Fazekas Balogh István képzőművész kiállítása a Comenius Karon

Fazekas Balogh István képzőművész kiállítása nyílt meg az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Karának emeleti kiállítóterén. Az érdeklődőket Dr. Kelemen Judit köszöntötte, valamint a művészt is méltatta, aki korábban a hagyományos képzőművészeti tantárgyak mellett számítógépes grafikát is tanított, de diákszínpadot is vezetett.

Dr. Kelemen Judit köszöntője után feLugossy László képzőművész sajátságos módszerrel mutatott be néhány darabot a kiállított művek közül.

A kiállítás által betekinthetünk Fazekas Balogh István művészi hitvallásába, szobrain, PC-grafikáin és festményein keresztül megismerhetjük gondolkodásmódját is.

További fotók >>>


 

A Patakhő felkészült a fűtési szezonra

Lesz fűtés! - Nyugtat meg mindenkit a Patakhő Energiaszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője Gulybán László. Az interneten megjelent minden, a fűtés mizériával kapcsolatos híresztelés alaptalan. Sárospatak város hőellátását semmi sem veszélyezteti.

Az internetes híroldalakon futótűzként terjedt a hír, lesz-e fűtés Sárospatakon. Ennek köszönhetően nem véletlen, hogy a város lakosai is összesúgtak, mi lesz velük télen, mi lesz a céggel és egyáltalán honnan lesz fűtés. Többen még a Patakhő irodájába is félve mentek be, első kérdésük az volt „na akkor most mi lesz?”. A városvezetés és a Patakhő Kft. ügyvezetője mindenkit megnyugtat, a fűtéssel minden rendben. Volt, van és lesz is!

De hogy mi is történt és hogy miért is kaphatott szárnyra egy ilyen pletyka? Azt a Népszabadság online híroldala korrektül összefoglalta. Az alábbi sorokat tőlük idézzük.

„A Sárospatak távhőellátását végző, önkormányzati tulajdonú Patakhő Kft. nem ismeri el a Titán Faktor Zrt. által követelt összeg jogosságát, így a cég által a Patakhő ellen benyújtott felszámolási kérelem megszüntetését kéri a bíróságtól - tájékoztatta lapunkat a város polgármesteri hivatalán keresztül Gulybán László ügyvezető.

A felszámolási kezdeményezést 70 millió forint tartozás meg nem fizetésével indokolta a követeléskezeléssel foglalkozó Titán Faktor Zrt. A cég közleménye szerint 2011-ben a Patakhő Kft. 51 millió forinttal tartozott a Synergy Kft.-nek. Ezt ma már kamatokkal együtt a Titán Faktor szeretné a Patakhőből kipasszírozni.

A követeléskezelő fenyegető hangulatú levelében emlékeztet arra, hogy egy felszámolás veszélyeztetné egész Sárospatak távhőellátását. Ezen túlmenően arra is felhívják a figyelmet, hogy felszámolás esetén a Patakhőnek azonnal vissza kellene fizetnie a Raiffeisen Bank felé kötvényként fennálló ötszázmilliós tartozást, ami, mivel erre a távhőcég önmagában nem lenne képes, az a készfizető kezességet vállaló tulajdonos, vagyis az önkormányzat kötelezettségévé válna.

A Titán Faktor Zrt. által megnevezett tartozás fiktív elméleten alapszik - fogalmazott Gulybán László. Az E-Star, Sárospatak és a Patakhő 2012-ben elszámoltak egymással, így a követelés valódisága "egyértelműen megkérdőjelezhető". (A város 2012-ben vásárolta ki az E-Start a cégből, amely akkoriban számos más önkormányzattal is hasonló hevességű és végkimenetelű távhőszolgáltatási vitákat folytatott.)

A Patakhő anyagi helyzete stabil, tehát nem az a gond, hogy nincs pénz a követelés kifizetésére, hanem az, hogy nem ismerik el annak jogosságát - fejtette ki lapunknak Aros János, Sárospatak polgármestere. Meglátása szerint két éve a felek minden tekintetben elszámoltak egymással. Az E-Star tulajdonában lévő távfűtő berendezéseket pedig az ötszázmilliós Raiffeisen-hitel segítségével vásárolta meg a Patakhő.

Bár nem tartják elképzelhetőnek, hogy a bíróság a Titán Faktornak adjon igazat, ha mégis így történne, azt azonnal megfellebbeznék - tette hozzá. A város távhőellátása ugyanakkor semmi szín alatt nem foroghat veszélyben - szögezte le. Megerősítette, hogy csalás gyanújával feljelentést fontolgatnak a ma már Enefinek hívott E-Star ellen.”

Az idézett szöveg forrása: www.nol.hu

Gulybán László továbbá azt is elmondta, az enyhe ősz ellenére a távhőszolgáltatás és hőszolgáltatás próbaüzeme megtörtént, műszaki állapota megfelelő. A lakosság és intézmények szolgáltatása tökéletesen működik és működni fog. Felkészültünk a "legzordabb" télre is.


 

XXIV. SUSI KUPA - KÉZILABDA ÉS LABDARÚGÓ TORNA

2014. október 18-19-én (szombat – vasárnap) rendezi meg a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola azt a kézilabda és labdarúgó tornát, melyen négy korosztály, 17 csapata vesz részt.


Az eseményen résztvevő korosztályok:

- 2003-2004-es lány KÉZILABDA TORNA

(Országos Gyermekkézilabda Bajnokság – Kulcsár Anita régiójának sárospataki fordulója)

- 2005-2006-os fiú LABDARÚGÓ TORNA

- 2003-2004-es fiú LABDARÚGÓ TORNA

A nagyszabású rendezvény az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában (okt. 19. - kézilabda) valamint a Sárospataki Sportpályán (okt. 18. - labdarúgás) kerül megrendezésre. A belépés díjtalan és a szervezők nagy szeretettel várnak, minden kedves szurkolót.

A kupán a gyermekek érmeket, serlegeket és okleveleket kaphatnak a játék öröme mellett. Nevezett csapatok: Debrecen, Nyíregyháza, Kisvárda, Tiszavasvári, Kazincbarcika, Miskolci Sportiskola, Hajdúnánás, Kalmár Zoltán DSE, Bodroghalom (2 csapattal), Encs, Cigánd, SUSI (5 csapattal).

HAJRÁ SÁROSPATAK! HAJRÁ SUSI!

 

 

 

 

Városi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharcra

 

Magyar Diáksport Napja az Erdélyiben

A tavalyi év sikeres rendezvényén felbuzdulva örömmel vettük az MDSZ ez évi felhívását is, mely szerint újból várják azon intézmények jelentkezését, ahol valamennyi tanuló és dolgozó megmozgatására sportprogramokat szerveznek, hogy egy teljes napot töltsenek a sport jegyében.

Speciális nevelési igényű tanulókkal foglalkozunk kis létszámú osztályokban. Iskolánkban tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, valamint autista gyermekek tanulnak.

2014. október 3-án közös zenés bemelegítésre hívtunk mindenkit, hogy ezzel a kezdő programmal megalapozzuk a nap sikerét és jó hangulatát. A diákok együtt sportoltak, tornáztak az intézmény pedagógusaival és egyéb dolgozóival, a közös mozgás örömmel töltött el felnőttet és gyermeket egyaránt.

Ezt követte a kötelező programelemként meghatározott 2014 m-es futás. Az iskolánk előtti hosszú útszakaszon - polgárőri biztosítással – bonyolítottuk le a számot. A távot, melyet mindenki - hosszabb vagy rövidebb idő alatt, néhány esetben tanári segítséggel, tolókocsis gyerekek esetében közösen végigsétálva - teljesített.

Ezután következett a tavalyi évről már ismert akadálypálya elnevezésű program, új feladatokkal és még több izgalommal. Mint a mellékelt képekből is kitűnik a gyerekek fegyelmezetten, legjobb képességeikhez mérten, elszántan, nagy lelkesedéssel, sérültségi foktól függő önállósággal hajtották végre a feladatokat. Volt móka, kacagás és persze a mozgás öröméből adódóan jókedv.

A következő versenyszám célbadobás álló és mozgó célra, kötéláthajtás és közös Tűz, víz, repülő című játék volt. A kispályás focira előzetes meghirdetés után 3 fős csapatokkal jelentkezhettek a gyerekek. 7 csapat vetélkedett egymással, körmérkőzéseket játszva.

Amíg a tornateremben a focié volt a főszerep, addig az udvaron célba gurításé, kosárra dobásé és a tengóé. Aki nem focizott, az ezekben a játékokban próbálgathatta szárnyait, a koncentráció mellett az ügyesség és pontosság területén bizonyíthatták tehetségüket a gyerekek. Természetesen a legkisebbekre is gondoltunk, hiszen labda- és fogójátékokkal mozgattuk a tanulókat. Vidáman telt nap, mindenki élményekkel gazdagodott.

Az intézményünk sajátos voltából adódóan a mozgás különleges szerepet tölt be a tanulóink életében, mint pl. mozgásterápia, a mindennapos testnevelés kapcsán a mozgásfejlesztés. Az együttmozgás élményét megtapasztalva úgy találjuk, hogy a tanár-diák, felnőtt-gyermek közös sportrendezvények szervezése hozzájárul, hogy az intézményünkbe járó sajátos nevelési igényű gyermekek önbizalma megerősödjön, és a testi felfrissülés által szellemi képességeik is fejlődjenek.

A tudósítást írta Csubákné Gabóczi Erika

További fotók >>>

 

 

Lomtalanítás és 2014. okt. 23-24-i hulladékgyűjtés

Tisztelt Sárospataki Lakosok!

INGYENES LOMTALANÍTÁS! IDŐPONTJA: 2014. november 8. (szombat)

FONTOS! A felesleges lomokat lehetőleg kötegelve, ill. az ömlesztett anyagokat zsákolva kérjük előkészíteni a szállításra!

A szállítandó anyagokat szíveskedjenek leghamarabb a szállítást megelőző este, vagy a szállítás napján a kora reggeli órákban, de legkésőbb de. 6 óráig az úttest széléhez kihelyezni! A későbbi időpontokban kitett hulladékokat a Z.H.K. Nonprofit Kft. nem szállítja el!

A lomtalanítás Apróhomok, Dorkó, Halászhomok, Kisgát dűlő, Páterhomok, Rózsás külterületekre is vonatkozik!

A lomtalanítás keretén belül a Z.H.K. Nonprofit Kft. elszállítja a lakásban, emberi tartózkodásra szolgáló más helyiségben felhalmozott szilárd hulladékot, nagyobb méretű berendezési tárgyakat, bútorokat, ágybetéteket, háztartási berendezéseket és készülékeket, rendeltetésszerű használatra már nem alkalmas egyéb használati tárgyakat, melyek az ingatlan használata során válnak feleslegessé és a rendszeres hulladékszállítás keretében méretüknél fogva nem szállíthatók el.

Figyelem! Építési törmeléket, zöld hulladékot és veszélyes hulladékot (pl. akkumulátor, elem, festékes doboz stb.) a közszolgáltató nem szállít el!

Amennyiben az adott napon az érintett területen kimaradnak területrészek, azt a következő járatnapon teljesíti a közszolgáltató.

 

Továbbá tájékoztatom Sárospatak város lakosságát, hogy a Zempléni Z. H. K. Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. 2014. október 23-án (csütörtökön) és október 24-én (pénteken) a hulladékkezelési tevékenységét a már megszokott ütemterv alapján járat szerint végzi.

Aros János polgármester

 

 

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör szeptemberi találkozója

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör szeptember 16-i összejövetelén a világhírű cseh-morva pedagógus, prédikátor, politikus, filozófus és költő Comenius emlékét idéztük. Bevezetésként Czabányi Attila főiskolai hallgató igényes tolmácsolásában Képes Géza: A templomépítő című versét hallottuk, később pedig Comenius: Életünk a világon csak vándorút című művét adta elő, majd az előadás befejezéseként Martinák János: Comenius Pataki szobra előtt címmel írt költeményét szavalta el. Nagy László János: “Vándorlás volt egész életem” c. hiánypótló, értékes filmjében a híres pedagógus életútja főbb helyszíneit ismerhettük meg.

 

A Körünkben is nagy tiszteletnek örvendő dr. Földy Ferenc főiskolai tanár, a Magyar Comenius Társaság elnöke “Comenius és Sárospatak” címmel tartott lebilincselő, színvonalas előadást. Johannes Amos Comenius 1592.március 28-án magyar szülők gyermekeként jött a világra a morvaországi Nivnicében. Nagyapja Szeges János, édesapja Szeges Martin vallásos emberek voltak, szőlőműveléssel foglalkoztak. A család a gyermekekkel együtt később Uhersky Brodban telepedett le. Az édesapja tagja volt a Cseh Testvérek gyülekezetének. A tudományos kutatók 1960-as években találták meg Comenius: “Drága hazámnak Morvaországnak…” c. írását, amely származása és névhasználata bizonyítéka. A dokumentumot Jan Amos Co formában dedikálta, majd áthúzta a Co rövidítést és Szeges, a nivnicei-vel egészítette ki. Később a Szeges névhez jelzőként komnansky, komensky név társult, az utóbbit latinosította Comenius névre.

Kisgyermekként pestisjárványban veszítette el a szüleit, testvéreit. Az egyik nagynénje vette magához és gondoskodott róla. Az elemi iskolai tanulmányait a cseh testvérek közössége iskolájában végezte el. Kiváló tanuló volt, rengeteget olvasott, ezzel a tudományokban való jártasságát alapozta meg. Ezután a prerovi latin gimnáziumban tanult tovább, majd a herborni akadémián és a heidelbergi egyetemen folytatta teológiai tanulmányait. Nagy hatással volt rá Alstedt harmónia elmélete, Bacon filozófiája. Mindezek alapos ismeretében tervezte kidolgozni a “tudományok tudománya”, a pánszófia elméletét, amely hozzásegíti az embert a világban való eligazodáshoz, a boldoguláshoz. Egyetemi tanulmányai befejezésével visszatért Prerovba, felszentelték papnak, házasságot kötött Magdaléna Vizovskával. A lelkészi teendők mellett a helyi gimnáziumban is tanított. 1618-ban, a harmincéves háború kezdetén újabb tragédia érte, pestisjárványban veszítette el családját. 1620-ban a fehérhegyi csata után a cseh testvérek közösségét feloszlatták és egy kis csoporttal a lengyelországi Lesznóba menekült, ahol újból családot alapított. A lelkészi és a pedagógusi tevékenység mellett tudományos kutatómunkát is folytatott. Megírta a "Didactica magna" (Nagy oktatástan) c. híres munkáját, a "Janua linguarum aurea reserata" és a "Vestibulum" c. latin nyelvkönyveket. Hozzákezdett a korábban tervezett pánszofia elmélet kidolgozásához is. „A pánszofia nem öncélú tudományos teljesítmény, hanem olyan összefüggő ismeretrendszer, amely a világot a maga teljességében képezi le, s teszi áttekinthetővé.” 1641-ben meghívták Londonba és Svédországba, hogy tapasztalataival segítse az oktatásügy reformja megvalósítását. Svédországi tartózkodása alatt készült el az Atrium (fogadóterem) c. harmadik nyelvkönyve Később visszatért Lengyelországba, Lesznóba és a Morva Testvérek püspökeként tevékenykedett. Tudását sajnos nem tudta szülőhazájában hasznosítani.

1650-ben Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony meghívására érkezett városunkba, hogy a híres Református Kollégiumot megreformálja. Comenius azzal a nemes szándékkal jött ide, hogy a gyakorlatban is kipróbálhatja a pánszofiai tervét, egyben a politikai elképzeléséhez is segítséget kaphat a Rákóczi-családtól. Négy évig tartózkodott Patakon, és a hétosztályos pánszofikus iskola tervezetéből csak az első három osztály valósult meg. A latin nyelv elsajátítását a Vestibulum, a Janua és az Atrium nyelvkönyvek segítették. Itt írta meg az első képekkel illusztrált tankönyvét,az Orbis Sensualium Pictus (A látható világ képekben) c. képes gyermeklexikont, amely 1658-ban jelent meg latin, német, 1669-ben latin, német, magyar nyelven. A dokumentum a diákok számára a tanulás egyik fontos és kedvelt eszköze volt, melyet később több nyelvre is (pl. japán) lefordítottak. Miután politikai elképzeléseit a Rákócziak nem támogatták, 1654-ben visszatért Lesznóba, majd Hamburgban is tartózkodott, és Amszterdamban telepedett le. Itt anyagilag is támogatták a tudományos munkáját, a művei gyűjteményes kiadását. 1670. november 15-én távozott az élők sorából. Naardenben helyezték el örök nyugalomra, a templom azóta is zarándokhely a hazai és külföldi pedagógiai szakemberek számára.

Az előadás szemléltetéséhez dr. Földy Ferenc tanár úr, a Magyar Comenius Társaság elnöke könyvkiállítás formájában mutatta be a Bibliotheca Comeniana könyvsorozatuk eddig megjelent köteteit, és a saját tulajdonában lévő különlegesen szép Comenius mellszobrot is. Ezután Remeczkiné Toma Kornélia, a Comenius Társaság titkára az 1986-ban megalakult Társaság sokszínű tevékenységét mutatta be. Minden évben a legújabb pedagógiai kutatások eredményeit tudományos konferencián mutatják be, az előadások anyagát az itt bemutatott könyvsorozat ízléses köteteiben adják közre. Nemzetközi tudományos konferenciákat, felolvasó üléseket szerveznek, pályázatokat írnak ki, Comenius emlékplakettel jutalmazzák az aktív tudományos kutatókat, és a városunkban kiemelkedő munkát végző szakembereket. 1976-ban a Tanítóképző Főiskola felvette Comenius nevét. Sárospatakon utcát neveztek el róla, két márvány emléktábla, egy szép mellszobra is hirdeti a nagy tudós emlékét.

Comenius az első nemzetközileg is elismert pedagógus, akinek a munkássága a huszonegyedik század oktatásában is jelen van.

Nagy tisztelettel és hálásan köszönjük dr. Földy Ferenc tanár úr értékes, különleges előadását, annak sokszínű szemléltetését. Tudományos kutatómunkájához, a Magyar Comenius Társaság színvonalas, példaértékű vezetéséhez jó egészséget, további sok sikert és elismerést kívánunk.

„Ha ti hunjaim, tudtok élni tehetségetekkel, bölcsesség dolgában Európa egy népénél sem lesztek hátrább.” Comenius (Sárospatak, 1650. nov. 24.-beköszöntő)

Halász Magdolna, Köri elnök

 

 

Pro Progressio-díjban részesült az ÁVG

Örömteli, hogy a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium képviseletében Tóth Tamás igazgató úr 2014. október 9-én a Budapesti Műszaki Egyetemen Pro Progressio-díjat vehetett át.

A Műegyetem Baráti Köre által létrehozott Alapítvány tevékenységének középpontjában évek óta a tehetséggondozás és az innováció támogatása áll. A 2014. évben 15, a természettudományok és a műszaki jellegű tárgyak oktatásában élenjáró iskola rendezvényeit támogatják. A díjazottak között az ÁVG olyan neves iskolákkal együtt jelent meg, mint az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziuma és Kollégiuma, a Városmajori Gimnázium vagy a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium.

A díjátadón Pakucs János, a Pro Progressio alapítvány elnöke elmondta, már évekkel ezelőtt rájöttek arra, hogy nem elég a tehetségeket csak az egyetemi évek alatt támogatni, az azt megelőző időszakban is segíteni, ösztönözni kell a fiatalokat a műszaki és a természettudományos tevékenységekben. Ezért hozták létre a BME stratégiai céljaival megegyező középiskolai pályázatot 1996-ban.

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium fennállása óta megvalósított reáltudományos tevékenysége (tanítási órák, versenyek, projektek, közöttük az egész országban egyedülálló fizika becslési verseny) révén érdemelte ki a díjat. 

 

Zérczi László, a 6-os választókerület képviselőjének köszönő üzenete

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Tisztelt Lakosok!

KÖSZÖNETET szeretnék mondani Önöknek, amiért október 12-én éltek állampolgári jogukkal és elmentek szavazni.

 

KÖSZÖNÖM, hogy szavazataikkal támogattak, és így lehetőséget kaptam a képviselői munkám folytatására.

Zérczi László

 

Négy nap a Múzeumban!

A plakát megtekintése teljes méretben >>>

 

Aros János polgármester köszönő üzenete a választóknak

Tisztelt Sárospatakiak!

Köszönöm, hogy októberi helyhatósági választásokra elmentek szavazni és támogattak.

Köszönöm, hogy bizalmat kaptam Önöktől és tovább vezethetem a várost. Ez hatalmas felelősség! Jó szándékkal és eredményesen fogom tovább vezetni Sárospatakot. Jó munkát kívánok az új képviselő-testületnek, akikkel minden erőnkkel és tudásunkkal azon leszünk, hogy választóink megelégedésére működjön és fejlődjön tovább Sárospatak az elkövetkező öt évben!

Aros János


 

Idősek Világnapja a Gondozási Központ Idősek Klubjában

Az Idősek Világnapjára emlékeztek Sárospatakon, a Kossuth Lajos út 5. szám alatt működő Gondozási Központ Idősek Klubjában 2014. október 2-án.

Kedves kis műsort adtak elő a vendégeknek  a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanulói, és Bálint Béla igazgató úr.

E nemes nap alkalmából Karajz Barnabásné intézményvezető helyettes és Lencse Ágnes klubvezető köszöntötték az időseket, megköszönve fáradozásukat, munkájukat, törődésüket, a jövő generációjáért folytatott küzdelmüket.

A megjelentek a klubban sütött finom süteményekkel, üdítőkkel és jókedvvel ünnepelték a napot. 

Telkibányán vendégszerepelt a Sárospataki PLASZTIK SE

A Sárospataki PLASZTIK SE mazsorett csoportjai Október 11-én egy telkibányai felkérésnek köszönhetően, a helyi családi napon léptek színpadra. A remek időjárásnak köszönhetően szép számban látogattak el a rendezvényre, lelkes közönség előtt mutatkoztak be csoportjaink. A fellépést siker koronázta, ahol dicséretekkel és jó kívánságokkal halmozták el a helyiek a fellépő gyermekeket. Nagyon jó hangulatú délutánt töltöttünk Telkibányán. Köszönet a szülőknek és támogatóknak a lehetőségért, hogy a hegyköz e településén is bemutatkozhattunk.

További fotók >>>

 
További cikkeink...

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

4. oldal / 315

  • зеркало Киев