A Zempléni Gombász Egyesület gomba és fotókiállítása

 

Berek Pergető Kupa 2014.

A 2014-es Berek Pergető Kupa jó hangulatban nagyszerű időben zajlott le. A pergető verseny mindig is az érdeklődés középpontjában volt. Ennek megfelelően 14 csapat, 28 horgász mérte össze tudását.

A 14 csapat összesen 22 halat fogott, főleg csukát, egy süllőt és sügért. Öt csapat sajnos nem fogott halat, de az ő kitartásuk is dicséretet érdemel.

1. helyezés: Preszoly András-Karajz István 7 db fogott hal, 329 cm.
2. helyezés: Máji József-Domonkos József 3db fogott hal, 161 cm.
3. helyezés: Bányácski Károly-Bányácski Zoltán 3db fogott hal, 144 cm.

A legnagyobb hal kifogója a Máji József, Domonkos József páros, 66 cm csukájukkal.

További fotók >>>

 

Fordítsuk meg az eredményt!

Bizonyára a mi eddigi szavazataink is benne vannak abban, hogy 21%-ról közel 24%-ra nőtt az IGEN szavazatok aránya azon a román nyelvű internetes oldalon, amelyen ezt a kérdést tették fel: "Egyetért-e ön a székely autonómiával?"
Ne mulasszuk el székelyföldi testvéreink biztatásának ezt az egyszerű módját!

A lenti linkre kattintva először a "Da" (igen), majd a "Voteaza" (szavazás) gombra kellene kattintani. A szavazás állását a "Vezi rezultatele" feliratra kattintva követhetjük nyomon... (Egy gépről csak egyszer enged szavazni.)

http://www.voceatransilvaniei.ro/dezbatere-publica-esti-de-acord-cu-autonomia-tinutului-secuiesc-voteaza/


 

Október 6-i megemlékezés

 

Meghívó könyvbemutatóra

A meghívó megtekintése nagyobb méretben >>>

 

Kutatók Éjszakája az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Karán

Nem csak az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium csatlakozott a 2014-ben kilencedik alkalommal megrendezett Kutatók Éjszakájához, hanem az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Kara.

A Kutatók Éjszakája továbbra is az ország egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő eseménye. Ezen az éjszakán a felsőoktatási intézmények és kutató intézetek nyitják ki kapuikat, hogy közelebb hozzák az érdeklődőkhöz az egyes tudományterületek érdekességeit, aktualitásait.

A Comenius Karon szeptember 26-án este látványos kísérletek, és izgalmas vetélkedők várták az érdeklődőket, amelyeket Dr. Nagy György, valamint az intézmény többi oktatója mutatott be az érdeklődő kicsiknek és nagyoknak.

További fotók >>>


 

 

A Művelődés Háza Kamarakórusa felvételt hirdet női és férfi szólamokba!

A Művelődés Háza Kamarakórusa felvételt hirdet női és férfi szólamokba egyaránt. A több, mint 45 éve alakult kórus vezetője 2014. szeptemberétől Sándor Zoltán, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének vezetője.

Várunk minden énekelni szerető pataki, vagy környékbeli lakost, aki heti egy (szerda) estéjét a közös éneklésre szánja.

Jelentkezni lehet: A Művelődés Háza és Könyvtára oktató termében minden szerdán 18.30-kor.

Vezetőség

 

 

Megrendezésre került a X. Sárospataki Autó és Repülő napok

Megrendezésre került a X. Sárospataki Autó és Repülő napok, melynek keretében az 1974 óta, folyamatosan működő klub, fennállásának 40 éves évfordulóját is ünnepelte.

A Sárospataki Modellező Klub tagjai önként, időt, fáradtságot és pénzt nem kímélve lelkiismeretesen hozzájárultak annak eredményes működése érdekében.

Az idei rendezvényen szép számmal jelentek meg haza is külföldi versenyzők is.

A szervezők köszönetüket fejezik ki minden résztvevőnek!

További fotók >>>


 

Itthon vagy - Magyarország Szeretlek! - Sárospatak

A tavalyi évben nagy sikert aratott az Itthon vagy - Magyarország Szeretlek! rendezvénysorozat, így nem volt kérdéses, 2014-ben is megszervezik. Az országos programhoz idén is csatlakozott Sárospatak. A város Önkormányzata, pályázat útján tudta ismét megrendezni a programot.

A vetélkedő A Művelődés Háza és Könyvtárában zajlott. Most, a város általános iskoláinak csapatai mérték össze tudásukat ügyességi játékokban és a helytörténeti tudásra alapozott feladatokban. Volt, amikor a háttéranyag tudása jelentett előnyt, máskor pedig egyszerűen csak a szerencsén múlott néhány pont.

Az utolsó feladat előtt csupán 3-3 pont volt a különbség a csapatok között, végül a szerencsekerék döntött el, ki nyerte a vetélkedőt. Idén, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola lett az első, a második a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, a harmadik pedig a Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolája lett. A vetélkedőről sem távozott üres kézzel, hisz az együtt töltött jó hangulatú délutánon túl, minden csapta tagja egy Mozi és egy Végardó Fürdő belépővel lett gazdagabb.

Az estét pedig a Novák Zoltán vezette Inox Együttes koncertje zárta.

További fotók >>>


 

Szeptember havi képviselő-testületi ülés

A 2010-2014-es ciklus utolsó képviselő-testületi ülésére gyűltek össze a tagok. A napirendek előtt Aros János polgármester beszámolt a két ülés közötti legfontosabb eseményekről, majd az elmúlt négy év vagyoni és pénzügyi helyzetéről beszélt. Ezután, közel húsz napirendi pont megtárgyalására került sor. A testület tagjai beszámolót hallgattak meg a Települési Értéktár Bizottság eddigi munkájáról, a város zöldterületeinek nagyságáról, de módosították A Művelődés Háza és Könyvtára alapító okiratát is. Több javaslatot is megbeszéltek, mint például az EU Önerő Alap 2014. évi pályázatok benyújtásáról szólót.

További fotók >>>


 

Kutatók Éjszakája az ÁVG-ben

2014-ben már kilencedik alkalommal rendezték meg a Kutatók Éjszakáját. Idén a nem mindennapi éjszaka szeptember 26-ra esett. Sárospatakon az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium is csatlakozott az országos rendezvényhez, igaz, ők egy nappal korábban, szeptember 25-én tartották meg a programot.

Az esemény célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és vonzóvá tegye a kutatói életpályát a diákok számára. Minőségi ismeretterjesztés és szórakozás egyszerre, ezt jelenti tehát a Kutatók Éjszakája.

Az ÁVG diákjai az aulában délután öttől közel másfél órán át különleges fizikai kísérletek szemtanúi lehettek, majd ezután az iskola termeiben többféle programot és kísérletet tekinthettek meg valamint próbálhattak ki a bátrabbak. Aki akart, magyar fizikusokról hallgathatott előadásokat, az ügyesebbek tésztahidat építhettek, de az elektromágnesességgel kapcsolatos érdekességekbe is beavatták a tanulókat társaik, mi több, kémiai és biológiai vízvizsgálatokat is kipróbálhattak a résztvevők.

További fotók >>>


 

 

ISMÉT TEHETÜNK KICSIT SZÉKELYFÖLD AUTONÓMIÁJÁÉRT!

Egy román oldalon lehet szavazni, de nagyon fontos lenne, mert pár napja még 32% volt az IGEN-ek aránya, most, mikor én szavaztam, pedig már csak 21.5% (14570 "igen" szavazat mellett).
Az erdélyi, román nyelvű, internetes oldal kérdezi olvasóit arról, hogy: „ Egyetért-e ön a székely autonómiával?”*
A lenti linkre kattintva először a "Da" (igen), majd a "Voteaza" (szavazás) gombra kellene kattintani. A szavazás állását a "Vezi rezultatele" feliratra kattintva követhetjük nyomon.
Kérem segítsük ezzel is a sokat szenvedett, de magyarsága mellett hűen kitartó székely népet!
http://www.voceatransilvaniei.ro/dezbatere-publica-esti-de-acord-cu-autonomia-tinutului-secuiesc-voteaza/

Egy nappal később (szeptember 28-án este): az IGEN-ek aránya 23.2 %-ra nőtt. Ebben talán már mi is benne vagyunk!
Köszönet érte minden szavazónak!

Két nappal később (hétfőn): Baj van! Rákapcsoltak a beolvasztás hívei! 21.5 %-ra visszament az IGEN-ek aránya. Kérem szóljanak az ismerőseiknek is. PATAK csodákra képes! A petíciót is - Budapest után - mi írtuk alá legtöbben, messze magunk mögött hagyva a megyeszékhelyeket is!


 

Megjelent Hajdu Imre Száz éves történetek című könyve

Megjelent Hajdu Imre Száz éves történetek című könyve, mely már a nyolcadik kötet, amit a szerző neve alatt jegyeznek.

Az Újbástya Rendezvénycentrumban mutatták be a Sárospatakról szóló történeteket tartalmazó könyvet, melyet Dr. Hörcsik Richárd és Dr. Tamás Edit történészek ajánlottak a jelenlévők figyelmébe. A könyv nem hétköznapi, a bemutatón megtudtuk, hogy műfaját tekintve történelmi dokumentumregény.

Hajdu Imre egy (ma már nem élő) valós személy, Páger Artúr segítségével vezeti végig az olvasót több, mint 190 oldalon, és mutatja be a korabeli Sárospatakot. A könyvben szó esik az akkori utak, járdák és középületek állapotáról, a kisvasút és a villany kiépítéséről is, de azt is megtudhatják az olvasók, honnan ered, a mára már szerencsére kevéssé tapasztalható Újhely-Patak ellentét. Hajdu Imre elmondta, több éven át gyűjtötte a forrásanyagokat és kutatott információk után. Egyértelműen kijelenthetjük, megérte! A könyvben rengeteg régi fénykép és újságcikk található, amelyek tökéletesen kiegészítik és alátámasztják a leírtakat.

Aros János polgármester így köszönti az olvasókat a könyv elején:
„Amikor Sárospatak város Önkormányzata három éve úgy döntött, hogy felkutatja, rendezi és feldolgozza a város 20. századi történetének írott forrásait, majd könyvsorozat formájában megjelenteti, valami ilyesmire gondoltunk.”

Míg Mislai Attila, aki a könyvet lektorálta, így ír a kötet hátoldalán:
„Voltaképp a város hangját halljuk, amint önmagáról mesél önmagának, megteremti íróját, hogy könyvé lehessen, ami a városi lét lényegének, a mítoszteremtő szeretetnek, a történeti hűségnek, az ironikus reflexiónak természetes érlelő közege. Nem egyszerűen a város életéről szóló mű tehát, hanem maga a város élete a legnemesebb értelemben. A könyv a város, a város a köny által elevenedik meg. Ami annyit tesz: Sárospatak él.”

Hajdu Imre Szentimrei Mihály és a valaha volt sárospatakiak emlékezetének ajánlja könyvét.

A Száz éves történetek az Újbástya Rendezvénycentrumban vásárolhatóak meg.

További fotók >>> 
További cikkeink...

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 315

  • зеркало Киев