A Carolina Óvoda és Bölcsőde környezetvédelmi csoportos gyermekei kirándulást tettek Nyíregyházára

A Carolina Óvoda és Bölcsőde környezetvédelmi csoportos gyermekei 2014. október 8-án kirándulást tettek Nyíregyházára, a Vadasparkba – mesélte Bárdosi Rózsa, óvodapedagógus, a Környezetvédelmi Munkaközösség vezetője.

A hatalmas parkban a gyermekek közelről láthattak olyan vadon élő és egzotikus állatokat, amelyeket eddig csak könyvekből, esetleg a TV-ből ismerhettek. Az állatkerti kirándulás nagyon jól sikerült, hiszen nem csak a látvány volt lenyűgöző, de az időjárás is kedvezett a hosszú sétákhoz. Arról, hogy a gyermekek hogyan érezték magukat, beszéljenek a képek!

További fotók >>>

 

Állatok Világnapja a Carolina Óvoda és Bölcsődében

Tartalmas hete volt a Carolina Óvoda és Bölcsőde Környezetvédelmi Munkaközösségéhez tartozó 5 csoportjának (Halacska, Mackó, Manócska, Pillangó, Süni), hiszen a napokban emlékeztünk meg az Állatok Világnapjáról (október 4.) – nyilatkozta Bárdosi Rózsa óvodapedagógus, a munkaközösség vezetője.

Óvodánkban nagyon fontosnak tartjuk, hogy már kisgyermekkorban kialakítsuk, megalapozzuk a gyermekek állatokhoz és környezetünkhöz való felelősségteljes viszonyát. Az ünnepi program célja volt, hogy az ember és az állat közötti barátságot erősítsük, valamint felhívjuk a figyelmet az együttélés fontosságára és szabályaira.

Véleményünk szerint az állatok szeretetét nem lehet könyvből megtanulni, megtanítani. Az élménynyújtás, tapasztalatszerzés, tevékenykedés a legjobb módja annak, hogy az óvodás korú gyermek az állatokkal közeli kapcsolatba kerüljön. Óvodánkban már „hagyománnyá vált”, hogy október elején az óvodapedagógusok előadásában dramatizálásra és bemutatásra kerül egy állatmese. Idén „ A tücsök és az egérke lakodalma„ című népmesére esett a választásunk. A mesében a gyermekek megfigyelhették és megtanulhatták, hogy az összefogásnak milyen rendkívüli ereje van.

Az előadásra a belépő, szokásunkhoz híven, most is kutyaeledel volt, amelyet a Sárospataki Kutyamenhely lakói számára gyűjtöttünk. A gyermekek és szüleik nagyon gondoskodóak voltak, hisz reggel már sok-sok eledellel érkeztek az elárvult, gazdátlan kutyák megsegítésére. A meseelőadás után Törő Gábor, a menhely vezetője egy rövid filmet vetített a gyermekeknek a menhelyről és lakóiról. Hozott is magával egy igazi kiskutyát, amelyet minden gyermek megsimogathatott. A programnak nagy sikere volt.

További fotók >>>


 

Széphalomban járt az Örömhírvétel Görögkatolikus Óvoda

A Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozat keretein belül 2014.október 13-án ellátogattunk a Magyar Nyelv Múzeumába, Széphalomba. A múzeumpedagógiai foglalkozásunk irányvonala:  "Isten a költészetben".

Előzményként beszélgettünk a gyermekekkel, hogyan keletkeztek a mesék és versek. Felelevenítettünk néhány mesét és verset, melyben szerepel Jézus Krisztus. A Bibliai történetekkel szintén ráhangolódtunk a programra.

Kazinczy Ferenc emlékcsarnokában kísérőnk bemutatta a kiállított tárgyakat, képeket, mesélt nekünk Kazinczy életéről, munkásságáról, magyar nyelvünk kialakulásáról. A múzeumparkban megtekintettük a híres nyelvújító családi sírját és a róluk készült szobrokat. Az időszakos kiállításon izgalmas barangolásban volt részünk.

A tartalmas délelőttöt közös meseszövés és a mese illusztrálása zárta.

Hazafelé jövet látogatást tettünk a Sátoraljaújhelyi Szent Miklós Görögkatolikus templomban, ahol Damjanovics József Főesperes Atya fogadott bennünket. A kölcsönös bemutatkozást követően bemutatta a gyermekeknek a templomot, közösen megkerestük az ikonokon ábrázolt Jézus Krisztust, majd énekléssel, verseléssel zártuk a templomlátogatást.

 

A jövőben szándékunkban áll ezt a programot megismételni a nagycsoportos gyermekeinkkel.

További fotók >>>

 

Október 22-én kedődik az őszi színházbérletes előadássorozat; Soóky Margit - Galambos Zoltán: Katyi

Varga Kató színésznő szeretne lenni, de a felvételi vizsgán belesül a szerepébe. A már befutott színész, a bizottság elnöke könyörtelenül tehetségtelennek bélyegzi. Kató, hogy tehetségét bizonyítsa, kitalál magának egy figurát: Katyit, a vidéki megesett cselédlányt. Elszegődik a színészhez mindenesnek és ebben a minőségében rövidesen felforgatja az egész házat. Pokollá teszi a színész életét.

A Katyi című színdarab közvetlen elődje egy Soóky Margit regényéből írt, 1942-ben vetített magyar filmvígjáték, amit legendás szereposztása tett feledhetetlenné: Kiss Manyi, Tolnay Klári és Bilicsi Tivadar játszották a fő szerepeket – a film még egy nótával is gazdagította a közönséget (Zöld a kukorica, Katyi, harmatos a levele, Katyi), amit akkoriban országszerte sokan dúdolgattak.

A Körúti Színház Galambos Zoltán rendezésével a nagy elődökhöz méltó, az 1920-as évek hangulatát megidéző komédiát kerekített a Katyiból. A megkatyisodott Kató hódításainak és lódításainak története Placskó Emese, Kautzky Armand, Gyebnár Csekka, Tahi-Tóth László és mások parádés alakításával a múlt évben debütált.


Szereplők:

Almási Miklós: Fila Balázs
Schulteisz Kató/Katyi: Placskó Emese
Ferenc: Tahi-Tóth László
Csiba Kati: Gyebnár Csekka
Pálinkás Berci: Lipták Péter
Jacques Ponton magándetektív: Oroszi Tamás
Kató anyja: Pecsenyiczki Balázs
Rendőrfogalmazó: Galambos Zoltán
Lili: Lehel Kata
Mária: Kiss Edina
Csiba Márton: Makrai Pál
Asszony, a gyerek anyja: Karaivanov Lilla/Endrei Lívia
Járőr:  Raczkó Tamás

 

Soóky Margit regényéből írta és rendezte: Galambos Zoltán

Belépődíj: 2800 Ft


 

Átvették megbízóleveleiket a képviselők és a nemzetiségi önkormányzatok képviselői

Ünnepélyes keretek között vehették át megbízóleveleiket a megválasztott önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint a polgármester, Aros János. A Helyi Választási Iroda elnökhelyettese mindenkinek gratulált és röviden beszélt az október 12-i helyhatósági választásokról is. A képviselő-testület nevében Aros János mondott köszönetet a csendben és nyugodtan lezajlott kampányért és a választásokért.

További fotók >>>

 

Egészségnap volt a Könyvtárban

Az Országos Könyvtári Napokhoz kapcsolódott a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár is. Olvasóikat egy hetes, változatos és színes programokkal várták. A Rendelőintézet közreműködésével október 17-én egy egészségnapot szerveztek a könyvtár emeletén. A délelőtt során sok olvasó élt a gyors szűrővizsgálatokkal, melyek között volt a vérnyomás és vércukorszint mérés, de még testzsír % számítást is végeztek. Együnk az egészségünkért címmel pedig  a délelőtt folyamán Csordásné Demkovics Judit tartott előadást, aki még egészséges ételeket is hozott bemutatásra.

További fotók >>>

 

 

 

Az Arany János Tehetséggondozó Program 2015/2016-os tanévére hirdetett nyílt napot az ÁVG

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban 2000-től működik az Arany János Tehetséggondozó Program, melynek célja, hogy segítse a valamilyen ok miatt hátrányos helyzetű tehetséges diákok továbbtanulását. A program keretében a tanulóknak lehetőségük nyílik arra, hogy az általános iskolai tanulmányaik végeztével olyan gimnáziumokban, kollégiumokban tanuljanak tovább, amelyek célul tűzték ki a tehetséggondozást és a felsőfokú tanulmányokra való eredményes felkészülést.

Az ÁVG is pontosan ezeket célozza meg, így most, az Arany János Tehetséggondozó Program 2015-2016-os tanévére hirdetett nyílt napot. Ennek keretében Tóth Tamás igazgató beszélt a program lényegéről és a bekerülés részleteiről, illetve elmondta, összesen 32 diákot tudnak a programba felvenni. Az érdeklődő diákok és szüleik a bemutató után az intézményben tanuló, az AJT Programban részt vevő diákoktól is kérdezhettek az óralátogatások során.

Tóth Tamás megkérdezésünkre elmondta, akik a nyílt napon nem vettek részt, de érdeklődnek a program iránt még nem késtek el, hisz a pályázatokat legkésőbb december 11-ig eljuttathatják az iskolába. Bővebb információk az iskola weblapján.

 

További fotók >>>

 

 

Gyűjtés Kristály Máténak

Mindösszesen négy napot járt iskolába az első osztályos Kristály Máté. Kiderült ugyanis, hogy a sárospataki kisiskolás súlyos betegségben szenved. Az ő gyógykezelését szeretnék elősegíteni a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói és pedagógusai azzal, hogy gyűjtést szerveznek a kisfiúnak. A gyerekek a műanyag kupakokat, az oktatási intézmény alapítványa pedig pénzt gyűjt a család megsegítésére és kérik azok támogatását is, akik szeretnének segíteni a hétéves kisfiúnak.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Közös sajtótájékoztatón értékelte a választásokat az MSZP-DK és a Sárospataki Civil Kerekasztal

A Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció és a Sárospataki Civil Kerekasztal tagjai közös sajtótájékoztató keretében értékelték a 2014. évi helyhatósági választásokat. Mint elmondták, az idei októberi választásokat több szempontból is eredményesnek tekintik.

Hutkainé Novák Márta – aki az MSZP-DK támogatásával a képviselő-testületbe koalíciós listáról került be – a sajtótájékoztató keretében elmondta, képviselői munkája során megpróbálja azokat a javaslatokat és ötleteket megvalósítani majd, amelyeket a lakossági fórumaikon hallottak a város lakosaitól. Mindezek mellett pedig továbbra is tartani fogják a kapcsolatot a patakiakkal.

 

A választási értékelés mellett mindhárom megjelent szervezet köszönetét fejezte ki az indulóknak és a delegáltaknak, az október 12-én végzett munkáért.

 

Folytatódik az aszfaltozás

A héten továbbfolytatódtak Sárospatakon az aszfaltozások. Ennek köszönhetően a város több pontján megújultak a járdák és az úttestek. Aros János megválasztott polgármester elmondta, hogy ezekre a munkálatokra az Önkormányzat saját forrást biztosít, de nagyon bíznak abban, hogy a hamarosan megnyíló Európai Uniós pályázatok adta lehetőségekkel élni tudnak és még több fejlesztést tudnak végrehajtani a városban.


 

Kétnapos programsorozatot rendezett Sárospatakon a Városok, Falvak Szövetsége Kulturális Régió

2006-ban, Debrecenben alakult meg a Városok, Falvak Szövetsége Kulturális Régió, amelyhez Sárospatak 5 évvel később, 2011-ben csatlakozott. Az egyesület létrehozásának célját az alapítók a következő képen fogalmazták meg: „A tagok elérkezettnek látják az időt arra, hogy – az Európai Unió által kínált lehetőséggel élve – újraegyesítsék a XX. századi történelem által szétszabdalt kulturális régiójukat.” A zempléni település pedig gazdag történelmi múltjának köszönhetően szeretett volna ebbe bekapcsolódni. Most házigazda szerepet is vállalt egy kétnapos rendezvénysorozat kapcsán. A szakmai konferencián azokat a terveket egyeztették a jelenlévők, amelyek kapcsán főként az európai uniós pályázati lehetőségek kihasználásával fejleszteni szeretnék a tagtelepüléseket. Egymás erősítése a cél, ehhez pedig a közös tervek felvázolása a legfontosabb- hangzott el a konferencián.

További fotók >>> 

Irodalmi teadélután volt október közepén

„Isten küldött, szentjánosbogárnak" címmel  irodalmi teadélutánra hívtam az érdeklődőket október 15-én, 15 órai kezdettel  A Művelődés Háza és Könyvtárába – küldte beszámolóját az eseményről Stumpfné Gyöngyös Etelka.

A 125 éve született Sík Sándorra emlékeztünk. Kevesebb szó esik róla, mint kellene, hiszen miközben maga is jó költő, vallásos költő és igen jelentékeny irodalomtudós, nem utolsósorban Radnóti Miklósnak az egyik legfontosabb ösztönzője is volt. A Kossuth-díjával egy időben lett piarista rendjének magyarországi tartományfőnöke. Ezt a magas egyházi tisztet töltötte be a haláláig.

Tanári, költői és irodalomtudósi munkája mellett egyik alapítója és irányadója volt a magyar cserkészmozgalomnak. Ő írta meg indulóit (az elsőt:„Vígan, fiúk, cserkészfiúk, majd a másodikat és maradandót:„Fiúk, fel a fejjel!”); ő írta első törvénymagyarázatát, ő írta meg pedagógiáját, a Vezetők könyvében.

Példaképe annak a magatartásnak, hogy egy kivételes műveltségű és tehetségű ember hogyan lehet egyszerre vallásos költő, nemzetközi hírű egyházi szónok és az őt körülvevő valóság problémái iránt fogékony közéleti személyiség

Versein keresztül próbáltam bemutatni életét. Vetített képes formában tekinthették meg vendégeim többek között a Hiszek, Szemben a nappal, az Andocsi Máriához, Te Deum, Néma miatyánk, .... című verseit.

1963. szeptember 28-án halt meg Budapesten.

Rónay László vallomásával fejeztem be az emlékezést

"Személyes vallomással kell befejeznem e szerény, Sík Sándor sok jelentős művét mellőző számvetést. Újra és újra visszatértem hozzá. Eleinte dacból, s hogy ne feledjék. Mostanában a hiánya érint a legfájdalmasabban. Úgy vélem, békésebben, indulatmentesen élhetnénk és alkothatnánk, ha hozzá hasonló értékőrző és integrálni képes személyiségek mutatnák az utat."

Köszönöm kedves vendégeimnek, hogy ismét megtiszteltek jelenlétükkel.

További fotók >>>

 

A törökországi Rodostó delegációja Sárospatakon

A törökországi Rodostó minden tekintetben kiemelt testvérvárosa Sárospataknak. A település újonnan megválasztott polgármestere és két társa tett látogatást a napokban városunkban.

Ennek kapcsán a vendégek ellátogattak az idegenforgalmilag jelentős helyszínekre illetve betekintést nyertek abba is, hogy hazánkban miként működik a közigazgatási rendszer, ezzel együtt az önkormányzatiság és a járási rendszer. Mindezekbe, dr. Komáromi Éva, a Sárospataki Járási Hivatal vezetője avatta be őket.

A delegáció tagjai abban is állást foglaltak, hogy mi mindenben szeretnének ténylegesen együtt működni a zempléni testvértelepüléssel, valamint megerősítették, hogy továbbra is élő és tartós kapcsolatot szeretnének ápolni Sárospatakkal.

További fotók >>>


 

 
További cikkeink...

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

3. oldal / 315

  • зеркало Киев