Elkezdődött a Köztünk Élő Világjárók sorozat őszi-téli évada is

Már több, mint tíz éve zajlik A Művelődés Háza és Könyvtára falai között a Köztünk Élő Világjárók sorozat. Stumpf Gábor szervező környékünk csámborgóit hívja meg Patakra, akik vetítettképes úti beszámolóikkal repítik el a közönséget hol Afrikába, hol Ázsiába, máskor pedig csak a környező, határmenti településekre. Most maga a házigazda csapott fel előadónak, aki korábbi Csíksomlyói kirándulásának élményeit és részleteit osztotta meg az érdeklődőkkel egy nem szokványos módon, hisz a nézők a fotók bemutatása mellett egy videót is megtekinthettek.

 

Az előadók által már számos különleges és izgalmas úti céllal ismerkedhetett meg a közönség. A házigazda elmondta, nem mindig egyszerű ám új utazókat találni, így vannak visszatérő előadók is, viszont szerencsére mindig akad 1-1 új utazó, aki elegendő képanyaggal rendelkezik és ezt meg is mutatja az érdeklődőknek.

Az érdeklődők Csíksomlyó után novemberben Srí Lankára tehetnek egy virtuális utat, majd Sajó Tamás a Balkáni autóstoppos útjáról mesél januárban, végezetül pedig Dr. Vitányi Béla Brazíliába kalauzolja el a vendégeket.

További fotók >>>


 

Bolhapiac lesz november 8-án

 

Patakiak, fotósok figyelem!

A fotókat digitális formában, A/5 méretben, legalább 300 DPI felbontásban, lehetőleg manipulálatlan, kamera alapképek formájában kérjük elküldeni a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre a beküldő adataival:
- Név
- Cím
- Telefonos elérhetőség

Beküldési határidő: 2014. november 12.

A naptár elkészítéséhez kiválasztott képek felhasználásáról Sárospatak Város Önkormányzata szerződést köt az alkotókkal.


 

Meghívó művelődéstörténeti konferenciára

A meghívó megtekintése teljes méretben >>>

 

A Zöldhulladék elszállítása

 

Sikeres volt az őszi színházbérletes előadássorozat első darabja a Katyi

Az őszi színházbérletes előadássorozat első darabját tekinthették meg a színházkedvelők A Művelődés Háza és Könyvtárában október 22-én este. A Körúti Színház Galambos Zoltán rendezésével a nagy elődökhöz méltó, az 1920-as évek hangulatát megidéző komédiát kerekített a Katyiból.

A darab során a néző megismerhette Varga Katót, aki színésznő szeretne lenni, de a felvételi vizsgán belesül a szerepébe. A már befutott színész, a bizottság elnöke könyörtelenül tehetségtelennek bélyegzi. Kató, hogy tehetségét bizonyítsa, kitalál magának egy figurát: Katyit, a vidéki megesett cselédlányt. Elszegődik a színészhez mindenesnek és ebben a minőségében rövidesen felforgatja az egész házat. Pokollá teszi a színész életét.

A színházbérletes sorozat következő előadása november 24-én a Nagy Négyes lesz.

További fotók >>>

 

II. Juhászújév Dömötörkor

A Dömötör nap egy ősi pásztorünnep, mely a pásztorfogadás ideje. Régen ilyenkor hajtották be a juhászok az állataikat a mezőről és számoltak el a gazdákkal. Ezen néphagyomány felelevenítésére tartotta meg második alkalommal két napos rendezvényét a Művelődés Háza és Könyvtára Sárospatakon.

A II. Juhászújév Dömötörkor rendezvénysorozat megnyitóján dudaszóval köszöntötték az érdeklődő Patakiakat és a vendég cseh tánccsoportokat, majd dr. Vitányi Eszter, városunk jegyzője is üdvözölte a megjelenteket. Ezután Darmos István tartott egy rögtönzött bemutatót a kiállított népi viseletekről, mely nagy sikert aratott a vendégek körében.

De nagy siker volt még János Hajnalka népdalénekes koncertje is, akit az ifjú tehetségek követtek a színpadon, hisz ismét megrendezték a népdaléneklési versenyt, melyen a helyi általános és középiskolák diákok mérettek meg kötelező és választott dalok éneklésében.

A programsorozat első napját külföldi és helyi néptáncbemutatók, valamint a Csodacsősz című gyermekelőadás zárta.

Másnap tartották a kézművesek délutánját, melybe a vendég cseh csoportok is nagyon aktívan bekapcsolódtak. A program egy juhászbállal zárult, melyen a játékos feladatokon túl magyar és cseh táncokat is tanulhattak a résztvevők.

További fotók >>>

 

Baba-mama klub lesz a Könyvtárban

 

Az 1956-os forradalomra emlékeztek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

A mai napig meghatározó jelentőséggel bíró, 1956. október 23-án történt eseményekre a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában is megemlékeztek. A diákok már korábban történelem és külön osztályfőnöki óra keretében is felelevenítették az akkor történteket, majd, hogy minél hitelesebben és érthetőbben előadhassák társaiknak is, korabeli televíziós felvételeket is felhasználtak a műsorukban.

További fotók >>>

 

Klima János a Sárospataki Polgárőr Egyesület és a Sárospataki Járás koordinátora kitüntetést kapott

Az Országos Polgárőr Szövetség kiemelt rendezvényét nemzeti ünnepünk, Október 23-a alkalmából a HM Kulturális Központban tartotta amelyre Klima János, a Sárospataki Polgárőr Egyesület alelnöke, a Sárospataki Járás koordinátora is megívást kapott.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnökségének döntése értelmében, a polgárőrség legrangosabb kitüntetésének számító „Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrend„ adományozásával ismerték el és köszönték meg Klima Jánosnak, a polgárőrségért kifejtett eddigi munkáját.

A kitüntetést Tasnádi László a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Dr. Hatala József a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke valamint Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke adta át.
 

Hajnali 3-kor kell majd 2-re visszaállítani az órákat! Ezzel kezdetét veszi a téli időszámítás

Vasárnap, vagyis 2014. október 26-án hajnali 3:00 óráról 2:00 órára kell visszaállítani az órákat, ezzel elkezdődik a téli időszámítás.

 

Az óraátállítás először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítás érhető el. Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről-évre a nyári időszámítást, amelynek szintén az volt a célja, hogy energiát spóroljunk meg. A nyári-téli időszámítást jelenleg egy kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

 

Á. Tóth József kiállítása A Művelődés Házában

„A kép az kép, hatnia kell.” – mondta Á. Tóth József, mikor nemrég A Művelődés Házában nyílt kiállítása előtt beszélgettünk. Ezalatt beavatott a cipősdobozok rejtélyes világába, a kiállított képeinek történetébe és abba, mikor is szeretett bele a fotózásba.

Mikor kezdődött a fényképezés iránti „szerelem”, ha fogalmazhatok így?

Á. Tóth József: „Egészen a 70-es évekbe kell visszamenni, akkor kezdtem el fotózni és ott kezdődött a cipősdoboz történet is. Azóta végigkíséri az életemet a fényképezés. Amatőr fotósként kezdtem annak idején, aztán kiállításokon is szerepeltem. Volt egy olyan szakasza az életemnek, amikor hivatásos fényképészként dolgoztam, manapság pedig a grafikus kollégáimat szolgálom ki különböző fotókkal. Nagy szerelmem mindig a szociofotózás volt. Az évek során cipősdobozokba gyűltek a fotók, hiszen nem nagyon éljük manapság a szociofotó idejét. Én is aránylag keveset állítottam ki ezekből a fajta képekből. Ez talán az utóbbi évek egyik legjobban összefogó kiállítása.”

Miért is cipősdobozok?

ÁTJ: „Ez az a cipősdoboz, ami minden családban ott van, és minden családban gyűjti a képeket. Ismerőseim között érdeklődtem, ki hol tartja a fényképeit, és a hipotézis beigazolódott, mert szinte mindenkinek van egy cipősdoboz, mely a régi családi képeket rejti. Nekem nem a családi képek, hanem a fotós csavargásaim képei vannak és voltak ebben a dobozban.”

Az ajánlásban így fogalmazott: „Kicsit mindenkinek az életéből elloptam egy pillanatot.” Mikor ezek a képek készültek, mi volt a legfontosabb Ön számára?

ÁTJ: „Maga a szituáció, a pillanat, az érzés, az a hangulat amit ott, akkor érez az ember. Egy adott helyzetbe odakerül az ember fényképezővel a kezében és valamilyen kapcsolatot épít ki képének szereplőivel. Ők pózba állnak, szerepelnek, mutatnak valamit és akkor ez a pillanat, ez a „megfagyasztott” pillanat ha jól sikerül, akkor ez másoknak is mutat vagy üzen valamit. A szándékom egyszerűen csak ennyi, ezeket a pillanatokat keresgéltem és gyűjtögettem az évek során.”

A keresgélés könnyű, vagy maguk az alanyok, mennyire hajlandóak kamera elé állni? Mennyire nehéz a szociofotó?

ÁTJ: „Ez nem a fényképezéssel kezdődik, hanem a beszélgetéssel, találkozással. Aztán vagy kattan a fényképezőgép, vagy nem. Ha az ember kíváncsisággal érkezik a helyszínre és ezt látják az alanyok is, akkor előbb-utóbb kialakul egy kapcsolat. Azután pedig lehet fényképezni. Akkor már talán őszinte a helyzet, a póz is és az is, amit meg szeretnének mutatni.”

A fekete-fehér képek szándékosak?

ÁTJ: „Ennek két oka is van. Egyrészt szeretem a fekete-fehér fotográfiát. Úgy gondolom, hogy több alkalmat kínál a nézőnek, hogy továbbgondolja a képet. Másrészt nem veszi el a figyelmet az érdemi történésről, személyekről, szituációról. Meg kell kicsit fejteni a képeket, vissza kell bele gondolni a színeket.

A másik oka, hogy ez egy nagyon nagy időtávlatot átölelő fényképsorozat, hiszen az első képek a 80-as évek elején készültek még fekete-fehér negatívról. Maga a kiállítás kívánta, hogy egy egységes anyag legyen.”

 

Gratulálunk a fotósnak a kiállításhoz, mely október 30-ig tekinthető meg A Művelődés Háza és Könyvtára emeleti galériájában.

 

(Ajánlom mindenki figyelmébe! - A szerkesztő)

További fotók >>>

 

Sárospataki siker a XVII. Bushido Kupán

A XVII. Bushido Kupa 2014.10.18-án került megrendezésre mely az idén Európa kupává nőtte ki magát. A három fős csapatban két Sárospataki karatéka is helyett kapott, Szólya Erik és Velmovszki Dóra. Két hónapos felkészüléssel a hátunk mögött nagy reményekkel indultunk Budapestre, ahol több, mint 230 versenyző szerette  volna elvinni a bajnoknak járó serleget. Eriknek jutott a legnehezebb feladat hiszen a súlycsoportjában 12 harcos küzdött meg egymással egyenes kieséses rendszerben. Az első közdelemet  a hosszabbítás során bevitt fejrúgás döntötte el amit a bírók fél ponttal jutalmaztak. A második mérkőzést egy nála több mint egy fejjel magasabb versenyzővel vívta. Az előre megbeszélt taktikai elemeket betartva combrúgásokkal sikerült a mérkőzés feladására kényszeríteni. A döntőre való felkészülést már több kisebb – nagyobb sérülés is gátolta. A döntőben az  ellenfél rutinos, tapasztalt fekete öves versenyző volt így Erik tisztes helytállás mellett vereséget szenvedett. Velmovszki Dóra következett aki revánsra készült ezen a versenyen. Az  "örök " ellenfél nem érkezett meg így a többiek szenvedték el Dóra jó formáját. Minden mérkőzését idő előtt ipponnal tudta befejezni így Európa Kupa győztesként térhetett haza Sárospatakra.

Gratulálunk a versenyzőknek és sok sikert kívánunk a következő versenyre ami november 8-án lesz Bosznia Hercegovinában.
 
További cikkeink...

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 315

  • зеркало Киев