A rendőrség és a polgárőrség együtt biztosította az ünnepeket


   

2009. szeptember 1-jén anyagi káros közlekedési baleset történt a 37-es főúton, a sárazsadányi bekötőútnál. Egy személygépkocsi Sárospatak felől közlekedett Miskolc irányába, amikor a Sárazsadány felé, balra kívánt kanyarodni – kezdte a baleset körülményeinek ismertetését Bacsó Tibor rendőr őrnagy…

A bekanyarodást megkezdte, viszont ezt a mögötte haladó személygépkocsi - amely nem tartott kellő követési távolságot – későn észlelte, s e miatt nekiütközött a balra kanyarodó gépkocsinak. Az ütközés ereje olyan nagy volt, hogy a gépkocsit az árokba dobta.

Szerencsésnek tekinthető ez a baleset abból a szempontból, hogy személyi sérülés nem történt, csak jelentős anyagi kár keletkezett.
A rendőrség szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a baleset bekövetkezésének körülményeit.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.01./

 

A lakosság segítségét kéri Végardó képviselője - harmadszor tördelték le a Herceg utcai kisfákat


   

Az elmúlt héten péntek reggelre a Kazinczy utca végén lévő buszmegállót ismeretlenek megrongálták majd folytatva útjukat a fürdő felé vezető út két oldalán lévő lombos facsemeték zömét letördelték - nyilatkozta Egyed Attila képviselő, aki polgárőr útja során járta végig a pusztítás nyomait…

Nagyon fölháborítónak tartom, hogy a csemetéket, melyeket a város Pálmai erdész úrtól kapott ajándékba, nem hagyják nyugodtan élni, gyarapodni, növekedni. Immáron bő egy év alatt háromszor törték derékba az életüket.
Ezért kérném a lakosság segítségét abban, hogyha látják ezeket a randalírozó egyéneket, akkor ne csak a rendőrségnek, hanem nekem is szóljanak. Próbáljuk meg közösen fellépni az ilyen kártékony emberek ellen, próbáljuk meg elejét venni a még nagyobb rombolásnak és kárnak!

A
szerkesztő megjegyzése: bizony, már harmadszor fotózzuk végig a Herceg Ferenc utca vasúti átjáró és az üdülőfalu közötti szakasza mentén letördelt kisfákat. Most a fatördelés a Kazinczy utcai buszmegálló és a mellette álló, fából készült szemetes megrongálásával is meg lett tetézve.
A Huszár Panzió előtt ittas külföldi fiatalokat láttak aznap este, így lehet, hogy a buszmegálló az ő számlájukra írható, talán a fatördelés is, viszont a korábbi két fatördelés nem idegenforgalmi szezonban történt, így fennáll a végardói fiatalok felelőssége.

Nem tudjuk, hogy milyen meggondolás alapján esik neki valaki a kisfáknak - talán diszkóból hazafelé menet - de feltételezhető, hogy nincs egyedül. Akkor viszont hogyan lehetséges, hogy a társa, vagy társai nem szólnak rá?
Sok a kérdőjel ebben a bűncselekmény-sorozatban, aminek az indítéka ép eszű ember számára felfoghatatlan. Nem tehetünk mást, mint hogy mi is kérjük az okosabb társakat, hogy ne engedjék, hogy valaki közülük értelmetlenül tönkretegye a szépen cseperedő kisfáinkat!


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.08.18./

 

Csatornacsere, ezúttal a megegyezett áron


   

A polgárőrség vezetőjét, Klima Jánost értesítette egy férfi Sárospatakon, hogy csatornacserét végeznek egy házon, elmondása szerint gyanús személyek. A polgárőrség vezetője komolyan vette ezt az információt, mivel volt már rá eset Sárospatakon, hogy idegenek olcsón vállalták fel a munkát, de a munka elvégeztével a megegyezett összeg többszörösét kérték az idős személyektől…

A polgárőrség vezetője ebben a tudatban ment ki a helyszínre, ahol látta, hogy ismertetlen személyek éppen bontják a csatornát egy házon. Felismerve, hogy ebből komoly bűncselekmény is származhat, értesítette a sárospataki rendőrséget azzal a céllal, hogy ezek a személyek a rendőrség látótérbe kerüljenek, és ne próbálják átverni a tulajdonost.
A Sárospataki Rendőrkapitányság járőrei kisiettek a helyszínre, ahol igazoltatták a 3 személyt, akikről kiderült, hogy román állampolgárok. Elmondták, hogy megegyeztek a tulajdonossal, hogy kedvező áron kicserélik a csatornáját, kb. 6 m-es szakaszon.
Valószínűleg az állampolgári bejelentésnek, a polgárőri intézkedésnek ill. a rendőri igazoltatásnak köszönhető, hogy a megegyezett árnál maradtak ezek a személyek, így bűncselekmény nem történt.

Ebből az esetből is látható, hogy a polgárőröknél tett bejelentés éppen annyit ér, mintha a rendőrségnél jelentette volna be az illető a gyanúsnak talált esetet.
Kérjük a lakosságot, hogy akár a rendőrség, akár a polgárőrség tagjainál jelezzék, ha gyanúsat észlelnek – de akár a honlapra is beírhatják, ha nem nagy sürgősségű az eset.
Ne hagyjuk, hogy idős polgártársainkat, szomszédainkat a szemünk láttára fosszák ki. Meglátják, el fog menni a híre, hogy Sárospatakot jobb, ha elkerülik a szélhámosok, mert itt az emberek odafigyelnek egymásra. Ez az eset jól példázza a sárospataki rendőrség és a polgárőrség jó együttműködését is.


Cziczer Katalin
/2009.07.18./

 

Ötödször rendezték meg a kispataki Bogrács és Grill Partyt


   

Az idei Kispataki Bogrács- és Grillparty megrendezésére 2009.július 11-én került sor. Ez az év jubileumi évnek számított, hiszen éppen 5. alkalommal kerültek megrendezésre a gyerekeket és felnőtteket egyaránt vonzó szabadtéri programok. A sikeres nap Szabó András, Kispatak városrész önkormányzati képviselője szervezőmunkáját dicséri…

A szinte már kötelező esőt hajnalban letudtuk, így mire az STC ökölvívói bemelegítettek, a maroknyi, de annál lelkesebb nézők nem csak a „pofonok völgyét”, hanem a napsütést is élvezhették, köszönet Krai Csabának és Szabó Teréz többszörös magyar bajnoknak, akik nemcsak itt foglalkoztak szívesen a gyerekekkel, hanem edzésre is várják az érdeklődőket. Krai Csaba telefonszáma minden Sárospataki naptárban megtalálható.
A sorverseny és a kerékpáros ügyességi versenyen jó pár gyermek vett részt és gyűjtötte be a megérdemelt csokoládét, amit Valler Zoltán ajánlott fel.
Déltől a főzőcsapatoké lett a helyszín, majd kettő órakor elkezdődött az idei fieszta, aminek a hajnali órák vetettek csak végett a ROKONOK zenekar jóvoltából.
A nap folyamán polgármester úr köszöntő szavai, és Telenkó atya áldása után a görög katolikus énekkar, az ikervárosunkból érkezett karatékák, és a bodroghalmi HALOM dalkör szórakoztatta a közönséget, este a ROKONOK mellett fellépett a PRESYDENT zenekar is, a régi jól ismert dallamokat előcsalogatva zeneszerszámaikból.

A főzőverseny végeredménye:
1. Bajusz Andrea és barátai,
2. a Sárospataki Polgárőrség csapata,
3. Melovics Judit és szerelme.
A különdíjat kapott Oláh András kapta.

Még egyszer köszönet a támogatóknak akik nélkül elmaradt volna ez a rendezvény:
Dr. HÖRCSIK RICHÁRD polgármester, AUTÓS BÜFÉ, BALLA JÓZSEF és családja, BODNÁR FERENC és családja, BODNÁR CSABA, FA-TERM SÁROSPATAK KFT, GREGA KFT, KÉK és TÁRSAI KFT, KLIMA JÁNOS és családja, MÁRKA ABC SÁROSPATAK, MAYHER LÁSZLÓ autóvillamosság szerelő, OLÁH ANDRÁS és családja, OL-GÉP BAU KFT, PÁSZTOR ISTVÁN szikvízüzeme, POLGÁRŐRSÉG SÁROSPATAK, SAG HUNGARIA KFT, SÁROSPATAKI AUTÓJAVÍTÓ, SOHI és TÁRSA vetőmagbolt, SZUROMI FERENC-DROTÁR LÁSZLÓ autószerelők, TÓTH FERENC és családja,ÚJBÁSTYA RENDEZVÉNYCENTRUM, VÁRHOMOKI VINCE és családja, VÁR VENDÉGLŐ PANZIÓ, ZEMPLÉN TŰZKERÉK KFT.

További képek de.>>> További képek du.>>> További képek este>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.15./
 

Öt éves a Sárospataki Polgárőr Egyesület


   

Megalakulásának ötödik évfordulóját ünnepelte a Sárospataki Polgárőr Egyesület. Az ünnepélyes keretek között megtartott eseményen Dr Hörcsik Richárd polgármester, országgyűlési képviselő, az egyesület elnöke köszönetet mondott a civil szerveződés tagjainak az áldozatkész, önkénes munkáért, amelyet a város közbiztonságának érdekében végeznek...

Így tettek azok a meghívott vendégek is, akik aktív együttműködői a Polgárőrségnek. Az elmúlt öt évtized munkájának értékelésekor elhangzott: „2004. június 4-én a 15 alapító tag azért hozta létre a Sárospataki Polgárőr Egyesületet, hogy a maga módján és eszközeivel tegyen valamit a közbiztonság erősítéséért és a bűnmegelőzés eredményességéért, azaz – mai divatos szóval élve- valamennyiünk közbiztonság érzetének javításáért. Ezeket a törekvéseket napjainkra már több mint 35-en érzik magukénak és lettek polgárőrök. Így segítik ennek jegyében az egyesület munkáját.

Örömteli számunkra, hogy a mai napig is többen jelzik - a fiatalabb és idősebb korosztályt képviselve-, hogy tagjaink sorába szeretnének lépni.”
Ezzel kapcsolatban az is elhangzott, hogy a megalakulás óta a bűncselekmények megelőzése, a bűnözés elleni fellépés és a bűnmegelőzés, ezen belül is különösen a vagyonvédelem, a gyermek- ifjúságvédelem feladatainak megvalósításában való közreműködés szerepel még a további alapvető célkitűzések között.

Az öt évvel ezelőtt megfogalmazott célokkal nem a rendőrség szerepét szerette volna átvenni a Polgárőrség, hanem közös együttműködéssel erősíteni és hatékonyabbá tenni azt. Ezt segítvén - akkor Nagy János r. alezredes, ma már nyugállományú kapitányságvezető felismerve- elsőként nyújtott segítséget ahhoz, hogy a civil szervezet jogszerűen és szakszerűen tudja elkezdeni munkáját.

A Rendőrséggel azóta is kiemelkedően jó kapcsolata van, mely a jelenlegi kapitányságvezetőnek dr. Téglás István r. alezredesnek és egyúttal valamennyi kollégájának is köszönhető. Az első lépésekhez természetesen támogatást kaptunk a B-A-Z Megyei Polgárőr Szövetségtől, annak elnökétől Csóra György úrtól is és ez a jó kapcsolat azóta csak tovább erősödött. „A számadatok azt mutatják, hogy a sárospataki polgárőrök évről-évre egyre hatékonyabban végezték munkájukat és számos mérföldkő segítette tevékenységüket.

Jó néhány költözködés után az önkormányzat támogatásának köszönhetően végre tavaly előtt megkaphatták azt az öreg házikót, amelyet felújítva végül egy szép kis irodájuk lett a város központjában - véglegesen. A város támogatását emellett számos módon élvezhették még, mind anyagilag, mind erkölcsileg, hiszen az ebben az évben biztosított megnövelt támogatás mellett az önkormányzati képviselők többsége is csatlakozott a polgárőrökhöz, így erősítve a kitűzött céljaink elérését.

Az egyesület például a tavalyi évben 53 alkalommal tartott közös szolgálatot, az így teljesített szolgálati órák száma: 3600 óra volt. Ebből a rendőrséggel 1600 órát teljesítettek polgárőreink. Közös szolgálatot adtak még a Vám és Pénzügyőrséggel is. Emellett a polgárvédelmi kirendeltséggel, az Észak Erdő Zrt sárospataki területi igazgatóságával, az intézmények, iskolák vezetőivel valamint nem utolsó sorban a helyi történelmi egyházak képviselőivel is jó kapcsolatot tudtak kialakítani a közös munka kapcsán. Ebbe a sorba természetesen beletartoznak a helyi írott- és elektronikus sajtó munkatársai is.
A több mint 30 fős tagság tervszerű és folyamatos szolgálati beosztással elsősorban az esti órákban ellátott közterületi mozgó-figyelő szolgálat ellátásával igyekszik segíteni a város belterületén a vagyon elleni bűncselekmények megelőzését, a rendőrségnek történő jelzésadást. A mezőgazdasági területeken a kiskertes övezetekben megtartott járőrszolgálat a mezőgazdasági lopások és kártételek megelőzését és megakadályozását szolgálja.

Sokrétű feladatvégzésüket mutatja, hogy egyesületünk a városi önkormányzat igénye szerint a közterület-felügyelet hatáskörébe tartozó egyes feladatok önkéntes ellátását is elvégzi. Aki egy kicsit is nyitott szemmel járt a városban, az mindig megtalálta polgárőröket a rendezvényeken, a nyári turista szezon programjaiban, az iskolák környékén, a rendőrséggel tartott közúti ellenőrzések során, a lakótelepeken, az ár-és belvíz okozta károk enyhítésében vagy éppen akkor is, amikor a nagy hóban a tanyavilágokba kenyeret vittek az ott élőknek. A beszámolót követően a Sárospataki Rendőrkapitányság nevében dr Téglás István r. alezredes, kapitányságvezető megköszönte Klíma János vezetőnek és a polgárőröknek a munkát, majd emlékplaketteket és ajándéktárgyakat adtak át az Egyesület vezetői az együttműködő partnereknek, az írott és elektronikus sajtó munkatársainak illetve természetesen valamennyi polgárőrnek.

További képek>>> További képek>>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2009.07.08./

 

Együtt fejlesztették közlekedésbiztonsági ismereteiket a rendőrök és a polgárőrök


   

Ez a közlekedésbiztonsági verseny elsősorban azért jött létre, mert szerepel az éves felkészülési programunkban. Nem terveztük ilyen nagy létszámúra, de mivel idén 5 éves a Sárospataki Polgárőr Egyesület, úgy döntöttünk, hogy a jubileumi ünnepünkhöz kapcsoljuk ezt a versenyünket, és meghívjuk a testvérszervezetek tagjait is – nyilatkozta Klima János, az egyesület elnöke…

Így hívtuk meg az újhelyi, szerencsi, hercegkúti és a tolcsvai rendőröket és polgárőröket, mert itt egy térségben vagyunk és úgy gondoltuk, hogy az elméleti tudás szinten tartása mellett az egymással való kapcsolattartás szempontjából is hasznos lehet ez a közös program.

A meghívást elfogadták, hét csapat vett részt ezen a versenyen, így hét háromfős csapat versenyzett. Kimondottan szakmai verseny volt, melynek kérdései külön voltak bontva rendőr szakmai és polgárőr szakmai kérdésekre, valamint elsősegély nyújtási kérdésekből és KRESZ tesztből állt. Díjazásra az első három helyezett csapat került, ezen belül volt egyéni verseny, szakmai egyéni és összes egyéni kategóriában.

Csóra György, a B-A-Z Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a polgárőrök szakmai képzésére nagy figyelmet fordítanak…

Maga a verseny alapvetően adódik, hogy az Országos Polgárőr Szövetségnek van egy képzési koncepciója. Ebben most már próbálunk szakosodni, így a polgárőrségen belül is ki fognak alakulni az úgynevezett szakcsoportok, tehát lesznek, akik a közlekedésbiztonságban, akik a gyermek- ifjúságvédelemben, vagy akik az áldozatsegítésben vesznek részt.

Ennek egy része, hogy elindítottuk a polgárőrök közlekedésbiztonsági versenyét. A célunk az volt vele, hogy tudjuk, mit tud a polgárőr a közlekedésbiztonságról, másodszor pedig, hogy a kollégák jól fel legyenek készülve a szolgálatra. Amikor a rendőrökkel szolgálatban vannak, akkor a rendőrnek ne arra kelljen koncentrálni egy baleset helyszínén, hogy el ne üssék a polgárőrt, hanem, hogy tudja azt, hogy van mellette egy olyan polgárőr kollega, aki be tud segíteni abban, hogy egy helyszínelés eredményesen végződjön.

Ez felmenő rendszerben zajlik, tehát régiónként vannak közlekedésbiztonsági versenyek és országos verseny is van. Örültünk annak, hogy Sárospatak most ezt bevállalta, ezzel Sárospatak esélyessé vált arra, hogy jövőre ők rendezzék meg a megyei közlekedésbiztonsági versenyt.

Nagyon örülünk ennek a kezdeményezésnek, amin szívesen rész veszünk – tette hozzá Éliás István törzszászlós, aki a Szerencsi Rendőrkapitányságról érkezett…
Szerencs térségében, valamint a hozzátartozó 32 településen minden rendezvényt csakis a polgárőrök segítségével tudunk lebonyolítani. Útlezárásokban, rendezvénybiztosításokban segítenek, ahol ugyanúgy viselkednek, mint a kollégáim. Azért jók az ilyen versenyek, mert a szakmai tudás fejlesztése mellett a kollégák közötti kapcsolattartás erősítésre is alkalmasak

Amikor Klíma János úr megkeresett, örömmel vállaltuk a szervezési részét a versennyel kapcsolatos munkának – nyilatkozat dr.Téglás István a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője…

A Sátoraljaújhelyi és a Szerencsi Rendőrkapitányságot felkértük, hogy ők is indítsanak egy-egy csapatot ehhez a versenyhez. Tulajdonképpen ez a mai alkalom nem csak az ötéves fennállásuknak az ünnepe, hanem annak a folyamatnak utolsó eleme, amely abban valósult meg, hogy a polgárőrök részére képzéseket tartottunk, közlekedési és egyéb szakmai ismereteket adtunk át számukra.

Ez egy nagyon jó alkalom arra is, hogy együtt legyünk és nagyon szerencsés, hogy nem csak a sárospataki polgárőrök vesznek rajta részt, hanem a tolcsvaiak és a hercegkútiak is, hiszen ott is fogunk szakmai oktatásokat tartani.

Előnyös helyzetben vagyunk itt a sárospataki kistérségen belül, hiszen elmondhatom, hogy szinte valamennyi településünkön - ahol megalakultak a polgárőr csoportok, egyesületek - kiegyensúlyozott és szinte napi a kapcsolat a rendőrség és a polgárőrség között. Egymás munkáját segíteni tudjuk, és kell is, hogy együttműködjünk, hiszen nem mindenhol tudunk jelen lenni a nap 24 órájában és ezt jelenlétükkel kiegészítik a polgárőrök és velük együtt teljesebbé tudjuk tenni a területen a jelenlétet.

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.02./
 

A számok és eredmények tükrében – évet értékelt a Sárospataki Polgárőr Egyesület


   

A 2008. évet értékelte a Sárospataki Polgárőr Egyesület, mely idén ünnepli fennállásának 5. évfordulóját. A 2004. június 4-én létrehozott civil szerveződés ma 35 fős, mely a legutóbbi taggyűlésen újabb 3 aktivistával bővült, erről is döntöttek a tagok – nyilatkozta Klíma János vezető...

A jelenlévő polgárőrök miután megszavazták a napirendeket, elsőként azt a beszámolót hallgathatták meg, amelynek keretében a tavalyi évben elvégzett munkát értékelte Klíma János. Ennek kapcsán elhangzott, hogy a bűncselekmények megelőzése, a bűnözés elleni fellépés és a bűnmegelőzés - ezen belül a vagyonvédelem, a gyermek- ifjúságvédelem valamint a környezetvédelem társadalmi feladatainak megvalósításában való közreműködés- 2008-ban is fontos volt. Annak érdekében, hogy ezeket hatékonyan elősegíthessék a városban a bűnmegelőzés érdekében járőr-mozgóőri szolgálatot működtettek, ezzel párhuzamosan együttműködtek és kapcsolatot tartottak a Sárospataki Rendőrkapitánysággal valamint a város önkormányzatával és közreműködtek a „Szomszédok egymásért” mozgalom szervezésében.
Ami 2008-ban is visszatérő feladatot jelentett még, az a mezőgazdasági területeken, zárt kiskertekben különösen a betakarítások időszakában teljesített járőrszolgálat megvalósítása volt a mezőgazdasági lopások és kártételek megelőzése és megakadályozása érdekében- tette hozzá a civil szervezet vezetője. A beszámolóból az is kiderül, hogy az egyesület a város önkormányzatának igénye szerint a közterület-felügyelet hatáskörébe tartozó egyes feladatok önkéntes ellátását is felvállalta illetve jó néhány városi rendezvényen és egyházak által szervezett eseményeken segítettek. A Polgárőrség tavaly is rendszeresen közreműködött a rendőrség országos közlekedésbiztonsági, bűnmegelőzési akcióinak lebonyolításában. Ezekkel együtt mintegy 53 alkalommal tartottak közös szolgálatot a Sárospataki Rendőrkapitánysággal, ami az összesen teljesített 3600 órából 1600 órát tett ki, de dolgoztak még a Vám és Pénzügyőrséggel is.

A tevékenységet elemző beszámoló után a pénzügyi gazdálkodásról is szó volt. Ennek kapcsán elhangzott, hogy a rendelkezésre álló keretösszegből nagyobb tételt az új iroda kialakítása jelentette, de emellett ruhát is tudtak vásárolni a tagságnak.
A két beszámolót ezt követően egyhangúlag elfogadták a jelenlévők, illetve bizalmat szavaztak a három újonnan belépő tagnak is. Klíma János ezután hozzátette, hogy ebben az évben több pályázaton szeretnének részt venni, amelyeknek célja elsősorban az eszközbeszerzés lesz. Az egyesület ötéves évfordulóját is méltó módon kívánják megünnepelni és természetesen a munkát még jobb színvonalon szeretnék folytatni 2009-ben is. Ezt bizonyítja, hogy még 2008-ban összesen 3600 órát teljesítettek a polgárőrök, addig 2009 első öt hónapjában ez már meghaladta a 3200 órát.

További képek>>>

/2009.06.03./

 

Hogyan főznek az egyenruhások? – rendvédelmi főzőverseny volt Sárospatakon


   

Örültem a megkeresésnek, amikor Tóth Árpád szervező azzal fordult a Sárospataki Rendőrkapitánysághoz, hogy egy főzőverseny gondolata fogalmazódott meg benne: rendezzünk egy rendvédelmi főzőversenyt, Sárospatak, Sátoraljaújhely és Szerencs rendvédelmi dolgozói részvételével – emlékezett vissza dr.Téglás István rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője a szervezés első perceire…

Az első gondolat az volt, hogy megyei szintre helyezzük, de aztán beláttuk, hogy ekkora tapasztalatunk még nincs. Azért így is kerek lett, hiszen 24 csapat nevezett be a 2009. május 16-án, Sárospatak Bodroghalász városrészében megtartott főzőversenyre.

A rendvédelmi szerveket teljesen lefedtük: a rendőrség Sátoraljaújhely, Sárospatak és Szerencsről, a Mentőállomás az Országos Mentőszolgálat képviseletében, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön - tehát a büntetésvégrehajtási intézet - valamint a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság, és a Polgárőrség Sárospatakról. Szlovák kollégák is neveztek, de végül is főzni nem főznek, csak jelen vannak az eseményen, így nemzetközivé vált a rendezvényünk.
Örülünk neki, hogy ilyen széles körből összejött csapatokról van szó - ahogy a megnyitón fogalmazott valaki nagyon találóan - szolgálja ez az alkalom az ismerkedést, hiszen a rendvédelmi dolgozók egymásra vannak utalva a mindennapi munkájuk során.

A verseny során Tóth Árpádot - mint főszervezőt – is megkerestük, aki elégedett volt a verseny menetével…
Én szakmai szemmel nézve - miután 20 éve vagyok szakács – el tudom mondani, hogy nagyon sok alapanyagból, változatosan főznek ezen az eseményen. A dámszarvastól, a kenyérlángosig, a nyúltól a kemencében sült pulykáig sok mindennel találkozhatunk.
Nem gondoltuk, hogy ilyen nagy sikere lesz az első főzőversenynek, de ezek után reméljük, hogy ennek nagy hagyománya lesz, és jövőre ugyanezen a helyen még több csapattal leszünk jelen.

A rendezvényt Sárospatak város Önkormányzata támogatóan befogadta, így nem volt meglepő, hogy több önkormányzati képviselő mellett Dr. Hörcsik Richárd polgármesterrel és Aros János alpolgármesterrel is találkozhattunk a gőzölgő bográcsok között...

Az első nemzetközi rendvédelmi főzőverseny részesei lehetünk ma, ezen a szép napon itt Bodroghalászban - mondta Aros János alpolgármester. Tóth Árpád barátom már évek óta nyúz bennünket azzal, hogy vegyünk részt mi is a Bogácson minden évben megrendezett, polgármesterek részére kiírt főzőversenyen. Ezt részemről igyekeztem mindig elhárítani, de egyszer véletlenül azt mondtam neki: miért nem rendezünk itt Sárospatakon egy főzőversenyt? Most láthatjuk a mai napon, hogy Árpád barátom ezt komolyan vette, elkezdte a szervezést, és nagyon jó partnerekre talált, többek között a sárospataki rendőrkapitány személyében, akinek hívó szavára több mint 20 csapat érkezett erre a mai napra.

Én azt hiszem, hogy ezek azok a rendezvények, amelyek nagyon fontosak most a pataki lakosok számára, hiszen eddig az volt a gyakorlat, a megszokás, hogy az önkormányzat rendez különböző rendezvényeket, amelyek vagy jól sikerültek, vagy nem. Ha jól sikerültek az természetes volt, ha nem, akkor kaptuk a kritikát. Most végre van egy civil – magánszemélyi - kezdeményezés, amelyhez az önkormányzatnak csak mellé kell állnia - esetleg mögé kell állnia némi támogatással - de magát a szervezőmunkát a civilek vállalják fel, a baráti társaságok, és ennek az eredményét látjuk itt a mai napon.
Én bízom abban - és erre a bizakodásra okot ad az itt látott jó kedv és jó hangulat -, hogy a mai napnak a végére minden versenyző elfogja érni azt az eredményt, a melyet kitűzött maga elé.

Szerintem egyetlen eredménye lehet ennek a mai napnak - azon kívül, hogy a díjakat természetesen a zsűri ki fogja osztani -, hogy jól érezzük magunkat, hogy megalapozzuk ennek a rendezvénynek a további folytatását, hiszen itt a beszélgetés során már az elején az elején kikötöttük, hogy ugyanezt jövőre is meg fogjuk rendezni. A nagy érdeklődésre való tekintettel valószínűleg egy nagyobb helyszínt kell addig keresnünk.

Itt tölthető le a nevezési- és az eredménylista

További fotókdélelőtt1. >>> További fotókdélelőtt2. >>> Napközben 1. >>> Napközben 2. >>> Rendőrségi- és kutyás bemutató>>> Este>>>

YouTube videók >>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2009.05.19./

 

Elkezdődött a polgárőrök elméleti képzése

 


   

Azzal a kéréssel fordultunk a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetőjéhez, hogy részünkre oktatást biztosítson, hiszen nem árt, ha a polgárőrök elméletileg is felkészülten látják el a feladatukat. Kérésünk meghallgatásra talált és szükséges ismereteket egy előadássorozat formájában fogjuk megkapni – számolt az egyesületi tagok szakmai képzéséről Klima János, a Sárospataki Polgárőr Egyesület vezetője…

Az első előadást május 30-án a közlekedési osztály részéről Ladics Tamás rendőr hadnagy tartotta az egyesület 2008 végén felavatott új irodahelyiségében. A színes és sokoldalú előadás témája a közlekedésbiztonság volt, amit a polgárőrök nagy figyelemmel hallgattak.

Nagyon hasznos ez a felkészítés, hiszen előttünk vannak a nagy nyári rendezvények, amely számunkra is bőségesen nyújtanak feladatokat, a rendezvények biztosítása, útlezárás, forgalomelterelés formájában, de a mindennapi járőrözési munkánk szempontjából is elengedhetetlen, hogy a szabályokkal tisztában legyünk,

Ez a képzés a továbbiakban havi rendszerességgel folytatódik, a következő előadásban a közlekedési szabályok ismeretét frissítjük fel, különös tekintettel a KRESZ változásaira. Teszt lapokat is fogunk kitölteni, hogy lássuk, mennyire sikerült elsajátítanunk ezeket az ismereteket.
A továbbiakban közlekedésrendészeti és közterületvédelmi intézkedések témaköréből is kapunk szakelőadókat, hogy tagjaink az önként vállalt munkájukat minőségileg minél magasabb színvonalon végezzék.
 

Törő Gábor
/2009.05.08./
 

 

Együtt könnyebb – munkaértekezleten egyeztetett a polgárőrség a rendőrséggel

 


   

Április 03–án találkozott a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetőivel a sárospataki és a kistérségi polgárőrség vezetője, Klima János. A munkatapasztalatok értékelése mellett megállapodtak a polgárőrök szakmai képzéséről is…
A megbeszélés során értékelték az elmúlt negyedév munkáját. A pataki polgárőrök az első negyedévben 1556 órát teljesítettek. A rendőrséggel tartott közös szolgálati órák száma 527 óra volt. Ezen időszakban a rendőrség és a polgárőrség együttműködése jónak mondható. A polgárőrség munkáját elősegíti a rendőrség vezetőivel és állományával kialakított kollegiális kapcsolat, és a városért való tenni akarás.
A találkozón megállapodtak dr. Téglás Istvánnal, a kapitányság vezetőjével, hogy a közrendvédelmi és a közlekedési osztályvezetők előadásokat tartanak majd a polgárőrök részére.

A polgárőrséget felkereste ezen időszakban egy sárospataki lakos, vállalkozó is, mivel ügyfélfogadó nap volt. Elmondása szerint jónak tartja a polgárőrök munkáját, mivel csökkenni látja ezen a területen az esti órákban randalírozók számát.
Annak pedig különösen nagyon örül, hogy az üzlete közelébe működik a polgárőr iroda, mert ez az üzletének nagyobb biztonságot ad.
A továbbiakra is sok sikert kívánt a pataki polgárőrök munkájához.

Cziczer Katalin
/2009.04.12./

 

 

Lakossági fórumot tartott Kispatak képviselője

 

          
       

A jó idő érkeztével Kispatakon is elkezdték a tavaszi munkákat. A hívó szóra mégis szép számmal gyűltek össze a lakosok a városrész fórumára, amit a görög katolikusok közösségi termében tartottunk meg 2009. április 2-án – nyilatkozta Szabó András önkormányzati képviselő…
Megválasztásomkor azt terveztem, hogy minden lezárt évben számot adok az eltelt esztendőről. A tavalyi évben a járda pályázat befejezése meglehetősen elhúzódott, ezért került sor az idén tavasszal az összejövetelre.
A napirendi pontok között beszámoltam az elmúlt évről, a megjelentek tájékoztatást kaptak a nyertes pályázatokról, és a várható beruházásokról. A közbiztonságról Dr. Téglás István kapitányságvezetőtől, és Klima Jánostól, a Polgárőrség vezetőjétől kaptak tájékoztatót az egybegyűltek, akik felhívták a figyelmet a SZEM-re – a szomszéd szeme mindent lát –ha odafigyelünk egymásra, és azonnal értesítjük a rendőrséget akkor sokkal nagyobb az esélye a tettenérésnek, vagy a felderítésnek.

Ezek után a kérdéseké lett a főszerep, amelyeket igyekeztünk megválaszolni, ebben segítségemre volt az említetteken kívül Aros János alpolgármester, és Erdős Tamás tanácsnok úr is.
A fórum jó hangulatban telt, bár sajnos hátradőlni nincs okunk, hisz számos megoldásra váró feladatunk van még.
Végül ezúton is szeretnék köszönetet mondani a Telenkó házaspárnak, hogy helyet biztosítottak, a megjelenteknek pedig, az aktív részvételért.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.09./

 

 

Zempléni polgárőröket tüntetett ki a Megyei Polgárőr Szövetség

 


          

Március 29-én volt tisztújító közgyűlés Miskolcon, a Megyei Polgárőr Szövetségen, ahol elhangzottak a 2008-as beszámolók, 2009-es tervek, amelyeket a közgyűlés elfogadott – számolt be a közgyűlés eseményeiről Klima János polgárőr parancsnok, aki a Polgárőr mozgalomban végzett tevékenységéért megkapta a „Polgárőr Érdemkereszt” arany fokozatát...

A közgyűlés jóváhagyta a kistérségből felterjesztett kistérségi felelősök mandátumát, megszavazta a kistérségi vezetők megbízatását 4 évre és ez után következett a tisztújítás.
Itt a régi elnökség bizalmat kapott, aminek nagyon örülünk és gratulálunk nekik. A három alelnökünkből egy meghalt, az Ő helyét nem töltöttük be, így ketten maradtak.

Ezek után következtek az elismerések. Hercegkútról Bányai István polgárőrtárs kapta az egyik megyei elismerést, a másikat pedig az Olaszliszkai Polgárőr Egyesület oszlopos tagja, Bogyó János kapta. Örülök, hogy ilyen kitüntetésben részesültek a kistérség polgárőrei és nagy-nagy meglepetésemre én is kaptam egy elismerést, egy arany fokozatot, amire nem számítottam, nem is vártam, mivel tavaly kaptam egy másik elismerést, egy bronz fokozatot amire akkoriban szintén nem számítottam.

Az ember ezt a munkát nem azért vállalta, hogy kitüntetéseket kapjon. Ha nem fogom tudni, vagy nem akarom teljesíteni a polgárőr feladatot, akkor abbahagyom. De ameddig ezt tudom végezni és vállalom, hogy a lakosság nyugalma érdekében ily módon cselekszem, addig nekem furcsa, hogy ezért is kitüntetéseket adnak. Nagyon sokan vannak, akik, amikor letelik a munkaidejük, utána sietnek polgárőr szolgálatba, rengeteg ilyen ember van a kistérségünkben, tudnám említeni itt majdnem mindegyik kistérségi vezetőt, kistérségi polgárőrt. Ilyen alapon mindenki kaphatott volna egy ilyen elismerést. Utólag már napirendre térek felette, de mindig furcsa számomra, hogy egy önként vállalt munkáért az ember ilyen elismerést kap.
 

Törő Gábor
/2009.03.30./

 

 

Újraválasztották Klíma János kistérségi polgárőr parancsnokot

 


     

Elég nehéz munkát végeztünk az eltelt öt év alatt, és a mai helyzetet ismerve nem számíthatunk arra, hogy a munkánk az elkövetkező időszakban könnyebb lesz – kezdte hozzászólását Klima János, miután 2009. március 17-én az Önkormányzat Dísztermében ismét Őt választották meg kistérségi polgárőr parancsnokká…
Megismertük egymást a rendőrséggel és a következő időszakban sem szeretnénk ezzel a bizalommal visszaélni. Egyet értek azzal, amit a kapitányúr is elmondott, hogy nem „erőből” kell megoldani a problémákat, hanem inkábba együttműködés ereje az, amit jobban ki kell használnunk. Ennek a szellemében, kívánok én a jövőben szorosabb együttműködésre törekedni a rendőrséggel.
A további munkámat illetően ugyanúgy ki fogok látogatni mindenhová mint eddig, gyűjtöm a tapasztalatokat és az információkat, szervezem a munkát, valamint a szakmai előadásokat, továbbképzéseket is, amiből lesz bőven.
Örülök, hogy minden egyes polgárőr megjelent ezen a mai ülésen, tehát fontosnak tartja a polgárőr életet, fontosnak tartja a településén élők biztonságát.

Én is azért vállalom továbbra is ezt a feladatot, mert én is szeretnék hozzátenni valamit ahhoz, hogy az unokám, az édesanyám, az édesapám, és a településeink minden lakója nyugodtan kimehessen este az utcára és azt hiszem, hogy mindenkit ez sarkall, mindenki előtt ez a cél lebeg és ennek az érdekében tesszük a dolgunkat.
Köszönöm, hogy az eddigi bizalom továbbra is megmaradt.

A közgyűlést megtisztelte jelenlétével Csóra György, a B.A.Z. Megyei Polgárőr Szövetség elnöke is, aki hozzászólásában teljes bizalmáról biztosította Klima Jánost, és ecsetelte a kistérségi polgárőr szervezetek fontosságát…
Klíma János az elmúlt időszakban nagyon komoly munkát végzett. A megyei polgárőr mozgalomban fehér folt volt pár évvel ezelőtt Sárospatak és környéke, ma pedig egy húzóerő ez a régió, amelyhez nagyban hozzájárult Klima János munkássága. Ezért döntött úgy a Megyei Polgárőr Szövetség vezetése, hogy javasoljuk Klima urat ismételten vezetőnek. Én örülök annk, hogy Jánost megválasztották, mert egy nagyon jó munkatárs, és nem csak a sárospataki polgárőrségét, hanem a régióban lévő valamennyi egyesületnek a dolgát valóban a szívén viseli. Nagyon jó kapcsolatteremtő képessége van, nagyon jól együttműködik a rendőrkapitánysággal és az önkormányzatokkal is.

A Megyei Polgárőr Szövetség Borsod megyében 230 egyesület tart számon. Ennyi egyesületet egy miskolci központból nem lehet összefogni. Ezért szükséges az, hogy legyenek kistérségi felelősök, akik az adott kistérségben élnek, akik részt vesznek a megyei szövetség elnökségi ülésein, első kézből kapják meg az információkat, és első kézből tudják eljuttatni közvetlenül az egyesületeknek, és ha netán tán az egyesületeknek valami problémája, gondja van, akkor ő ezt közvetlenül tudja jelezni a megyei szövetség felé, és akár helyben is tud intézkedni.

A 2009. évet az Országos Polgárőr Szövetség a kistelepülések bűnmegelőzési évének nyilvánította. Tehát kiemelten kívánunk 2009-ben foglalkozni a kistelepülésekkel, mert ott szorít most a cipő. Az elmúlt időszakban nagyon sok rendkívüli esemény történt Borsod és Hajdú megyében és más megyékben is, ezért az országos főkapitány úr a miniszter úrral közösen fölkérte a polgárőrséget, hogy a nyolc érintett megyében a közrend, közbiztonság védelme érdekében fokozzuk a szolgálatainkat.
Ezen kívül kiemelt figyelmet fordítsunk azokra a területekre, ahol kritikus pontok vannak. Ennek a felhívásnak történt meg most a tolmácsolása, kértük az egyesületeket, hogy fokozzák a rendőri, polgárőri közös szolgálatokat, elsősorban azokon a településeken, ahol jelenleg is gond van.
A harmadik dolog, amiről tájékoztattuk a polgárőr egyesületi vezetőket, hogy most lesz az Országos Polgárőr Szövetség tisztújító közgyűlése, ahol szeretnénk beterjeszteni a közgyűlésnek - és bízunk benne, hogy a közgyűlés jóváhagyja - a polgárőr törvény módosítását.
Tehát olyan jogosítványokat szeretnénk most már kérni polgárőreinknek, hogy szolgálat ellátásaik során, tudják magukat megvédeni, valamint tudjanak olyan esetekben intézkedni, ami olyan intézkedési formát követel a polgárőrségtől, ami korábban nem volt meg.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.03.22./

 

 

Közös értekezlet a falopások csökkentéséért

 


         

A falopás országos probléma, a sajtóból értesültünk róla, hogy már van, ahol erdők tűntek el. Ez a gond térségünket is sújtja, ha nem is ilyen veszélyes mértékben. Hogy a falopást Zemplénben visszaszorítsák, az ügyben érintett szervek egy közös tanácskozást tartottak 2009. március 4-én Sárospatakon. Ezen részt vett Cserép János, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója is, aki honlapunknak is nyilatkozott…

Az Északerdő Zrt. 2009. január 15-én kötött egy együttműködési megállapodást a Megyei Rendőrkapitánysággal, ami akkor eredményez igazi előrelépést, ha mindezt „aprópénzre váltjuk”. Ez alatt azt értem, hogy a helyi szinteken is megszerveződnek az együttműködési formák. Ezért is támogattam, és örömmel jöttem erre a mai kezdeményezésre, amely során a Sárospataki Erdészet igazgatóságával, a polgárőrséggel, az erdészeti hatósággal és a rendőrkapitánysággal egy olyan fórumon vehettünk részt, ahol nagyjából föltártuk azt, hogy mik a lehetőségek a falopásokkal és az erdő megőrzésével kapcsolatban. A bíróság képviselője is jelen volt, akitől nagyon sok olyan információt kaptunk, amit mindenki a maga területén nagyon jól tud majd hasznosítani.

Én úgy éreztem, hogy ez egyben munkatanácskozás is volt, hiszen itt konkrétumok hangzottak el azzal kapcsolatban is, hogy az erdészek és a rendőrök hogyan dolgozzanak együtt. Konkrét javaslat volt a bíróság részéről, hogy a feljelentés mire térjen ki, hogy a mai törvényeket betartva, mégis kellő szigorral tudjanak fellépni a fatolvajlás ellen.

Annak mindenképpen örülök, hogy az Önkormányzat és a Polgárőrség is együttműködést tanúsít, hiszen a falopásnak nagymértékű visszaszorítása csak akkor várható, hogyha a helyi lakosság is rádöbben arra, hogy az olcsón vett fának mi az ára.
Mert ha nem, akkor eltűnnek erdők és ezzel együtt a jövőnk tűnik el.
 

Ezt az értekezletet megelőzte a Pálmai István igazgató úrral történt beszélgetések sorozata, amelyen fölmerült az, hogy mind a rendőrség, mind pedig az erdészet munkatársai egy közös megbeszélés keretében vessék fel azokat az ötleteket, gondokat, problémákat, amelyek előrébb vihetik a falopások megelőzését, megszakítását – tette hozzá dr.Téglás István a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője 2008. március 4-én megtartott megbeszélés után…

Előzménye már volt ennek 2007. decemberében is, amikor is a Sárospataki Rendőrkapitányságon volt egy megbeszélés, ami az erdészet, a polgárőrség és az APEH képviselőinek részvételével történt, és akkor volt néhány megállapítás, amelyeket ezen az értekezleten a nyitó gondolatok között elmondtam, mert azt tapasztaltuk, hogy több olyan probléma is van, amelyben változást nem sikerült elérni.

Van egy még magasabb szintre helyezett együttműködés is, hiszen 2009. január 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főkapitányság és az Észak Erdő Zrt között egy együttműködési megállapodás került aláírásra. Ez a gyakorlatban - az idő rövidsége miatt - még nem teljesedett ki, éppen érdekében ismertettem kivonatosan a megbeszélésen résztvevőkkel ennek főbb pontjait, hogy melyek azok a feladatok, jogok illetve kötelezettségek, amelyeket a két fél az együttműködés keretében vállalt.

Kimondott célja volt ennek a beszélgetésnek - és ezt Pálmai igazgató úr nagyon jól megfogalmazta a bevezetőjében - hogy egyfajta ötletváró beszélgetés ez, szabadabb formában - és ez így is valósult meg. A jelenléti ív tanúsága szerint huszonkilencen voltunk.
Meg kell köszönni a részvételét Cserép János vezérigazgató úrnak, valamint a szervezőmunkát Pálmai István igazgató úrnak. Jelen voltak a kerületvezető erdészek és a beosztott erdészek, továbbá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságától Bobkó úr, ő tulajdonképpen a hatóságot, az Erdőfelügyeletet képviselte, továbbá a Sárospataki Polgárőrség és a Makkoshotykai Polgárőr Egyesület vezetője, Aros János alpolgármester úr és a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetői állománya. Ezen kívül nagyon fontos és örvendetes volt, hogy a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság bírája, Dr. Szatmári Béla bíró úr is jelen volt.
A megbeszélés több felszólalással, mintegy három óra időtartamban tartott. Nagyon fontos kiemelni a környezet- és természetkárosítás témakörét, ugyanis egy falopással - amennyiben bizonyos mértéket elér - az érintett vegetációt, annak élő környezetét is bolygatják, tönkre teszik, így megállapítható ennek a bűncselekménynek az elkövetése is.
Erre bíró úr is hozott gyakorlati példát, illetve egy új ítélkezési gyakorlatot mutatott be ezzel kapcsolatban. Azt is hozzá kell tenni, hogy szakértői kérdés ennek eldöntése, tehát nem a rendőrség önálló hatásköre, amit mi indítványozni szoktunk.
Mi azt vállaltuk a rendőrség részéről, hogy a tulajdon elleni szabálysértések estén a gyorsított eljárásokban még nagyobb partnerséget vállalunk és amennyiben a szükséges körülmények is fennállnak, a 72 órás szabálysértési őrizet elrendelését is meg fogjuk tenni, annak érdekében, hogy ez visszatartó erőt képviseljen.

Kérésünk volt az erdészet felé - amely meg is valósul - hogy megkapjuk azokat az okmányokat, szigorú számadású nyomtatványokat fénymásolatban, amelyekkel a fatermék szállítása az erdőből történhet, hogy a járőreink ebben még körültekintőbben tudjanak intézkedni.
A polgárőrökkel is szorosabbra kívánjuk vonni ebben a témában az együttműködést, illetve saját és a miskolci erők alkalmazásával célirányos akciókat a továbbiakban is fogunk szervezni és erre, s amennyiben lehetőséget ad rá az időjárás, terepmotoros rendőröket is szeretnénk igénybe venni. Másik kérésünk és felvetésünk volt korábban, hogy ne minden nap lehessen az erdőből fát elszállítani, hiszen ez lehetőséget ad a csalásokra is. Most a vezérigazgató úr azt a tájékoztatást adta ezzel kapcsolatban, hogy ez meg fog valósulni, és akkor jobban lehet koncentrálni az erőket, mert aki attól eltérő időpontban szállít és nincs megfelelő igazolása erre, az már azt jelenti, hogy tilosban jár.
Ennek a megbeszélésnek reményem szerint fontos eredménye, hogy a mindennapokban is meg tudjuk valósítani a magasabb szinteken megkötött megállapodásokat, illetve megegyezéseket, így ezek a konkrét együttműködésekben is megnyilvánulhatnak, amikor a körzeti megbízott, a járőr az erdészekkel fogja a kapcsolatot tartani, és amikor bejönnek majd azok az információk, amelyek elősegítik a falopások visszaszorítását.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.03.08./

 

 

Befejeződött az aláírásgyűjtés Sárospatakon a BTK módosításáért

 


       

2009. február 26-án a sárospataki Polgármesteri Hivatal Dísztermében adta át Klima János polgárőr parancsnok Aros János alpolgármesternek azokat a szabályosan kitöltött íveket, amelyeken a Sárospataki Polgárőr Egyesület tagjai a közbiztonság javulásának reményében aláírásokat gyűjtöttek…

Magam is részt vettem azon a demonstráción, ahol Szamosvölgyi Péter polgármester úr bejelentette kezdeményezését, amely a Büntető Törvénykönyv módosítására vonatkozik, és amitől azt reméljük, hogy a jelenleg közel polgárháborús helyzetbe sodort Magyarországunkat egy kicsit megnyugtatja – kezdte az aláírásgyűjtés fontosságának indoklását Aros János alpolgármester…

Szeretnénk, ha törvény megfelelő, és számukra méltó helyre juttatná azokat a bűnözőket, akik most az előzetes letartóztatás után 1-2 nappal már ismét az utcán csatangolnak és nevetve néznek azok szemébe, akiket néhány nappal ezelőtt megvertek, kiraboltak, vagy más bűncselekményt követtek el ellenük. Ezért döntött úgy Sárospatak város vezetősége, hogy csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez. Felhívást intéztünk minden intézményünk és a velünk együttműködő civilszervezetek felé is.

Nagy örömünkre valamennyi intézmény csatlakozott, rengeteg aláírás érkezett, amelyeket már továbbítottunk a Sátoraljaújhelyi Polgármesteri Hivatal felé. A legaktívabb aláírásgyűjtő a polgárőrségünk volt, az a polgárőrség, amely az elmúlt években jelentős mértékben hozzásegítette Sárospatakot, hogy ne növekedjen tovább a bűnözés városunkban. Ez úton is köszönöm azt a munkájukat is, amelyet a rend fenntartása érdekében végeznek városunkban és azt is, hogy csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez és ilyen nagyszámú, közel 1.000 aláírást tudtak összegyűjteni.
Városunk továbbra is kiemelt figyelmet kíván fordítania bűnmegelőzésnek, a bűnözés megszüntetésének, a jelenlegi adatok legalább szinten tartásának, de inkább csökkentésének. Ennek érdekében egyetlen szám emelkedett városunk 2009-es évi költségvetésében. Hozzá kell tenni, hogy ez a költségvetés továbbra is forráshiányos, hiszen 350 millió Ft hiánnyal terveztünk. Ennek ellenére a polgárőrség támogatása, a tavalyihoz képest duplájára növekedett. Úgy érezzük, hogy ez az egyetlen lehetőség arra, hogy a rendőrség munkáját segítsük, hiszen látjuk azt, hogy nagyon kevés a rendőr, nagyon kevesen járőröznek még mindig az utcákon, talán így sikerül majd a rendet fenntartani.
 

Még egy elképzelésünk van, a polgárőrséggel és a rendőrséggel közösen, szeretnénk egy városőrséget felállítani, hiszen erre most már van lehetőségünk, a közcélú munka kihasználásával. Bízunk abban, hogy minden olyan gócpontra tudunk majd a veszélyes időszakokban járőröket biztosítani, amelyeken esetleg számíthatunk a nagyobb arányú bűnelkövetésre. Természetesen a rendőrség koordinálásával, bevonva a polgárőrséget és a közterület-felügyeletet.

Először úgy volt, hogy minden polgárőr aláírja a BTK a szigorítására tett javaslatot - ami szerintünk is esedékes - de Patakon is történt egy nagyon súlyos bűncselekmény. Ennek a hatására úgy döntöttünk, hogy aláírásgyűjtést szervezünk, így segítünk Sátoraljaújhely polgármesterének célja elérésében – tette hozzá Klima János polgárőr parancsnok.

Megítélésem szerint jól sikerült az aláírásgyűjtés, hiszen közel 1.000 aláírás érkezett, ennyit gyűjtöttek polgárőreink. Induláskor úgy döntöttünk, hogy minden polgárőr egy lapot irat alá, de ennek a többszöröse sikerült. Innen kívánunk Szamosvölgyi úrnak sok sikert a BTK szigorításáért végzett munka folytatásához!

Cziczer Katalin
/2009.03.01./

 

 

A polgárőrség szorosabb együttműködésre törekszik a lakossággal

 


     

A Sárospataki Polgárőr Egyesület vezetője, Klima János bízik abban, hogy az irodanyitás által a lakossághoz még közelebb kerül a szervezet. Ezért biztosítanak nyitva tartást a polgárőr irodában, csütörtök, péntek, és szombaton 16 órától 18 óráig, amikor személyesen lehet őket megkeresni, a többi napokon pedig telefonon bármikor elérhetőek (06 20 264 96 54), hogy ha probléma van a lakosság körében, azonnal tudjanak segíteni...

A bűnmegelőzés terén tevékenyebbek szeretnénk lenni ebben az évben, nagyobb óraszámban szeretnénk segíteni, több emberrel, célzottan a lakosok nyugalmának érdekében. Gondolok itt például az éjszakai járőrözések sűrítésére és a temetők ellenőrzésére.
Szó sincs arról, hogy a rendőrség feladatát átvegyük, de úgy gondoljuk, hogy a lakossággal összefogva, a hathatós segítséget nyújthatunk a rendőrségnek a jobb közbiztonság érdekében.
Talán egy-egy gyanús idegen autó, vagy személy észlelése esetén nekünk könnyebben szólnak a lakosok, minthogy rögtön a rendőrségen tegyenek feljelentést.

A civil szervezet jelenleg 35 fő állandó taggal rendelkezik és 2009-re már hatan jelezték, hogy felvételt szeretnének nyerni az egyesületbe.

Törő Gábor
/2009.02.03./

 

 

Az M-Computer Kft egy számítógéppel támogatta a polgárőrök munkáját

 

 
         

A tavalyi feladatok jelentős részét a rendezvények biztosítása tette ki - nyilatkozta Klima János, a Sárospataki Polgárőrség vezetője...

A legfontosabb feladataink közé tartozott 2008-ban, hogy a város által szervezett rendezvényeken részt vegyünk, és annak biztosítását segítsük. A feladatok másik köre volt az egyház rendezvényeinek biztosítása, melyekre nagy erőkkel készültünk. Voltak állami rendezvények is, - május elseje, augusztus huszadika – melyek biztosításában szintén részt vettünk 15- 20 fővel. Ezt a tevékenységünket az Önkormányzat és a Rendőrkapitányság is elismeri, így ígéretet tettük, hogy 2009-ben is számíthatnak ránk.

Nagy örömünkre szolgált, hogy Spisák Béla és Vígh László felajánlottak nekünk egy modern számítógépet, ezzel is lehetőséget nyújtva számunkra, hogy kedvezőbb feltételek mellett végezzünk a munkánkat. Nagyon köszönjük nekik, mert ezzel is színvonalasabbá tették a munkánkat, be tudunk kapcsolódni az országos hálózatba, tehát az interneten keresztül most már előttünk is kinyílt a világ. Tudunk kommunikálni a megyével vagy az Országos Polgárőr Szövetséggel, így ha akármilyen problémánk van, máris tudunk rá választ kapni.

Cziczer Katalin
/2009.01.27./

 

 

Polgárőrségünk támogatja az újhelyi kezdeményezést

  
          
 

A Sárospataki Polgárőr Egyesület tagjai elhatározták, hogy a sátoraljaújhelyi polgármester által elindított büntetőtörvénykönyv szigorítására vonatkozó kezdeményezést támogatják – nyilatkozta Klima János, az egyesület elnöke…

Arra kérjük a lakosságot, hogy azok az emberek, akik józan belátásuk szerint döntve úgy érzik, hogy ez így nem mehet tovább, keressék meg irodánkat és aláírásukkal támogassák ezt a kezdeményezést. Nyitva vagyunk csütörtök, péntek, szombat, 16 órától 18 óráig.

Reméljük lesz némi foganatja, bár abban nem reménykedünk, hogy hirtelen minden meg fog változni de mégis nagyon jó lenne, ha ezen a törvényen változtatnának. Mi annak örülnénk a legjobban, ha a 90-es törvényeket visszahoznák.

Cziczer Katalin
/2009.01.25./
 

 

Sikeres évet zár a Polgárőrség

 

            

Pénteken, február 16-án tartotta éves közgyűlését a Sárospataki Polgárőr Egyesület. Nagyon örülnünk, hogy a városban jól működő polgárőr egyesület van Klima János alelnök vezetésével, amire büszkék is vagyunk - nyilatkozta Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke, a B-A-Z megyei szövetség elnöke…
Régi vágyunk volt ez, amikor összehívtuk az önkormányzatot és a rendőri szerveket azzal a kéréssel, hogy a polgárőr mozgalomba Sárospatak a súlyának megfelelően kapcsolódjon be. A magyar polgárőr mozgalom 15 éves, 75 ezer tagot számlál és ma már bűnmegelőzésről a polgárőrség nélkül nem lehet beszélni. Úgy gondolom - mint megyei vezető - hogy Sárospataknak ma már kisugárzó erővel kell lenni a környékre. A vonzáskörzetben korábban jól működő kis egyesületek voltak, de a város akkor még kimaradt ebből. Most már nagyon jól működő egyesülete van Sárospataknak, aminek a közgyűlését ma tartják. Beszámolnak az éves tevékenységükről, amit a megye maximálisan elismer. Mi szeretnénk nekik megköszönni azt a munkát, amit a társadalomban, a bűnmegelőzés érdekében Sárospatak polgáraiért végeztek. Jutalomban Bajor Mihály és Csóka Csaba részesül.

Beszámoló a Polgárőrség munkájáról

   

                

          

 A Sárospataki Polgárőr Egyesület szeptember másodikán tartotta beszámoló taggyűlését. Taggyűlésen részt vett Nagy János, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője is. Klima János ügyvezető elnök ismertette az eltelt időszak elvégzett feladatait és beszámolt a célkitűzések időarányos végrehajtásáról.
A főbb feladatok és célkitűzések:
- a bűnmegelőzés érdekében járőr- mozgóőri szolgálat szervezése,
- együttműködés és kapcsolattartás a Rendőrséggel és az Önkormányzattal,
- közreműködés az "Szomszédok Egymásért" mozgalom szervezésében,
- folyamatos, elsősorban az esti - éjszakai órákban ellátott közterületi mozgó-figyelő szolgálat ellátás a város területén,
- a vagyon elleni bűncselekmények megelőzése,
- a káresemények felderítése, a rendőrségnek történő jelzés adása (a rendőrséggel való kapcsolatunk korrekt, és kollegiális),
- a mezőgazdasági területeken, különösen a betakarítások időszakában teljesített járőrszolgálat a mezőgazdasági lopások és kártételek megakadályozása érdekében az alábbi területeken:
- Halászhomok
- Dorkó
- Apróhomok
- Mandulás és a bereki zártkertek
- a rendőrök feladatellátásának támogatása az egyes eljárási cselekményekhez szükséges állampolgári jelenlét biztosítása (hatósági tanú).
- rendszeres közreműködés a rendőrség országos közlekedésbiztonsági, bűnmegelőzési akcióinak lebonyolításában.

Az eddig elvégzett főbb feladatok:
Járőrcsoportok kialakítása.
Járőrözések beindítása, folyamatos működtetése.
A városi rendezvények biztosítása, útlezárásban való közreműködés:
- Kossuth staféta
- Városi majális rendezvény
- Ballagások
- Lakótelep napja
- Kispataki bogrács és grill party
- "Múzsák dicsérete" kultúrák találkozása fesztivál (3 napos)
- XIII. Szent Erzsébet ünnep
- Augusztus 20. Államalapításunk ünnepe

Külön említésre méltó feladat volt 2005. február 16-án a Sárospatak külterületén lévő tanyavilág és az ott élő emberek felkeresése. Ez a feladat a Sárospataki Polgárőr Egyesület kezdeményezésére jött létre a Rendőrséggel közösen. A Polgárőr Egyesület kenyeret és tejet adott a felkeresett, a tanyavilágban elszigetelten élő idős embereknek.

Elfogás, tettenérési eseteink:
Május 05-én 19.00 órakor két orvhorgászt értek tetten polgárőreink a
rendőrök segítségével.
Július 2-án kora reggel 5.00 órakor polgárőri bejelentés után fogtak el a
rendőrök két közterületen rongáló egyént.
Július 23-án 23-24 óra között három krumpli tolvajt lepleztek le polgárőreink a
rendőr járőrökkel közösen.

A szolgálati órák száma az elmúlt időszakban összesen 1272 óra volt, amelyből a rendőrséggel közösen 350 órát töltöttünk szolgálatban.


 

Augusztus 20 rendőri szemmel

   

               

A Sárospataki Rendőrkapitányság szolgálatban lévő állománya az ünnepek ideje alatt is folyamatosan akciót tartott – nyilatkozta Bacsó Tibor, főhadnagy, közlekedési fővizsgáló. Augusztus 20-án városi tűzijáték megrendezésére került sor a Vízikapunál. A rendezvény sikeres lebonyolítása érdekében a rendőrség és a polgárőrség biztosította a helyszínt. Ez idő alatt a baleset megelőzése érdekében lezárták a Bodrog hidat, ami megtelt érdeklődőkkel. Ugyanezen az estén a Highlander Disco szülinapi bulit tartott, amelyen szintén rendeztek tűzijátékot. Emiatt a Wesselényi út egy részét lezárták, a 37-es főút zavartalan forgalmát pedig jelenlétükkel biztosították. A disconál két határőr is jelen volt, akik aktívan segítették a rendezvény biztosítását. Szombaton éjszaka a nagy tömeg ellenére csak egy könnyű sérüléssel járó közlekedési baleset történt az Árpád úton, amikor egy 7 éves gyermek édesanyja kezéből kiszakította magát és az úttesten féktávolságon belül haladó személygépkocsi elé szaladt. A rendezvények után a Sárospataki Rendőrkapitányság szolgálatban lévő állománya folytatta a közlekedési akciót, melynek során több helyen, álló ellenőrzést tartottak. A gépjárművezetőket alkoholos szondával is ellenőrizték. Az aktív rendőri jelenlétnek köszönhetően kiemelt szabálysértés nem történt. A kapitányság vonzáskörzetében, pénteken délután Tolcsván, a Bornapok alatt egy lovas fogat felborult sétakocsikázás közben. Egy lejtőn lefelé haladt a fogat, amikor a ló hajtószára elszakadt, a fogatos elvesztette uralmát a fogat felett és a szekér felborult. Az ijedségen kívül csak kisebb horzsolás történt

 

Éjszakai akció a városban

          

Heti rendszerességgel végzi a Sárospataki Rendőrkapitányság éjszakai akcióit - nyilatkozta Jenei János rendőr őrnagy, közrendvédelmi osztályvezető, amelyben részt vesz a polgárőrség, a határőrség is. Ellenőrzés alá veszik a város kivezető útjait és a diszkó környékét, alkoholos szondáztatással együtt ellenőrzik a gépjárművek műszaki állapotát is. Az éjszaka folyamán jelentősebb esemény nem történt, csak szabálysértési bírságokat szabtak ki a gépjárművezetőknek. Az éjszakai rendezvények – a Múzeumok Éjszakája a várban, a Nagy Találkozó a Református Gimnázium öregdiákjainak, diszkó - ellenére sem történt közlekedési baleset.

További képek
 

Segítő polgárőrök

 

     A polgárőrök szombaton délelőtt a rendőrséggel közösen vettek részt a ballagó diákok útvonalának biztosításában.
A volt Esze Tamás Általános Iskolából vonultak át a diákok a  II. Rákóczi Ferenc Általános iskolába, ahol az útvonal biztosításban 5  polgárőr is részt vett.  Az este folyamán a polgárőrség két vezetője, Klima János ügyvivő elnök és Kiss István, titkár-gazdasági vezető újra szolgálatba lépett. Először a Fazekas sori csapadékgyűjtőt ellenőrizték, ugyanis ha a  Bodrog vízszintje olyan mértékben megemelkedik, akkor a zsilipeket el kell zárni és bekapcsolni az átemelő szivattyút, amelyik a város felől érkező csapadékvizet emeli át a Bodrog folyóba.  Ezt esős időben gyakran ellenőrzik és időben üzembe helyezik a szivattyúkat az ott lakók biztonsága érdekében. Ezt követően ellátogattak a Radvány - patakhoz, ahol egy lakóház van a víztől veszélyeztetve. Megnyugodva tapasztalták, hogy az utóbbi esőzésektől nem emelkedett a vízszint veszélyes mértékben. Innen a városba vették útjukat, ahol minden utcát végigjártak. Az Erdélyi úti lakásokat tüzetesebben ellenőrizték a garázssorral együtt, amit az üzlettulajdonosok örömmel fogadtak. Ez a szolgálat este 20 órától 22 óráig tartott, amit újabb polgárőrcsoport követett hajnal 4 óráig. Városunk polgárőrei közreműködnek a szomszédok egymásért mozgalom szervezésében is, ami Sárospatakon jól működik, a szomszédok jobban odafigyelnek egymásra. Az esti és éjszakai órákban megvalósított közterületi mozgó szolgálat célja a város belterületén a vagyon elleni bűncselekmények megelőzése ill. a káresemények felderítése,
amit a rendőrséggel együttműködve fontos feladatuknak tartanak.

További képek >>>

 

Polgárőrnapot rendeztek a Bortónál

      

     


2005. július 30-án került megrendezésre a VI. B.-A.-Z. Megyei Polgárőr Nap Mád-Mezőzombor-Bortónál, amelyen részt vett a Sárospataki Polgárőr Egyesület is. Köszöntőt mondott többek között Csóra György a B.A.Z. Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, a rendezvényt megnyitotta Szatmári Gyula OPSZ elnök helyettese, ünnepi beszédet mondott Dr. Túros András az OPSZ elnöke.
Ezek után kitüntetések átadására került sor. A nap folyamán több program került megrendezésre. Többek között főzőverseny, labdarúgás, kötélhúzás, sakk verseny, szellemi totó. Az egész Polgárőr nap családias hangulatban telt el, sok ismeretséget és tapasztalatot szereztünk egymástól. A rendezvényen részt vett Csoma László Úr a Sárospataki Rendőrkapitányság részéről, és felkereste a megjelent Sárospataki Polgárőr Egyesület tagjait. A nagy meleg ellenére a hétezer fős megyei tagságból cirka
háromezer polgárőr vett részt a rendezvényen.

További képek

 

Látogatás az Iskolakertben

      

A polgárőrség a rendőrséggel együtt rendszeresen ellenőrzi a város zöldövezeteit, kiemelt figyelmet fordítva a turisztikailag is szívesen látogatott helyekre tájékoztatott bennünket Klima János, a polgárőrség ügyvivő elnöke. A körútjaik során az Iskolakertet is minden nap végig járják. A szombat esti ellenőrzésük során mi is elkísértük őket, amikor örömmel tapasztaltuk, hogy az ellenőrzés ideje alatt is sokan látogatták az Iskolakertet – diákok, családok és turisták egyaránt, - akik nyugodtan sétálgatva, láthatóan jól érezték magukat. Néhányukkal el is beszélgettünk, akik elmondták - Rácz Viktória, Majdanics Krisztián és barátaik, - hogy őket soha nem érte még itt zaklatás, pedig rendszeresen járnak az Iskolakertbe, hisz minden szabadidejüket itt töltik ebben a szép és nyugodt környezetben. A polgárőrök végigjárták a kert minden zugát, így ellátogattak a sportpályára is, ahol többen is edzettek. Itt elbeszélgettek ismerősökkel, akik rendszeresen idejárnak. Pl. Szűcs Mihállyal, aki a Református Gimnáziumban testnevelő tanár. Neki is az a véleménye, hogy biztonsággal lehet edzeni, csak azt jegyzi meg szomorúan, hogy kevés gyerek követi példájukat, hisz régebben a füvet mindig kitaposták a focizó fiuk. Tovább haladva a sétányon kirándulókkal találkoztak, az Arany családdal Székesfehérvárról és a Molnár családdal Cecéről. Akik elmondták, hogy a városunk gyönyörű, nagyon jól érzik itt magukat, különösen az nyerte el a tetszésüket, hogy sok zöld övezet van városunkban. Szeretnénk a honlapunk fórumán felvetődött aggodalmat eloszlatni, az Iskolakert - a rendszeresen ott tartózkodók szerint is – biztonságos és rendezett, így nyugodtan sétálhatnak ott, és bátran ajánlhatják vendégeiknek.
 

További képek >>>

 

Szomszédok egymásért

    

 Az esti rendszeres ellenőrzésük során, szerdán a Dobó Ferenc utcán és környékén járőröztek a polgárőrök. Beszélgettek az itt lakókkal, akik örömmel fogadták megjelenésüket. A közbiztonságra nem panaszkodtak, nem érte őket sérelem az elmúlt időszakban. A polgárőrség kezdeményezését - a szomszédok egymásért mozgalmat - jónak tartják. Ez abból áll, hogy felkeresik az egyedül élő öregeket, és a szomszédjaikat. Elbeszélgetnek velük, telefonszámot hagynak náluk, amin segítséget tudnak kérni bármilyen probléma estén. Felhívják az időskorúak figyelmét a riasztó beszerelésnek lehetőségére, amivel a szomszédoknál jelezhetnek, ha rosszul érzik magukat, vagy más miatt akarnak segítséget kérni. A polgárőrök munkájának nagy részét az éjszakai járőrözések teszik ki, nappali szolgálatokat – sok esetben a rendőrséggel együtt – többek között azért végeznek, hogy közvetlen kapcsolatot tarthassanak a lakossággal, növelve ezzel biztonságérzetüket.

További képek >>>