óra 35 perc körül könnyű személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a 37-es számú főúton, a Végardói bekötőút előtt, aminek körülményeiről Ladics Tamás r. őrnagy, közlekedési fővizsgáló számolt be…
 


 
 


Ladics Tamás
 

 

Sárospatak felől Sátoraljaújhely irányába közlekedett egy segédmotor kerékpáros, akit a mögötte haladó kamion előzni kezdett. A segédmotor kerékpáros az előzést észlelte, ezért jobbra húzódott az úttest széléhez. Amikor a járműszerelvény elhaladt mellette, az úttestről lehaladt, a kavicsos útpadkán megcsúszott, majd felborult.
A kamionos észlelte, hogy a motoros felborult az útpadkán, ezért megállt és a helyszínre segítséget hívott. A baleset során a két jármű nem ütközött.
A baleset körülményeit a rendőrség szabálysértési eljárás keretein belül vizsgálja. 

Cziczer Katalin
/2009.08.13./
 

 

A kamionok sem tartanak megfelelő követési távolságot

 

        
                                              

2009. augusztus 11-én 8 óra körül személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a 37-es számú főközlekedési úton, Sárazsadány magasságában. A balesetről Ladics Tamás rendőr hadnagy, közlekedési fővizsgálótól kaptunk tájékoztatást…
 


 
 


Ladics Tamás
 

 

Miskolc felől közlekedett Sárospatak irányába egymás után két tehergépkocsi. Amikor a sárazsadányi bekötőúthoz értek, az első lassított, mert jobbra le akart kanyarodni. Az első tehergépkocsi lassítása során a mögötte, nem megfelelő követési távolságot tartó kamion fékezés nélkül az előtte lassító tehergépkocsi hátuljának ütközött, áttért a bal oldali forgalmi sávba, onnan lehaladt az úttestről, ahol egy fának ütközött.

A baleset következtében a szabálytalanul közlekedő, kővel megrakott szlovák tehergépkocsi vezetője megsérült, őt a helyszínre érkező mentő gépkocsi a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállította. A baleset során a szlovák tehergépkocsiban jelentős anyagi kár keletkezett.
A baleset körülményeit a rendőrség szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.08.11./
 

 

Újabb motoros baleset az útkereszteződésben

 

        
                                              

2009. augusztus 6-án 12 óra 35 perckor Sárospatak Martinovics út és Rákóczi út kereszteződésében súlyos személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt - nyilatkozta Ladics Tamás rendőr hadnagy, baleseti fővizsgáló...
 


 
 


Ladics Tamás
 

 

A Martinovics útról balra, a Rákóczi útra kanyarodott ki egy segédmotor kerékpáros de kanyarodása közben felhaladt a jobb oldali útpadkára, ahol egy fának ütközött.
A baleset következtében a robogót vezető hölgy megsérült, őt a helyszínre érkező mentő gépkocsi a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállította gyógyellátás céljából.
A baleset körülményeit a Sárospataki Rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja.

 

Törő Gábor
/2009.08.08./
 

 

Kis követési távolság miatt volt baleset a zsadányi leágazásánál

 

        
                                              

A 37-es út az ország legszebb főútvonalai közé tartozik. Egyik oldalon szőlőhegyek, a másikon a Bodrogköz, van ahol a Bodrog folyó is látható. Az út látszatra békés, mégis olyan sok baleset színhelye. Ha visszagondolunk az utóbbi időszak baleseteire, megállapíthatjuk, hogy azok nagyon könnyen elkerülhetőek lettek volna, ha kicsit figyelmesebbek a vezetők és ha nem rohannak annyira. Ilyen volt az augusztus 1-jén történt baleset is, amiről Bacsó Tibor rendőr őrnagy nyilatkozott…
 


 
 


Bacsó Tibor
 

 

A baleset nem sokkal 10 óra után, a 37-es számú főút 55 km 300 m szelvényében, a sárazsadányi elágazásnál történt. Egy Szerencs felől érkező holland rendszámú gépkocsi forgalmi ok miatt lassított, jobbra kívánt bekanyarodni Sárazsadány felé.

A mögötte haladó gépkocsivezető nem tartott megfelelő követési távolságot, így hátulról nekiütközött az előtte kanyarodó gépkocsinak. A baleset során személyi sérülés nem történt, csak anyagi kár keletkezett.
A rendőrség szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja a vezető felelősségét.

 

Cziczer Katalin
/2009.08.03./
 

 

Arra közlekedők oltották el a 37-esen kigyulladt autót

 

        
                               

2009. augusztus 1-jén, szombaton a déli órákban a 37-es főút tolcsvai kereszteződésében könnyű sérüléssel járó közlekedési baleset történt - nyilatkozta Ladics Tamás rendőr hadnagy, közlekedési fővizsgáló...
 


 
 


Ladics Tamás
 

 

Sárospatak felől Miskolc irányába haladt egy Skoda személygépkocsi, ami a főútvonalról balra akart bekanyarodni Vámosújfalu felé.
A kanyarodást szabálytalanul kezdte meg, mivel nem biztosított továbbhaladási elsőbbséget a vele szembe, Miskolc irányából szabályosan közlekedő Volkswagen Passat, ukrán rendszámú személygépkocsinak. Ennek következtében összeütköztek, a szembe jövő kocsi a vízelvezető árokba repült, a Skoda pedig az úttesten maradva kigyulladt.

Az égő kocsit az arra közlekedők gyorsan eloltották. A mentők 3 könnyű sérültet szállítottak kórházba, köztük egy 8 hónapos terhes nőt, akinek nem voltak panaszai, csak biztonsági okokból vitték be megvizsgálni. Szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja a rendőrség a baleset felelősségét.

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.08.02./
 

 

A mai naptól szigorúbban bírságolnak egyes szabálysértéseket

 

        
                               

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosítása alapján 2009. augusztus 1-jétől a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a bukósisak és a mobil rádiótelefon használatára vonatkozó rendelkezések megsértői közigazgatási eljárás keretében közigazgatási bírság fizetésére kötelezhetők. Az eljárás határideje 30 nap, amely egy alkalommal 30 nappal meghosszabbítható – tájékoztatja olvasóinkat Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Közlekedésrendészeti Osztály vezetője…
 


 
 


Bacsó Tibor
 

 

Korábban ezeket a cselekményeket a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény, valamint az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet szerint szabálysértésként bírálták el, és így helyszíni bírsággal, illetve szabálysértési eljárás során szabálysértési bírsággal voltak sújthatók, és közúti közlekedési előéleti pontot kellett kiszabni.

A közigazgatási eljárás során a fenti szabályszegő magatartást tanúsító elkövetőkkel szemben közigazgatási bírság kiszabására kerül sor, amelyek jogszabályban rögzített összegei a következőképpen alakulnak:

-Menet közben kézben tartott mobil rádiótelefon használat miatt a járművezetővel szemben lakott területen 10 ezer, lakott területen kívül 15 ezer, autóúton vagy autópályán 20 ezer forint bírság szabható ki.

-A gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztása miatt a járművezetővel szemben lakott területen 15 ezer, lakott területen kívül 30 ezer forint, autóúton vagy autópályán 45 ezer forint bírság szabható ki.

-A biztonsági öv és a bukósisak használatának elmulasztása miatt a járművezetővel illetve a jármű utasával szemben lakott területen 10 ezer, lakott területen kívül 20 ezer, autóúton és autópályán 30 ezer forint bírság szabható ki.

A közigazgatási bírság kiszabása esetén közúti közlekedési előéleti pont kiszabására nem kerül sor.

Kérjük, hogy szabálykövető magatartásával a jövőben mutasson példát környezetének, és így legyen részese a közlekedési balesetek áldozatai számának csökkentését célzó közlekedésbiztonsági erőfeszítéseinknek.

 

Cziczer Katalin
/2009.08.01./
 

 

Gólya okozott balesetet

 

        
                               

2009. július 27-én, délelőtt 10 óra 20 perckor a 37-es számú főúton anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset törtét. Egy fehér gólya autóbusznak repült, melynek következtében a busz szélvédője megsérült – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály vezetője...

 


 
 


Bacsó Tibor
 

 

Az autóbusz Sárospatak irányából közlekedett Miskolc irányába a 37-es számú főúton, ahol Tolcsva környékén a menetiránya szerinti jobb oldalról egy fehér gólya repült a busz elé, féktávolságon belül. Ennek következtében a gólya a busz első szélvédőjének csapódott, amely emiatt betört. A balesetet követően a busz a helyszínen nem állt meg, hogy a forgalmat ne akadályozza, hanem a helyszíntől kb. 2 km-re lévő pihenőig tovább közlekedett. A gólyát a helyszín közelében nem találták meg.

A baleset során személyi sérülés nem történt. A helyszín vizsgálata során a járművezető részéről KRESZ szabálysértést nem állapítható meg.
 

Törő Gábor
/2009.07.29./
 

 

Őrizzük meg Zempléni hegyek szépségét!

 

        
                               

2009. július 22.-én a délutáni órákban egy Makkoshotyka felől közlekedő gépkocsit vontak ellenőrzés alá a Sárospataki Rendőrkapitányság járőrei. Az intézkedés során a gépkocsi csomagtartójában és hátsó ülésén 22 zsák erdei mohát találtak, amelynek eredetét a gépkocsiban tartózkodó két fiatal férfi igazolni nem tudta- nyilatkozta Ladics Tamás rendőr hadnagy...
 


 
 


Ladics Tamás
 

 

A férfiak elszámoltatásuk során elmondták, hogy Nyírbogdányból érkeztek, és egy makkoshotykai ismerősüktől vásárolták a mohákat, zsákonként 800 Forintért. A további intézkedés Makkoshotykán a megjelölt címen házkutatással folytatódott, mely során a lakás padlásteréből még 10 zsák moha került elő.
Az ügyben szereplő személyek a Sárospataki Rendőrkapitányságra lettek előállítva, ahol folytatódott a további adatgyűjtés, és kihallgatásuk.

A mohát gyűjtő makkoshotykai személy tettét beismerte és elmondta, hogy az összesen 32 zsák mohát 1 hét alatt gyűjtötte össze, és erre semmilyen engedéllyel nem rendelkezik. Vele szemben kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt eljárást indítottunk. A nyomozás során azt is vizsgálni fogjuk, hogy az a terület, ahonnan a mohákat szedte természetvédelmi oltalom alatt áll e, mert ha igen, akkor természetkárosítás miatt is eljárást kezdeményezünk.
A mohát megvásároló férfiakkal szemben, orgazdaság elkövetése miatt indítottunk eljárást.

Az elsődleges vélemény alapján a 32 zsák lefoglalt moha értéke 160. 000 Ft, amit visszajuttatunk tulajdonosának a Sárospataki Északerdő
Zrt.-nek. A Zempléni hegyek szépségét csak úgy őrizhetjük meg, ha a természetet nem károsítjuk és vigyázunk rá. Ha jogsértést tapasztalunk, értesítsük a hatóságot.

 

Törő Gábor
/2009.07.28/
 

 

Még mindig van, aki idegen árusokat beenged a lakásba

 

        
                               

Már több esetben felhívtuk a lakosság figyelmét, hogy vigyázni kell a pénzváltókkal, árusokkal, idegen mesterekkel, a magukat ÉMÁSZ-osnak kiadó személyekkel, ennek ellenére még mindig előfordul, hogy nem elég óvatosak - elsősorban az idős emberek - és bűncselekmények áldozataivá válnak – kezdte egy újabb eset ismertetését Bacsó Tibor rendőr őrnagy…

 


 
 


Bacsó Tibor
 

 

Egy 2009. július 10-én 13 órakor egy makkoshotykai lakos bejelentést tett a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletére, hogy tőle idegen személyek pénzt csaltak ki. Az idős hölgy elmondása szerint az elkövetők egy UAZ gépkocsival árultak fát, amikor felajánlották neki, hogy 10 ezer Ft-ért megvásárolhatja az egész rakományt.
Behívta őket a házba - itt követte el az első hibát - és mondta az árusoknak, hogy őt érdekli a fa. Itt jött be a csel a dologba, mert az egyik férfi ekkor azt mondta, hogy mégsem adják el neki a fát, de egy pohár vizet kért, ezzel elvonva a sértett figyelmét. Amíg a hölgy a pohár vizet odaadta a férfinak, a másik férfi kicserélte a 10.000 Ft-ost egy 1000 Ft-osra.
A hölgy jóhiszeműen kikísérte a férfiakat, akik a tehergépkocsival elmentek. Az üzlet így a favásárlással nem jött létre, de amikor visszament a házba, akkor vette észre, hogy a 10 ezer Ft-os helyett csak egy 1000 Ft-os van az asztalon.
Ekkor értesítette a rendőrséget, viszont ez a hölgy nem figyelte meg az elkövetőket, konkrét személyleírást nem tudott adni, nem figyelte meg azt sem pontosan, hogy milyen gépkocsival voltak, nem írta fel a rendszámot sem, így a rendőrség ismeretlen tettesek ellen indított eljárást.

Továbbra is felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy óvatosan fogadják az utcai árusokat, őket a lakásukba ne engedjék be, és nagyon figyeljenek oda a pénzváltási trükkökre, cselekre!

A szerkesztők kérése:
Kedves Internetezők! Az idős emberek általában nem internezetnek és valószínűleg sokan fórumokra sem járnak, ahol a képviselő, vagy a rendőrség képviselője már sok településen ill. városrészen felhívta a figyelmet a csalók elleni védekezésre.
Ezért kérjük, az internetezők segítsenek abban, hogy ez a tájékoztatás minden idős emberhez eljusson. Gondolják át, hogy kinek szólhatnának – szomszédnak, ismerősnek, nagyszülőnek – és amikor alkalom lesz rá, ne feledjék el elmondani, hogy legyenek nagyon óvatosak az idegenekkel, a portára semmilyen indokkal ne engedjék be őket, és semmilyen pénzváltási trükknek ne dőljenek be. Ellenben jól figyeljék meg őket és a gépkocsijukat is!


 

Törő Gábor
/2009.07.25./

 

 

Követési távolság!

 

        
                               

Az utóbbi balesetek az elsőbbségadás elmulasztásából, figyelmetlen előzésből és gyorshajtásból adódtak, de úgy látszik a követési távolság betartása örök szabály, amiről soha sem szabad megfeledkezni. Ezt bizonyítja a 37-es főúton történt baleset is, ami július 22-én történt. A balesetről ezúttal is Ladics Tamás rendőr hadnagy, közlekedési fővizsgáló nyilatkozott…
 


 
 


Ladics Tamás
 

 

Egy szlovák állampolgár az általa vezetett Mazda típusú személygépkocsival úgy közlekedett Miskolc irányából Sárospatak irányába, hogy a Bodrogolaszi bekötő után kb. 100 m-re nem tartott kellő követési távolságot az előtte, a vele azonos irányba közlekedő és forgalmi ok miatt lassító Suzuki Ignis mögött, aminek következtében erős vészfékezése ellenére sem tudta elkerülni az ütközést és nagy erővel a Suzuki hátuljába csapódott.
A baleset következtében szerencsére személyi sérülés nem történt, csak anyagi kár keletkezett. A helyszínelése idején fél sávon el volt terelve a forgalom, a Miskolc irányából közlekedők lettek elterelve az alsó útra. A másik forgalmi sáv közlekedése a helyszínelést nem zavarta.

Szeretnénk továbbra is felhívni a gépkocsivezetők figyelmét, ebben az időszakban mezőgazdasági gépek közlekedhetnek a főúton, ami lassíthatja és hátráltathatja a közlekedést. Kérjük a gépkocsivezetők türelmét, ugyanis ezek a mezőgazdasági járművek más útvonalon nem tudják megközelíteni sem a szántóföldeket, sem a szőlőket.
Általában permetezőgépek és kistraktorok közlekedése okozhat ilyen baleseteket, ezekre figyeljenek fokozottabban. Óvatosabban és mérsékeltebb sebességgel haladjanak, hiszen ez a baleset is ebből adódott, egy mezőgazdasági gép miatt lassított az egyik gépkocsi vezetője, másik pedig már nem tudott mögötte megállni.
Ha a forgalmi jelzőtáblákat megnézzük, most, aratás idejére le van takarva a mezőgazdasági gépek közlekedési tilalma, tehát engedély van rá, hogy haladhatnak a 37-es számú főútvonalon, ami a gépjárművezetőktől fokozott figyelmet és óvatosságot követel meg.

 

Cziczer Katalin
/2009.07.23./

 

 

A gyorshajtás vizes úton még veszélyesebb

 

        
                               

2009. július 19-én 19 órakor a 37-es számú főúton Sárospatak - végarói leágazás után személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy....

 


 
 


Bacsó Tibor
 

 

Egy Volkswagen Póló előzött a 37-esen Sárospatak felől Újhely felé haladva a végarói leágazás után egy személygépkocsit, de a vizes úton megcsúszott és a jobboldali árokban kötött ki a fejetetejére állva.

Közvetlenül egy fa mellett pörgött el, nagy szerencse, hogy nem a fának csapódott. A kocsiban csak a vezető ült, a mentők elszállították, aki könnyű sérülést szenvedet.
A baleset körülményeit szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja a rendőrség.

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.07.21./

 

 

Egy baleset szemtanúit keresi a rendőrség

 

        
                               

2009.július 19-én, vasárnap 18:40-kor történt egy anyagi kárral járó közlekedési baleset a 37-es számú főút 51 km 450 m-es szelvényében, ami az olaszliszkai leágazó közelében van. A közlekedési balesetet ismeretlen személy okozta, aki a helyszínt segítségnyújtás nélkül elhagyta. Az arra közlekedő esetleges szemtanúk segítségét Bacsó Tibor rendőr őrnagy kéri

 


 
 


Bacsó Tibor
 

 

Az ismeretlen személy gépkocsijával Miskolc felől Sátoraljaújhely irányába közlekedett, de a jobbra tartási kötelezettségének nem tett eleget, és áthaladt a menetirány szerinti baloldali forgalmi sávba. A vele szemben szabályosan közlekedő gépkocsivezető azért, hogy a balesetet elkerülje, jobbra lehúzódott. Viszont amikor a jobboldali kerekekkel lehaladt a laza szerkezetű útpadkára, a gépkocsijával megcsúszott, s a főúton keresztül átsodródott az úttest menetirány szerinti bal oldalára, ott az árokba sodródott és egy fának ütközött.

Szerencsés kimenetelű volt ez a baleset, hiszen csak anyagi kár keletkezett, a gépkocsivezető nem sérült meg. Az ismeretlen gépkocsivezető felderítésére a Sárospatak Rendőrkapitányság intézkedett, keressük az ismeretlen autóst!
Ezúton kérnénk a lakosság segítségét, aki látta ezt a közlekedési balesetet, vagy érdemleges információval rendelkezik a gépkocsi vezetőjével kapcsolatosan, jelentkezzen a Sárospataki Rendőrkapitányságon a 47/513-030-as telefonszámon vagy a 107-es.

Annyit lehet tudni, hogy egy kisméretű személygépkocsi volt, Suzuki vagy Volkswagen Póló méretű, és sötét színű. A gépkocsival a baleset során nem ütköztek, így azon sérülés ebből adódóan nem keletkezett.
 

Cziczer Katalin
/2009.07.20./

 

 

Nem lehetünk eléggé óvatosak!

 

        
                               

Könnyű személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt pénteken reggel a Rákóczi és Martinovics utcák kereszteződésében - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály vezetője...
 


 
 


Bacsó Tibor
 

 

Az elsődleges információk szerint egy Trabant személygépkocsi érkezett Bodroghalász felől, ami balra, a Martinovics utcába akart lekanyarodni. Mivel gyalogosok haladtak át előtte, azoknak elsőbbséget adva megállt, majd elindult. Akkorra viszont odaért a városközpont felől érkező kismotorkerékpár, ami már elkerülte a Trabant vezetőjének a figyelmét, így összeütköztek. A baleset következtében a motorkerékpáros könnyű sérülést szenvedett. A baleset körülményeit szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja a rendőrség.

Cziczer Katalin
/2009.07.17./

 

 

Balra kanyarodás előtt a külső visszapillantó tükör használata ajánlott

 

        
                               

2009. július 14-én 17 órakor anyagi kárral járó közlekedési baleset történt Rózsás területén.. A balesetről Bacsó Tibor rendőr őrnagy számolt be…
 


 
 


Bacsó Tibor
 

 

Sárospatak irányából haladt Kenézlő irányába két személygépkocsi. Az első személygépkocsi balra kívánt kanyarodni egy földútra, viszont a mögötte közlekedő gépkocsi őt már szabályosan előzni kezdte. Bekanyarodott az előző gépkocsi elé és ennek következtében összeütköztek.
A közlekedési balesetben szerencsére csak anyagi kár keletkezett, személyi sérülés nem történt. A rendőrség szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a balesetet okozó felelősségét.
 

Cziczer Katalin
/2009.07.14./

 

 

A szabadvízi fürdőzés életveszélyes!

 

        
                               

A nyári kánikula, a melegek beálltával sokan a szabad vizeinkben keresek menedéket a hőség elől. Mivel Sárospatak a vizek városa, ezért sok esetben tapasztalható, hogy az emberek felelőtlenül és meggondolatlanul választják a tiltott helyen való fürdőzés általi felüdülést – hívja fel a figyelmet egy nyári veszélyre Bacsó Tibor rendőr őrnagy…

 


 
 


Bacsó Tibor
 

 

A tiltott fürdőzés során, a felelőtlen viselkedések következtében sajnos minden évben áldozatokat szednek vizeink, ezért a Sárospataki Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a területünkön sem a Bodrog folyón, sem más szabad vízen nincs kijelölt fürdőhely (szabad strand). Aki ennek ellenére mégis a szabadstrandolást választja, az alábbi szabálysértést követi el.

Tiltott fürdés!
Szabálysértést képez, amelyet a 218/1999(XII.28) Kormány rendelet 17. §. szabályoz


17. § (1) Aki tiltott helyen fürdik, húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a rendőrség, a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője, a közterület-felügyelő, bányatavak esetében a bányakapitányság, a természeti és védett természeti területen természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr helyszíni bírságot szabhat ki.

46/2001. (XII.27.) BM rendelet a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól

Tilos fürdeni:
- hajóútban;
- hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;
- vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
- kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt zárt vízisí és vízirobogó (jet ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomások területén;
- egészségre ártalmas vizekben;
- a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben;
- vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén, a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra, valamint a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra;
- éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig;
- ahol azt tiltó tábla jelzi.

 

Cziczer Katalin
/2008.07.09./
 

 

Munkában a Tourist Police szolgálat

 

        
                               

Sárospatak város Önkormányzatának egyik kezdeményezése, amely rendőrség berkein belül is nagy hírnévre tett szert, a Tourist Police szolgálat, amelyben idegen nyelvet beszélő diákok látnak el szolgálatot Sárospatak területén – nyilatkozta dr. Téglás István, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője…
 


 
 


Dr. Téglás István


Víghné Fehérvári Zsuzsa

 

 

Ezt általában rendőrjárőrrel közösen, ill. amikor az egyéb feladataik elszólítják a rendőröket, akkor önállóan hajtják végre. Az idén a Tourist Police szolgálat 2009. június 24-én indult el. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a diákjárőr szolgálatot célszerű szerdától vasárnapig szervezni, hiszen az idegenforgalom hétvégén a legjelentősebb a városban.

Az első turnusban, júniusban 2 fiatalember látott el szolgálatot, akiket fogadtam, és miután megbeszéltük a feladatot és a követelményeket, az első napon azt a feladatot kapták, hogy szerezzék be Sárospatak térképét, több példányban fénymásolják le, aminek az volt a célja, hogy ha olyan turistával találkoznak, akivel nem értenének szót, mert egyéb idegen nyelven beszél, annak a tájékozódását is meg tudják könnyíteni.
Hasznosnak láttuk, hogy legyen náluk egy lista azokkal a címekkel és telefonszámokkal, amelyek Sárospatakon turisztikai szempontjából érdekesek lehetnek: a rendőrség, az orvosi ügyelet, orvosi rendelő, panziók, éttermek és egyéb információk: tűzoltóság, mentők, gépjárműjavító, termálfürdő és A Művelődés Háza elérhetősége.

Egy jelentést is kértem tőlük a két hét elteltével, amelyet meg is írtak, így dokumentálva, hogy milyen intézkedések történtek. Több szlovák személynek adtak felvilágosítást a Végardói Strandfürdőnél a belépésről, ill. a belépőjegyekkel kapcsolatban.

Sárospatak Város Önkormányzata 2009. június 24-től 2009. augusztus 31-ig biztosít lehetőséget 10 fő középiskolás tanulónak a TOURIST POLICE szolgálatban való részvételre, mely a Sárospataki Rendőrkapitányság együttműködésével valósul meg – egészítette ki a kapitány úr beszámolóját Víghné Fehérvári Zsuzsa szakreferens, aki az Önkormányzat részérők koordinálja a fiatalok szolgálatba állását…

A fiatalok két héten keresztül „járőröznek” a rendőrség munkatársaival azokon a városrészeken, ahol nagyobb az idegenforgalom. Tájékoztatást és segítséget nyújtanak az ide érkező turistáknak, vendégeknek.
A korábbi évek tapasztalata, és a visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy a TOURIST POLICE szolgálat az idegenforgalmi szezonban jelentősen megkönnyíti a vendégek tájékoztatását, segítését, és a rendőrség munkáját.

 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.06./
 

 

Együtt fejlesztették közlekedésbiztonsági ismereteiket a rendőrök és a polgárőrök

 

        
                               

Ez a közlekedésbiztonsági verseny elsősorban azért jött létre, mert szerepel az éves felkészülési programunkban. Nem terveztük ilyen nagy létszámúra, de mivel idén 5 éves a Sárospataki Polgárőr Egyesület, úgy döntöttünk, hogy a jubileumi ünnepünkhöz kapcsoljuk ezt a versenyünket, és meghívjuk a testvérszervezetek tagjait is – nyilatkozta Klima János, az egyesület elnöke…
 


 
 


Klima János


Csóra György


Éliás István


Dr. Téglás István
 

 

Így hívtuk meg az újhelyi, szerencsi, hercegkúti és a tolcsvai rendőröket és polgárőröket, mert itt egy térségben vagyunk és úgy gondoltuk, hogy az elméleti tudás szinten tartása mellett az egymással való kapcsolattartás szempontjából is hasznos lehet ez a közös program.

A meghívást elfogadták, hét csapat vett részt ezen a versenyen, így hét háromfős csapat versenyzett. Kimondottan szakmai verseny volt, melynek kérdései külön voltak bontva rendőr szakmai és polgárőr szakmai kérdésekre, valamint elsősegély nyújtási kérdésekből és KRESZ tesztből állt. Díjazásra az első három helyezett csapat került, ezen belül volt egyéni verseny, szakmai egyéni és összes egyéni kategóriában.

Csóra György, a B-A-Z Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a polgárőrök szakmai képzésére nagy figyelmet fordítanak…

Maga a verseny alapvetően adódik, hogy az Országos Polgárőr Szövetségnek van egy képzési koncepciója. Ebben most már próbálunk szakosodni, így a polgárőrségen belül is ki fognak alakulni az úgynevezett szakcsoportok, tehát lesznek, akik a közlekedésbiztonságban, akik a gyermek- ifjúságvédelemben, vagy akik az áldozatsegítésben vesznek részt.

Ennek egy része, hogy elindítottuk a polgárőrök közlekedésbiztonsági versenyét. A célunk az volt vele, hogy tudjuk, mit tud a polgárőr a közlekedésbiztonságról, másodszor pedig, hogy a kollégák jól fel legyenek készülve a szolgálatra. Amikor a rendőrökkel szolgálatban vannak, akkor a rendőrnek ne arra kelljen koncentrálni egy baleset helyszínén, hogy el ne üssék a polgárőrt, hanem, hogy tudja azt, hogy van mellette egy olyan polgárőr kollega, aki be tud segíteni abban, hogy egy helyszínelés eredményesen végződjön.

Ez felmenő rendszerben zajlik, tehát régiónként vannak közlekedésbiztonsági versenyek és országos verseny is van. Örültünk annak, hogy Sárospatak most ezt bevállalta, ezzel Sárospatak esélyessé vált arra, hogy jövőre ők rendezzék meg a megyei közlekedésbiztonsági versenyt.

Nagyon örülünk ennek a kezdeményezésnek, amin szívesen rész veszünk – tette hozzá Éliás István törzszászlós, aki a Szerencsi Rendőrkapitányságról érkezett…
Szerencs térségében, valamint a hozzátartozó 32 településen minden rendezvényt csakis a polgárőrök segítségével tudunk lebonyolítani. Útlezárásokban, rendezvénybiztosításokban segítenek, ahol ugyanúgy viselkednek, mint a kollégáim. Azért jók az ilyen versenyek, mert a szakmai tudás fejlesztése mellett a kollégák közötti kapcsolattartás erősítésre is alkalmasak

Amikor Klíma János úr megkeresett, örömmel vállaltuk a szervezési részét a versennyel kapcsolatos munkának – nyilatkozat dr.Téglás István a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője…

A Sátoraljaújhelyi és a Szerencsi Rendőrkapitányságot felkértük, hogy ők is indítsanak egy-egy csapatot ehhez a versenyhez. Tulajdonképpen ez a mai alkalom nem csak az ötéves fennállásuknak az ünnepe, hanem annak a folyamatnak utolsó eleme, amely abban valósult meg, hogy a polgárőrök részére képzéseket tartottunk, közlekedési és egyéb szakmai ismereteket adtunk át számukra.

Ez egy nagyon jó alkalom arra is, hogy együtt legyünk és nagyon szerencsés, hogy nem csak a sárospataki polgárőrök vesznek rajta részt, hanem a tolcsvaiak és a hercegkútiak is, hiszen ott is fogunk szakmai oktatásokat tartani.

Előnyös helyzetben vagyunk itt a sárospataki kistérségen belül, hiszen elmondhatom, hogy szinte valamennyi településünkön - ahol megalakultak a polgárőr csoportok, egyesületek - kiegyensúlyozott és szinte napi a kapcsolat a rendőrség és a polgárőrség között. Egymás munkáját segíteni tudjuk, és kell is, hogy együttműködjünk, hiszen nem mindenhol tudunk jelen lenni a nap 24 órájában és ezt jelenlétükkel kiegészítik a polgárőrök és velük együtt teljesebbé tudjuk tenni a területen a jelenlétet.

 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.02./
 

 

Rablás Erdőhorvátiban

 

        
                               

Idős asszonyt raboltak ki a Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó Erdőhorvátiban. Erről Solymosi Antal alezredes, a bűnügyi osztály vezetője számol be Olvasóinknak, valamint további információkat tudtunk meg tőle a távolról jött „mesteremberek” esetéről…
 


 
 


Solymosi Antal
 

 

Rablás bűntette és személyi szabadság megsértésének bűntette miatt indult büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen, aki 2009. május 11-én, 19.00 óra körül, a nyitott ajtón keresztül bement egy Erdőhorváti községben található családi házba, ahol az ott lakó 88 éves asszony kezét telefonzsinórral, lábát cicanadrággal megkötözte, a száját törölközővel bekötötte, a sértett kezéről lehúzott 3 db aranygyűrűt, valamint a lakásból 1 db mobiltelefont, 300 forintnyi készpénzt, némi ennivalót és ruhaneműket tulajdonított el. Távozását követően az ajtót kulcsra zárta, és a kulcsot az udvaron eldobta.

Miután a sértett kiszabadította magát, segítséget kért a szomszédoktól, akik azonnal értesítették a rendőrséget. A személyleírás alapján az elkövetőt fél órán belül elfogták, és a Sárospataki Rendőrkapitányságra állították elő. Mivel az eltulajdonított dolgok jelentős része a tettes birtokában volt, azok a személymotozás alkalmával lefoglalásra kerültek.
A 32 éves, többszörösen visszaeső fűzérkomlósi férfi tagadta a bűncselekmény elkövetését, de a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

A Sárospataki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya csalás bűntette miatt folytat eljárást ismeretlen tettesek ellen, akik 2009. április 23-án, 16.00 óra körül megjelentek egy sárospataki idős házaspárnál, majd felajánlották nekik, hogy tizenötezer forint anyagköltség és munkadíj ellenében kicserélik a ház vízelvezető csatornáját, a munkavégeztével azonban már négyszázötven-ezer forintot kértek.
A megtévesztetett tulajdonos átadta az otthon tartott összes pénzét, azaz kettőszáz-ötvenezer forintot. Erre közölték vele, hogy ez kevés, a különbözet kifizetéséhez kérjen kölcsön a szomszédoktól. Szerencsére a sértett egy olyan közeli lakásba is becsengetett, melynek lakója értett a bádogos munkához, így miután számon kérte az álbádogosokat, a 250.000 forinttal sietve távoztak.

A nyomozás során megállapításra került, hogy a négy román elkövető egy budapesti bejelentett lakcímről érkezett a területünkre, s ugyanilyen bűncselekmény miatt az ország más területén már eljárás alá vonták őket.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy amennyiben ilyen elkövetési módszerrel találkoznak, jegyezzék fel az elkövetők gépjárművének a rendszámát, és azonnal értesítsék a rendőrséget. Mivel a bűncselekmény célszemélyei ez esetben is az idős emberek, kérjük a fiatalabb korosztályba tartozókat, hogy hívják fel erre az idős hozzátartozóik és szomszédjaik figyelmét!

 

Törő Gábor
/2009.05.18./
 

 

A Rendőrség Napja Sárospatakon

 

        
                               

Április 24. a Rendőrség Napja, ezen a napon elemezzük az eltelt időszak tevékenységét, értékeljük az elvégzett munkát, és részesítjük elismerésben a kimagasló teljesítményt nyújtó kollégáinkat. A kitüntetettekről dr.Téglás István rendőr alezredes, a kapitányság vezetője nyilatkozott…
 


 
 


Bacsó Tibor
 

 

A gazdasági helyzet sajnos nem ad módot arra, amennyi jutalmat az ember szeretne átadni, mert nagyon sok kolléga van, aki nagyon jól teljesít, de én mégis azt mondom, hogy örüljünk ennek a lehetőségnek is, ami most adódott.
Ez egy speciális helyzet, ugyanis ezeket az elismeréseket megyei szinten, központi ünnepség keretében szokták átadni, amit most itt, a helyi kapitányságon hajtjuk végre. Valahol úgy gondolom, hogy ezt pozitívumként is felfoghatjuk, hiszen talán egy picit még jobban összekovácsolhatja a közösséget.
Öt soron kívüli előléptetésre került sor, ebből egy tiszt főtiszti kategóriába kerül az országos rendőr főkapitány úr által adott elismerésként, illetve négy kollégánk, tiszthelyettesek és zászlósok szintén soron kívüli előléptetésére kerül sor, a megyei rendőrfőkapitány úr jóváhagyásával.
Két kollégánk dicséretben és pénzjutalomban részesül, illetve még egy speciális jutalmazásra sor került ezen a napon, ugyanis egy sárospataki lakosnak, igaz ugyan hogy szerény összegű, de mégis csak egy pénzjutalmat tudunk átadni, aki a bűnmegelőzés során kifejtett tevékenységéért kapja a Sárospataki Rendőrkapitányságtól ezt az elismerést.

Elismerések a Rendőrség Napja alkalmából a Sárospataki Rendőrkapitányságon 2009.04.24-én:

1. ORFK soron kívüli előléptetés
- őrnaggyá: Rakaczki Zoltán r. szds.

2. B.-A.-Z. MRFK dicséret és jutalom:
- Kádas Imre r. alezredes
- Frikker Istvánné közalkalmazott


3. Soron kívüli előléptetés:
- törzsőrmesterré: Füleczki Zsolt r. őrm.
- főtörzsőrmesterré: Halász Róbert r. tőrm.
- zászlóssá: Szabó Roland r. ftőrm.
- törzszászlóssá: Bujdosó Norbert r. zls.


4. 1 fő sárospataki lakost jutalomban részesített az Rk. vezetője a bűnmegelőzés terén kifejtett tevékenysége elismeréseként.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.30./
 

 

Amikor a pénzváltók „próbálkoznak”

 

        
                               

Kapitányságunk illetékességi területén továbbra is jelen vannak a házalással elkövetett jogsértő cselekmények. 2009. 05. 15-én Vajdácska községében két idegen férfi próbált meg pénzt eltulajdonítani egy idős asszonytól faeladás ürügyén. Az idős asszony közölte a férfiakkal, hogy ő nem akar vásárolni, ekkor tértek át a „már bevált módszerre” egy 20-ezrest akartak felváltani – hívja fel a még mindig fennálló veszélyre Olvasóink figyelmét Bacsó Tibor rendőr őrnagy…

 


 
 


Bacsó Tibor
 

 

Szerencsére az idős asszony nem állt kötélnek, s nem volt hajlandó felváltani a bekínált húszezrest. Ezt követően az elkövetők sietve távoztak bizonyítva rosszhiszeműségüket.

Valószínűleg ugyanezen személyek egy másik lakásnál, már egy alapítványtól érkezett ügyintézőnek adták ki magukat, és azt próbálták elhitetni az ott lakókkal, hogy pénzt hoztak, de csak húszezer forintosuk van, és azt fel kellene váltani, mert csak tízezer forint jár az ott lakóknak. Szerencsére ez az „üzlet” sem jött létre, amikor az idős néni nem volt hajlandó felváltani a pénzt. Ekkor követelőzni kezdtek és akkor távoztak a lakásból amikor a rendőrség kihívásával fenyegette meg őket a tulajdonos.

Felhívom a lakosság figyelmét, hogy a bűncselekmények megelőzése érdekében hasonló esetben soron kívül értesítsék a rendőrséget a 06-47/513-030-as, vagy a 107-es ingyenes telefonszámon. Idegen személyeket ne engedjenek be még az udvarra sem.
 

Cziczer Katalin
/2009.05.22./
 

 

Hogyan főznek az egyenruhások? – rendvédelmi főzőverseny volt Sárospatakon

 

        
                               

Örültem a megkeresésnek, amikor Tóth Árpád szervező azzal fordult a Sárospataki Rendőrkapitánysághoz, hogy egy főzőverseny gondolata fogalmazódott meg benne: rendezzünk egy rendvédelmi főzőversenyt, Sárospatak, Sátoraljaújhely és Szerencs rendvédelmi dolgozói részvételével – emlékezett vissza dr.Téglás István rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője a szervezés első perceire…

 


 
 


Dr. Téglás István


Tóth Árpád


Aros János


Dr. Hörcsik Richárd
 

 

Az első gondolat az volt, hogy megyei szintre helyezzük, de aztán beláttuk, hogy ekkora tapasztalatunk még nincs. Azért így is kerek lett, hiszen 24 csapat nevezett be a 2009. május 16-án, Sárospatak Bodroghalász városrészében megtartott főzőversenyre.

A rendvédelmi szerveket teljesen lefedtük: a rendőrség Sátoraljaújhely, Sárospatak és Szerencsről, a Mentőállomás az Országos Mentőszolgálat képviseletében, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön - tehát a büntetésvégrehajtási intézet - valamint a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság, és a Polgárőrség Sárospatakról. Szlovák kollégák is neveztek, de végül is főzni nem főznek, csak jelen vannak az eseményen, így nemzetközivé vált a rendezvényünk.
Örülünk neki, hogy ilyen széles körből összejött csapatokról van szó - ahogy a megnyitón fogalmazott valaki nagyon találóan - szolgálja ez az alkalom az ismerkedést, hiszen a rendvédelmi dolgozók egymásra vannak utalva a mindennapi munkájuk során.

A verseny során Tóth Árpádot - mint főszervezőt – is megkerestük, aki elégedett volt a verseny menetével…
Én szakmai szemmel nézve - miután 20 éve vagyok szakács – el tudom mondani, hogy nagyon sok alapanyagból, változatosan főznek ezen az eseményen. A dámszarvastól, a kenyérlángosig, a nyúltól a kemencében sült pulykáig sok mindennel találkozhatunk.
Nem gondoltuk, hogy ilyen nagy sikere lesz az első főzőversenynek, de ezek után reméljük, hogy ennek nagy hagyománya lesz, és jövőre ugyanezen a helyen még több csapattal leszünk jelen.

A rendezvényt Sárospatak város Önkormányzata támogatóan befogadta, így nem volt meglepő, hogy több önkormányzati képviselő mellett Dr. Hörcsik Richárd polgármesterrel és Aros János alpolgármesterrel is találkozhattunk a gőzölgő bográcsok között...

Az első nemzetközi rendvédelmi főzőverseny részesei lehetünk ma, ezen a szép napon itt Bodroghalászban - mondta Aros János alpolgármester. Tóth Árpád barátom már évek óta nyúz bennünket azzal, hogy vegyünk részt mi is a Bogácson minden évben megrendezett, polgármesterek részére kiírt főzőversenyen. Ezt részemről igyekeztem mindig elhárítani, de egyszer véletlenül azt mondtam neki: miért nem rendezünk itt Sárospatakon egy főzőversenyt? Most láthatjuk a mai napon, hogy Árpád barátom ezt komolyan vette, elkezdte a szervezést, és nagyon jó partnerekre talált, többek között a sárospataki rendőrkapitány személyében, akinek hívó szavára több mint 20 csapat érkezett erre a mai napra.

Én azt hiszem, hogy ezek azok a rendezvények, amelyek nagyon fontosak most a pataki lakosok számára, hiszen eddig az volt a gyakorlat, a megszokás, hogy az önkormányzat rendez különböző rendezvényeket, amelyek vagy jól sikerültek, vagy nem. Ha jól sikerültek az természetes volt, ha nem, akkor kaptuk a kritikát. Most végre van egy civil – magánszemélyi - kezdeményezés, amelyhez az önkormányzatnak csak mellé kell állnia - esetleg mögé kell állnia némi támogatással - de magát a szervezőmunkát a civilek vállalják fel, a baráti társaságok, és ennek az eredményét látjuk itt a mai napon.
Én bízom abban - és erre a bizakodásra okot ad az itt látott jó kedv és jó hangulat -, hogy a mai napnak a végére minden versenyző elfogja érni azt az eredményt, a melyet kitűzött maga elé.

Szerintem egyetlen eredménye lehet ennek a mai napnak - azon kívül, hogy a díjakat természetesen a zsűri ki fogja osztani -, hogy jól érezzük magunkat, hogy megalapozzuk ennek a rendezvénynek a további folytatását, hiszen itt a beszélgetés során már az elején az elején kikötöttük, hogy ugyanezt jövőre is meg fogjuk rendezni. A nagy érdeklődésre való tekintettel valószínűleg egy nagyobb helyszínt kell addig keresnünk.

Itt tölthető le a nevezési- és az eredménylista

További fotókdélelőtt1. >>>    További fotókdélelőtt2. >>>    Napközben 1. >>>    Napközben 2. >>>    Rendőrségi- és kutyás bemutató>>>     Este>>>

YouTube videók >>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2009.05.19./

 

 

Kicsiknek tartott foglalkozást az iskolarendőr

 

        
                               

2009. március 2-án Bujdosó Norbert rendőr zászlós előadást tartott a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tornatermében, melyen az első tanítási órában az első és második osztályosok, a másodikban pedig a harmadik és negyedik osztályosok vettek részt…
 


 
 


Bujdosó Norbert
 

 

Az iskola rendőre ismét felhívta a gyerekek figyelmét a helyes közlekedés szabályainak betartására, részletesen kitért a veszélyekre, amelyek rájuk leselkednek helytelen gyalogos, vagy kerékpáros közlekedéseik során. Külön- külön elmagyarázta, hogyan kerülhetik el a baleseteket és mindezeket gyakorlati bemutatókkal is szemléltette, a gyermekek bevonásával.

Ismét a foglalkozás részét képezték a helytelen magatartási formákkal, bűncselekményekkel kapcsolatos beszélgetések, amelyekben a gyerekek őszintén és aktívan vettek részt. Az óra végén megismerkedhettek az elektromos alkoholszonda használatával, jelentőségével.

A következő előadásokra március végén kerül majd sor, amikor az iskola rendőre a felső tagozatos osztályokat látogatja meg, akiknek a figyelmét már a drogokkal kapcsolatos veszélyekre is fel fogja hívni.
 


További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.03.05./

 

 

Az uzsorakamat veszélyeire hívja fel a figyelmet a főkapitány-helyettes

 

        
                               

Dr. Téglás István, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője április 24-én, a képviselő-testületi előtt számolt be Sárospatak város 2008. évi közbiztonságának helyzetéről és a tett intézkedésekről. A meghívott vendégek között szerepelt Farkas József rendőr ezredes, megyei főkapitány helyettes is, aki az ülés után nyilatkozott honlapunknak…

 


 
   


Farkas József


Dr. Téglás István

 

 

A Megyei Rendőr-főkapitányság szakmai vezetése jónak értékeli a Sárospataki Rendőrkapitányság elmúlt évi tevékenységét. Az állomány stabilizálódott, bár jelentősen meg is fiatalodott. Ez a fiatal, tettre kész állomány én azt gondolom, hogy egybe tud maradni akkor is, amikor már szakmai tapasztalatokat szerzett ahhoz, hogy hatékonyan szolgálja a terület közrendjét, közbiztonságát. Meglátásom szerint a Rendőrkapitányság vezetése is erejéhez, lehetőségeihez mérten igyekszik megtenni mindent, hogy az itt élő állampolgárok életét megfelelően segítse. Természetesen nem lehet nélkülözni az önkormányzatok támogatását és valamennyi jó szándékú embernek a támogatását sem, hiszen a bűnmegelőzés egy nagy társadalmi összefogáson alapszik.

A megye területén több helyen is felütötte a fejét az uzsorakamat jellegű cselekmények elszaporodása, különös tekintettel a Taktaközre, ahol éreztük magunk is, hogy lépni kell. Ennek visszaszorítása érdekében készült el a tavalyi év folyamán az uzsora naptár, amivel igyekszünk felhívni azoknak a személyeknek a figyelmét, akik belekényszerülnek egy olyan ördögi spirálba, aminek a vége már egyértelműen a fenyegetés, a terrorizálás, a pénznek az erőszakos visszakövetelése, sőt nem csupán a pénznek, hanem az irreálisan magas kamatoknak a behajtása is.
Azt gondolom, hogy ebben nyilvánvalóan az ilyen uzsorákat felvevő személyeknek a felelőssége is benne van, hiszen könnyen lehet szinte feltételek nélkül pénzhez jutni, csak utána a visszafizetésre már nincs kellő garancia.
Tehát én nagy tisztelettel arra kérném az állampolgárokat, hogy nagyon nézzék meg, hogy kitől, milyen időre, milyen kamattal veszik fel a pénzt, és egyáltalán van-e visszafizetési lehetőségük, mert ha nem, akkor egy ördögi spirálba kerülnek, és elképzelhető, hogy akár még a lakásuk, a házuk az életük munkájából megtermelt vagyonuk is veszélybe kerül. Ha pedig már belekerültek ebbe a spirálba, akkor lehetőség szerint minél hamarabb forduljanak a rendőrséghez, amikor fenyegetik, tettlegesen bántalmazzák őket, mert csak úgy lehet eredményesen a büntetőeljárást megindítani és lefolytatni.
A megyének vannak fertőzöttebb részei, de a környéken is van ennek lehetősége bőségesen, hiszen ezen cselekmények egy része látenciában marad, tehát nem lesz a hatóság előtt ismert.

Mint ahogy kapitány úr a beszámolójában nagyon szépen fogalmazott, valóban, ez egy olyan szimbiózis, ahol az adó és a kapó fél közötti megállapodás alapján egészen addig működőképes a dolog, amíg nem sarkasodik a helyzet.
De amikor már nincs más lehetőség, akkor én azt gondolom, hogy csak a büntetőeljárások eredményes lefolytatása lehet a megoldás.
 

Cziczer Katalin
/2009.05.01./

 

 

A Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki a megyei rendőrfőkapitányt

 

        
                               

Nemzeti ünnepünk alkalmával kitüntetést kapott dr. Vereckei Csaba rendőr ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. Főkapitány úr többször járt városunkban, korábban is nyilatkozott már honlapunknak, és ezúttal is szívesen válaszolt telefonon feltett kérdéseinkre…
 


 
 


dr. Vereckei Csaba

 

A kitüntetést a köztársasági elnök úrtól kaptam, a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét, annak is a katonai tagozatát. Számomra ez rendkívüli meglepetés volt és rendkívüli megtisztelés, hogy ebben az elismerésben részesülhettem. Azt hiszem, hogy különös értéke van egy rendőr pályafutásában, ha ilyen kitüntetést kaphat és magáénak tudhat, úgyhogy ezt én ezentúl minden alkalommal büszkén fogom viselni

További terveiről, céljairól érdeklődve a következőket tudtuk meg:

A távlati terveim teljes mértékben egybeesnek azokkal a szakmai célkitűzésekkel, amikről az elmúlt időszakban már több fórumon volt lehetőségem és alkalmam szólni.
Az első és mindennél fontosabb az, hogy hasonló színvonalon és hasonló teljesítményt megkövetelve működtetni a rendőr-főkapitányságot és annak valamennyi rendőri szervét, mint ahogy azt már megszokhatták az elmúlt években is, és joggal elvárják tőlünk.
Ez nem egy egyszerű feladat. A minket körülvevő világot gazdasági válság sújtja, elég sok problémával kell megküzdenie minden egyes munkáltatónak, de komoly fejtörést és kihívást jelent ez minden rendőri vezető számára is.

A mindennapok arról szólnak, hogy megtaláljuk a megoldást az ebből adódó problémákra és ezt lebontva, vagy konkretizálva, elsősorban azokat a szakmai prioritásokat megvalósítani, amiket meghirdettünk: gondolok itt a fokozott közterületi jelenlétre, a kistelepülések biztonságának fokozására, a kutyás szolgálati ág további fejlesztésére, és nem utolsó sorban az állomány megtartására és az állomány megvédésére, mind a külső, mind a belső hatásokkal szemben.
 

Cziczer Katalin
/2009.03.25./

 

 

Ismét sok hajléktalan van a vasútállomáson

 

        
                               

 


 
 


Jenei János

 

Az elmúlt időszakban a sárospataki vasútállomáson megnőtt a hajléktalanok száma. Több panasz is érkezett az ott tartózkodókkal kapcsolatban, hangoskodnak, büdösek, szemetelnek, nagy koszt hagynak maguk után, italoznak - nyilatkozta Jenei János rendőr alezredes, a közrendvédelmi osztály vezetője....

2009. február 08-án és 09-én a rendőrök tetten értek két személyt, amint egy 2 literes Kunleány feliratú boros üvegből fehérbort ittak. A váróteremben az igazoltatást követően a rendőri felszólítás ellenére, többször is ittak a borosüvegből. Mindkét személlyel közölték a járőrök, hogy ellenük szabálysértési feljelentést tesznek, mivel Sárospatak Város Képviselő Testülete a 22/2008.(IX.1.) számú rendeletében megtiltotta a közterületen, és nyilvános helyen való szeszesital fogyasztást.

Továbbá rendszeresen visszatérő ellenőrzést végzünk a vasútállomáson és környékén annak érdekében, hogy az utasokat nyugalmát hasonló esetek ne zavarhassák meg.
 

 

Törő Gábor
/2009.02.18./