Megrendezték a Református Kollégiumok Kulturális Találkozóját

Október elején tartották Sárospatakon a Református Kollégiumok Kulturális Találkozóját. A Művelődés Háza és Könyvtára kezdeményezésére, a régi pataki diáknapok jegyében szervezték meg a találkozót, melyen a helyi kollégiumon kívül Debrecen és Pápa intézményei képviseltették magukat. A találkozón a színjátszás, a zene- és táncművészet csakúgy helyet kapott, mint a mai oktatásból sajnálatos módon már hiányzó retorika, melynek gazdag eszköztárával a fiatalok képesek népszerűsíteni, mások számára is vonzóvá tenni nagy múltú, a magyar művelődéstörténetben jelentős szerepet játszó kollégiumukat.

A Református Kollégiumok Kulturális Találkozójának megnyitóját a Makovecz Imre téren tartották, majd közösen átsétálva az Iskolakertbe megkoszorúzták Lorántffy Zsuzsanna szobrát. Ezután a résztvevő kollégiumok bemutatkoztak A Művelődés Házában, majd Pataki diákzenekarok koncertjét hallhatták a megjelentek.

Másnap a résztvevők megtekintették Sárospatak nevezetességeit, majd Széphalomba kirándultak a Kazinczy Emlékcsarnokhoz és megkoszorúzták Kazinczy Ferenc sírját is. Ezután a Magyar Nyelv Múzeumába is ellátogattak, majd Sátoraljaújhelybe utaztak egy kis kikapcsolódásra. Az estét A Művelődés Házában töltötték, ahol egy táncházzal zárult a második nap.

A találkozó utolsó napján Istentiszteleten vettek részt a pataki és a vendég iskolák diákjai is.

A rendezvény tökéletes alkalmat nyújtott új barátságok kialakítására nem csak diákok, hanem az intézményvezetők között is, de a három nap alatt kapcsolatépítésre is volt alkalom, melyeket a jövőben mindenképp ápolni szeretnének majd a református kollégiumok.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

További fotók >>>


 

Országos tornát nyert a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola csapata

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola diáksport egyesületének (ÁDSE) leány labdarúgó csapatai részt vettek Telkiben az OTP Bank Bozsik-program Tanévindító Fesztiválján. Az MLSZ edzőcentrumában lejátszott tornákon a III. korcsoportos lányok öt győzelemmel az 1. helyen végeztek, míg az első tornájukon induló II. korcsoportos lányok az erős mezőnyben a 4. helyet szerezték meg.

A fesztiválon résztvevő csapatok ajándék adidas labdával tértek haza, a gyerekek pedig pólókat és más ajándékokat kaptak a részvételért cserébe. A helyezésekért járó serlegeket, érmeket, okleveleket többek között Nyilasi Tibor és Fenyvesi Máté adták át a gyerekeknek, és ott volt Telkiben Szász Kitti freestyle világbajnok is, aki színvonalas bemutatóval szórakoztatta a fiatalokat.

II. korcsoport: Fekete Gyöngy, Budai Boglárka, Mudróczki Lilla, Sütő Sára, Hardon Rita, Darmos Alíz.

III. korcsoport: Bálló Kinga, Dandás Leila, Balogh Gréta, Gyükeri Anna, Zsófi Vivien, Kababik Bianka, Gombos Gabriella, Bányácski Zsófia.

Edző: Gönczy Zoltán


Gratulálunk!

További fotók >>>


 

A Nyári szünet után ismét elkezdőtött a Kreatív Varázssziget

A nyári pihenő után újult erővel várták a gyermekkönyvtárosok a Kreatív Varázsszigetre az érdeklődő kicsiket és nagyokat. A havonta megrendezett kézműves délutánon most a batikolásé volt a főszerep, de kétféle hűtőmágnest is készíthettek a szorgos kis kezek.

További fotók >>>

 

Rendkívüli testületi ülés 10.07-én

Sárospatak Város Önkormányzata egy korábbi pályázatnak köszönhetően már valamivel több, mint 600 lámpatestet tett energiatakarékossá, jelentősebb megtakarítást eredményezve ezzel a településnek. Most egy újabb pályázati lehetőség adódott, amelyet a város ismét ki szeretne használni, annak érdekében, hogy a többi, közvilágításban szerepet játszó lámpa is energiatakarékos legyen. A pályázathoz szükséges dokumentációkban foglaltak megtárgyalása érdekében ült össze rendkívüli ülés keretében a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság. Az abban foglaltakat ezt követően szintén rendkívüli ülés keretében a képviselő-testület is tárgyalta és egyhangúlag döntött annak beadásáról. A pályázat eredménye még ebben az évben kiderül, így egy pozitív elbírálás esetén már jövő év elején megkezdődhet a fejlesztés.

További fotók >>>

 

Esküt tettek a szavazatszámláló bizottságok delegált tagjai

A szavazatszámláló bizottságok delegált tagjai valamint a települési nemzetiségi szavazatszámláló bizottságok tagjai tettek esküt, a vasárnapi helyhatósági választások tükrében. Emellett azok is megjelentek, akik a tavaszi országgyűlési képviselőválasztás kapcsán már megtették a delegáltakra vonatkozó esküt és most is segítik az október 12-ei munkát. Az eskütétel után a Helyi Választási Iroda vezetője az oktatás is tartott, amely a felkészülést hivatott elősegíteni.

Sárospatakon nyolc egyéni választókerületben összesen 39 jelöltre és 17 nemzetiségi önkormányzati jelöltre lehet majd szavazni vasárnap.

További fotók >>>

 

Termésáldást és gyümölcsszentelést tartottak az Örömhírvétel Görög Katolikus Óvodában

Termésáldást és gyümölcsszentelést tartottak az Örömhírvétel Görög Katolikus Óvodában. A jeles napot megelőző héten a kicsiket már felvilágosították magáról az ünnepről, illetve gyümölcsöket és terméseket kellett gyűjteniük a szüleikkel, amiket az óvodába bevittek. Ezeket szentelte meg Orosz Atanáz püspök úr, aki a Miskolci Apostoli Exarchátustól érkezett. Az óvoda vezetője, fontosnak tartja hogy a kicsik tisztában legyenek azzal, kitől kapták a sok finomságot.

A Görög Katolikus Egyházban augusztus 6-án megáldják a friss gyümölcsöt. Ekkor azonban még nincs óvoda, így ott még nem tudják ezt megtenni. Amikor azonban a kicsik újra oviba mennek, megtartják az ünnepséget.

További fotók >>>


 

„Sárospatak ege alatt” – Kováts Dániel legújabb könyvének bemutatója a Comenius Karon

Kováts Dániel „Sárospatak ege alatt” címmel megjelent könyvét mutatták be 2014. október 7-én 10.00 órai kezdettel az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Karán, Sárospatakon.

A szerzőt könyvének megjelenése és közelgő 85. születésnapja alkalmából Dr. Kelemen Judit, a Comenius Kar megbízott dékánja köszöntötte elsőként. A kötetet Fehér József, a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke és Dr. Tusnády László ny. főiskolai tanár mutatta be. Ezt követően laudációk hangzottak el: Sárospatak Város Polgármestere, Aros János, Kováts Dániel főiskolai kollégája és a Magyar Comenius Társaság elnöke, Dr. Földy Ferenc, a Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója, Prof. Dr. Dienes Dénes, a Magyar Nemzeti Múzeum – Rákóczi Múzeumának igazgatója, Dr. Tamás Edit, a tanítvány és A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója, Csatlósné Komáromi Katalin, A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma megbízott főosztályvezetője, Nyiri Péter, valamint a Sárospataki Irodalmi Olvasókör elnöke, Halász Magdolna méltatta a szerző munkásságát.

Kováts Dániel tartalmas életútjából kiemelték, hogy a sárospataki főiskolán tanított 1974-től nyugdíjba vonulásáig, csaknem 20 évig. A magyar nyelv és irodalom-angol nyelv és irodalom szakos tanár, irodalmár, nyelvművelő, szerkesztő, helytörténész, Abaúj és Zemplén megyék művelődéstörténetének kutatója, a Kazinczy-kultusz „lelki igazgatója”, a sátoraljaújhelyi Kazinczy-versenyek szellemi gazdája, a Kazinczy Ferenc Társaság alapító elnöke, a Magyar Comenius Társaság alapító tagja. Középiskolás korától publikál, fáradhatatlanul, mindig meg-megújulva neveli a fiatalabb generációkat. Kováts Dániel fáradhatatlan alkotókedve, tudomány iránti alázata, emberek iránti szeretete mindenki számára követendő példa lehet. Rendszeresen publikál az irodalom, a nyelvészet, a művelődéstörténet, a honismeret különböző témaköreiből, de elsősorban nevelőnek tartja magát.

Munkáját helyi és országos kitüntetésekkel ismerték el. Közülük különösen kedves számára a Kazinczy-díj (1984), az Apáczai-díj (1991), a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés által adományozott alkotói díj (1993), a Lőrincze-díj, a Köztársasági Arany Érdemkereszt (2003). 2009-ben az év magyar nyelvőre lett, 2014-ben pedig megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. Sátoraljaújhely, Sárospatak és Zemplénagárd is díszpolgárává avatta.

A „Sárospatak ege alatt” című könyv csaknem 600 oldalán a szerző csokorba szedte pataki kötődésű előző negyven évben megírt gondolatait. A könyv fejezetcímei (Szellemi kötődésben, Klasszikusok bűvkörében, Mesterek nyomában, A nevelőképzés műhelyében, A közösség áramában) elárulják az olvasónak: a szerző mennyire fontosnak tartja, hogy jó nevelői voltak, hogy Sárospatakon olyan személyiségek (pl. Újszászy Kálmán, Ködöböcz József) vonzáskörébe került, akik a hagyomány üzenetét érthetővé tették számára. Kováts Dániel hangsúlyozta, hogy nagyon sokat köszönhet munkatársainak, akikkel közös célokért munkálkodtak, és köszönettel, hálával gondol azokra is, akik tanítványként figyeltek a szavaira.

(Toma Kornélia)

További fotók >>>


 

Irodalmi teadélután lesz október 15-én

 

XIV. „NAGYKUN KUPA”

Karcagon, 2014. október 04-én került megrendezésre a XIV. „NAGYKUN KUPA” Utánpótlás és felnőtt KYOKUSHIN KARATE Magyar Bajnokság, amelyen Juszku Viktor az Árpád Vezér Gimnázium 7.a osztály tanulója serdülő kategóriában, súlycsoportjában I. helyezést ért el, felkészítő edzője shihan Orehovszki Zoltán.

Gratulálunk!

 

A Zene Világnapjára emlékezett a Farkas Ferenc Művészeti Iskola

Október elsején a zene világnapját ünnepeljük, amelyet az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin, világhírű hegedűművész kezdeményezésre nevezett így el. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. Ezen alkalomból, a sárospataki Farkas Ferenc Művészeti Iskola egy hangversennyel várta az érdeklődőket, ahol az iskola tanárjai és tanítványai közösen zenéltek. A hangversenyre nem csak zenés előadásokkal készültek, táncos műsor is a palettára került.

További fotók >>>


 

Vig Balázs - Puszirablók című könyvbemutatója

Sárospatak is csatlakozott az Országos Könyvtári Napokhoz. Idén október 6-án kezdődött patakon a rendezvények sora, amikor is Vig Balázs Puszirablók című mesekönyvét mutatták be A Művelődés Háza és Könyvtárában kisiskolásoknak. A könyvbemutató interaktív volt, hisz az író a gyerkőcöket is bevonta a beszélgetésbe, közösen játszottak, de Vig Balázs a könyvéből is felolvasott, ami után kiderült, a kicsik nagyon is jól tudnak puszit adni és „rabolni”.

A sárospataki programok október 8-án, a Kreatív Varázsszigettel folytatódnak.

További fotók >>>


 

Az aradi vértanúkra emlékeztünk október 6-án

1849. október 6-án Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, akik a  szabadságharc bukása után kerültek az osztrákok fogságába. Ők a nemzet vértanúivá váltak.

Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten Magyarország első felelős kormányának miniszterelnökét, gróf Batthyány Lajost.

Mártír haláluk azóta jelképpé vált. Annak a küzdelemnek és áldozatvállalásnak a szimbólumává váltak ők, amelyet a magyar nép évszázadokon át folytatott nemzeti függetlensége megteremtéséért, társadalmi haladásáért.

Sárospatak lakosai az Iskolakertben lévő Kazinczy Lajos szobránál emlékeztek a 13 aradi vértanúra. A Himnusz eléneklése után az emlékező műsort a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának, Általános Iskolájának diákjai adták, míg az emlékező beszédet az intézmény igazgatója, Nagy-Baló Csaba mondta. Ezután a jelenlévő intézmények és szervezetek képviselői megkoszorúzták az emlékművet, majd közösen énekelték el a Szózatot.

További fotók >>>

 

 

Megyei bajnok a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola csapata

A 2014/2015-ös tanév első diákolimpiai versenye kiemelkedő eredménnyel zárult a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola számára.

Szeptember 25-én a diósgyőri stadionban került megrendezésre az Atlétika Ügyességi Csapatbajnokság megyei döntője, melyre 12 csapat kvalifikálta magát. A katolikus iskola fiú csapata kislabdahajítás számában, arany érmet szerezett! Az 53,425 méteres átlaggal, nagy csatában előzték meg a miskolci és az edelényi tanulókat, ezáltal az eredményhirdetésnél a dobogó legmagasabb fokára állhattak!

A csapat tagjai: Séra István, Gulyás Zoltán, Magyar Gergő, Langermann Benjamin és Kerülő László. GRATULÁLUNK!


 
További cikkeink...

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

7. oldal / 315

  • зеркало Киев